Japonská kuchyňa: ľahká a čerstvá

Japonsko, ostrovná krajina najvýchodnejšej časti Ázie, ktorej kuchyňa je známa svojou ľahkosťou a čerstvosťou. Platí tu, že suroviny musia byť čerstvé, kvalitné a lákavé už na pohľad. Keď sa povie Japonsko, každý z nás si ako prvé predstaví sushi, ktoré je pre túto krajinu typické. Japonská kuchyňa, to však nie je iba sushi.

Polievky plné zdravia

Tradičnú japonskú kuchyňu tvorí prevažne ryža, ryby, morské plody, sójové boby a zelenina. Japonci sú však aj veľkými milovníkmi polievok, jedia ich takmer ku každému jedlu. Najznámejšou japonskou polievkou je polievka miso, ktorá patrí medzi najzdravšie polievky sveta. Pripravuje sa z pasty miso, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov, ryže alebo jačmeňa. Ďalšou obľúbenou polievkou je polievka ramen, ktorá sa pripravuje na rôzne spôsoby. Ide o silný hovädzí alebo kurací vývar s mäsom a rezancami.

Paličky, tácky, mištičky, tanieriky

Japonci kladú veľký dôraz na estetickú úpravu jedla, ale aj na servírovanie a stolovanie. Milujú tácky, mištičky, tanieriky, takže stôl je plný riadu. Každé jedlo má svoju misku či tanierik. Namiesto príboru sa v japonskej kuchyni používajú paličky.

Kvalita a čerstvosť na prvom mieste

Ingrediencie sa v kuchyni používajú so striedmosťou. Na rozdiel od ostatných ázijských kuchýň sa Japonci snažia nechať vyniknúť pôvodné chute surovín. Na dochucovaniu jedál najčastejšie využívajú zázvor, čierne korenie, japonské či sečuánske korenie, chili, wasabi a sezam.

Vyskúšajte: špeciálne ázijské menu pre 2 v Dynasty Asian Restaurant.

Japonská gastronómia je známa konzumáciou rýb a morských plodov. Ide predovšetkým o lososa, tuniaka, morské riasy, sépie, kraby, krevety, mušle či chobotnice. Jedávajú sa v kombinácii s už spomínanou ryžou, zeleninou,  či rezancami udon alebo soba.

Nebezpečná lahôdka

Preslávenou japonskou špecialitou je ryba fugu. Túto rybku môžu však pripravovať iba vysoko kvalifikovaní kuchári, ktorí absolvovali špeciálne skúšky. Ryba fugu je totiž pri nesprávnej príprave vysoko jedovatá. Ak sa však pripraví správne jej chuť je lahodná. Práve pre túto lahodnú chuť je táto ryba vyhľadávaná aj napriek možným rizikám pri jej konzumácii.

Japonsko bez sushi?

Ale nesmieme zabudnúť ani na sushi, pochúťku, ktorá sa nám s Japonskom všetkým spája. Sushi sa skladá z riasy, varenej ryže a kombinácie ingrediencií ako sú ryby, morské plody či zelenina. Sushi sa delí na rôzne druhy ako sú napríklad Maki, Nigiri, Sashimi či Temaki. Viac o sushi nám prezradil šéfkuchár Tomáš Szabados. Rozhovor s ním si prečítate v tomto blogu.

Prečítajte si aj: Reštaurácia Mama's – najlepšie hodnotená reštaurácia na ZľavaDňa za rok 2017

V rámci spoznávania zahraničných kuchýň sme si pre vás pripravili Gastrocestu. Pozrite sa s nami aj na ostatné zahraničné kuchyne.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Hargašová

Online marketing špecialistka

Barborka má pod palcom všetky sociálne siete, hlavne jej obľúbený Instagram :) Okrem toho pre vás rada píše blogy, chystá tematické kampane a hviezdi vo vlogoch. Zo všetkého najradšej však pečie, čo robí radosť nielen jej, ale aj všetkým kolegom v ZľavaDňa.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: