Exotická indická kuchyňa: farby, chute, vône!

India, krajina preslávená tou najbohatšou a najrozmanitejšou kuchyňou. Plná rozmanitých chutí, exotických vôní a oku lahodiacich farieb si podmanila mnoho ľudí. Poďme spolu nazrieť do tajov tejto kuchyne. Pozor však, pri čítaní tohto článku vám hrozí zbiehanie slín.

Karí, no nie iba to 

Keď sa povie indická kuchyňa každý z nás si ako prvé predstaví karí korenie, ktorým je indické jedlo preslávené. India, to však nie je iba karí, ale mnoho iných zmesí korenín a chutí. Jedlo býva dochutené pre nás exotickým korením ako je karí, kardamon, kurkuma, garam masala, kašmírske čili korenie, koriander či rímska rasca. Vzhľadom k tomu, že rozloha Indie je obrovská, sú medzi kuchárskymi zvykmi v jednotlivých regiónoch značné rozdiely. Indická kuchyňa je kuchyňou rôznych etnických a náboženských skupín, preto je veľmi ťažké charakterizovať ju ako jeden celok. Hlavným rozdielom v rámci indickej kuchyne je odlišnosť medzi kuchyňou severnej a južnej Indie. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že obe sú charakteristické množstvom korenia. Jedlo zo severnej kuchyne je menej štipľavé, zatiaľ čo, to na juhu poriadne vyštípe už pri prvom súste.

Ryža a placky na mnoho spôsobov

Základ indickej kuchyne tvorí ryža, strukoviny a zelenina. Ryža ako základná potravina tvorí dominantnú časť indickej stravy. K jedlám sa okrem ryže často podávajú rôzne druhy chlebových placiek. Najznámejšou je pšeničná placka z kvaseného cesta Naan, ktorý sa pečie v tradičnej hlinenej peci Tandoori. Podáva sa väčšinou teplý a potretý maslom Ghí ako príloha k hlavnému jedlu. Chapati alebo inak nazývané roti sú jednoduché placky z múky, soli a vody. Paraatha je zase placka podobná chapati,  ktorá sa často plní zemiakmi, zeleninou alebo koreninami.

Hlavne vegetariánske jedlá, no nájde sa aj mäso

Vzhľadom k náboženstvu prevažujú v Indii vegetariánske jedlá. Mäso sa tu konzumuje menej aj kvôli vysokým teplotám. Jedlá zložené z rôznych druhov zeleniny, ktoré sú namáčané v paradajkovej, jogurtovej alebo cibuľkovej omáčke, väčšinou podávané s hrubými kusmi chleba. 

Najrozšírenejším mäsovým jedlom, ktoré sa rozšírilo do celého sveta je kura Tikka Masala. Sú to kúsky kuracieho mäsa v omáčke z rajčín a smotany podávané s ryžou alebo plackou. Pri príprave kuracej Tikka Masala existuje niekoľko variánt, dôležité je dodržať dva hlavné postupy – marinované mäso najprv ugrilovať a potom ho povariť v pripravenej omáčke.

Príbor? Načo

Zvláštnosťou indickej kuchyne je, že sa pri jedle nepoužívajú príbory, ale ľudia jedia svoje jedlo výhradne pravou rukou, prípadne si pomáhajú kúskami placky, či chleba. Ako taniere slúžia banánové listy. Ďalším špecifikom je podávanie jedného chodu, ktorý je veľmi bohatý. Na stôl sa prinesú naraz všetky druhy jedla, ktoré sa navaria a každý ich kombinuje podľa toho, na čo má chuť. Na stole nechýbajú ani rôzne dochucovadlá, ako sú omáčky, jogurty, korenie alebo nakladaná zelenina.

Sladká bodka na záver

Ako dezert sa podávajú tradičné presladené a hutné dezerty, plné orechov a smotany. Vo väčšine z nich je ružová voda, ktorá im dodáva príjemnú vôňu a nezameniteľnú chuť. Po jedle sa často žuje list z pieporu betelového s orieškom, klinčekom a kardamonom, ktorý má zlepšiť trávenie a osviežiť dych.

 

V rámci spoznávania zahraničných kuchýň sme si pre vás pripravili Gastrocestu. Pozrite sa s nami aj na ostatné zahraničné kuchyne.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Hargašová

Online marketing špecialistka

Barborka má pod palcom všetky sociálne siete, hlavne jej obľúbený Instagram :) Okrem toho pre vás rada píše blogy, chystá tematické kampane a hviezdi vo vlogoch. Zo všetkého najradšej však pečie, čo robí radosť nielen jej, ale aj všetkým kolegom v ZľavaDňa.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: