Autom do Chorvátska – najlepšia trasa

Je rozdiel, či vyrážate z Bratislavy alebo z Košíc. A tiež je rozdiel, či máte namierené do Puly alebo do Dubrovníka. Ale nie je to až taká kombinatorika, ako sa zdá.

Rozdeľme si Slovensko na dve časti: prvá časť je západ a druhá východ. Teraz sa mi sem hodí ten vtip, že: Viete, kde začína východné Slovensko? Za Ikeou... ha... a... a teraz nastáva presne tá chvíľka trápneho ticha, aká nastáva vždy, keď poviem vtip. Vtipy nebudú mojou silnou stránkou. Ale späť k východiskovému bodu. Západ je povedzme po Bystricu a východ od Bystrice. Bystričania budú mať v tomto prípade výhodu, keďže sa budú môcť rozhodnúť, ktorou trasou sa vyberú.

Cestujeme zo západného Slovenska

Aby ste sa vyhli zbytočným diaľničným poplatkom v Rakúsku a Slovinsku, odporúčam zvoliť trasu cez Maďarsko. Je navyše aj o niečo kratšia. Ťahajte sa na Győr, potom na Sárvár až na Veľkú Kanižu. Na prechod cez hranice použite Letenye, odkiaľ je to už len kúsok do Zagrebu. Celú túto trasu by ste mali zvládnuť za 4,5 hodiny.

Náš tip: Cesta do Chorvátska, hoci je relatívne pohodlná vďaka diaľnici, môže byť pre začínajúcich alebo "sviatočných" vodičov výzva. Zvážte preto možnosť využiť autoškoly v Bratislave a  objednať sa u nich na kondičné jazdy.

Cestujeme z východného Slovenska

Pre východ platí jedno – ísť na Budapešť, obísť Budapešť. Do Budapešti vám odporúčam dostať sa cez maďarské cesty. Sú lepšie a rýchlejšie ako tie naše. Z hlavného mesta Maďarska je najlepšie ísť popri celom Balatone na Veľkú Kanižu. Na prechod cez hranice použite Letenye, odkiaľ sa vydáte smerom na Zagreb. Trasa z Košíc do Zagrebu vám potrvá cca 6 hodín.

Všetky cesty vedú do Zagrebu

Či pôjdete z Oravy, zo Štúrova alebo z Užhorodu, vždy sa aj tak stretnete v Zagrebe. To je taký východiskový bod do celého Chorvátska. Teraz sa však naskytuje dôležitá otázka – kadiaľ ďalej? Keď sa chystáte na sever, ťahajte sa na Rijeku. V strede sa držte cesty na Split a keď si trúfate až na juh, vašim záchytným bodom je Dubrovník.

Náklady

Rátam, že svoje dvanásťvalcové Rolls Royce necháte doma v garáži a do Chorvátska sa vydáte na niečom úspornejšom. Pri prepočte nákladov na cestu budem vychádzať z toho, že priemerná spotreba je 6,5 l/100 km a tankovať budeme benzín 95. Najdrahší benzín (aj nafta) je, ako inak, na Slovensku. Preto počkajte, kým prejdete hranice s našimi južnými susedmi a dajte to tam doplna – vďaka nižšej cene ušetríte niekoľko eur. A cestou späť spravte to isté, pretože v Chorvátsku sú ceny pohonných hmôt takmer rovnaké ako u nás.

Cestu rozdelím na niekoľko etáp. A podľa toho, odkiaľ a kam idete, si to viete pekne spočítať..

Bratislava – Zagreb

Vzdialenosť: 381 km • Náklady na PHM: 32,19 € • Diaľnice HU: 11 €/ 10 dňová diaľničná známka • Diaľnice HR: 47 kn (6,32 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 99,02 €

Banská Bystrica – Zagreb

Vzdialenosť: 532 km • Náklady na PHM: 44,95 € • Diaľnice HU: 11 €/ 10 dňová diaľničná známka • Diaľnice HR: 47 kn (6,32 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 124,54 €

Košice – Zagreb

Vzdialenosť: 625 km • Náklady na PHM: 52,81 € • Diaľnice HU: 11 €/ 10 dňová diaľničná známka • Diaľnice HR: 47 kn (6,32 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 140,26 €

Zagreb – Rijeka

Vzdialenosť: 161 km • Náklady na PHM: 14,65 € • Diaľnice HR: 77 kn (10,35 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 50 €

Zagreb – Šibenik

Vzdialenosť: 324 km • Náklady na PHM: 29,48 € • Diaľnice HR: 164 kn (22,04 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 103,04 €

Zagreb – Dubrovnik

Vzdialenosť: 599 km • Náklady na PHM: 54,50 € • Diaľnice HR: 257 kn (34,54 €)

SPOLU ZA SPIATOČNÚ CESTU ZAPLATÍTE: 178,08 €

Už sme v Juhoške – a čo teraz?

Ak nechcete mať romantickú no dolámanú dovolenku, pri ktorej by ste museli spať pod holým nebom, odporúčam objednať si ubytovanie. Už dávno neplatí, že dovolenky "na blind" sa oplatia viac. Skúste sa poobzerať po niečom ešte pred odchodom. Myslím, že z tých výhodných cien budete celkom milo prekvapení...

 

Ugljan - 440 € / 2 osoby + 2 deti do 10 rokov zdarma / polpenzia 

 

Objednať dovolenku

 

 

Vodice - 388 € / 2 osoby + dieťa do 12 rokov zdarma / polpenzia 

 

Objednať dovolenku

 

 

Makarská riviéra - 149 € / 1 osoba + dieťa do 3 rokov zdarma / autobusová doprava

 

Objednať dovolenku

 

 

Cirkvenica - 310€ / 2 osoby + dieťa do 13 rokov zdarma / polpenzia

 

Objednať dovolenku

 

 

Biograd na Moru - 399€ / apartmán pre 4 osoby 

 

Objednať dovolenku

 

 

Istria - 302€ / 2 osoby + dieťa do 12 rokov zdarma / polpenzia

 

Objednať dovolenku

 

 

Kraljevica - 248€ / 2 osoby + dieťa do 2 rokov zdarma / polpenzia

 

Objednať dovolenku

 

 

Ostrov Krk - 310€ / 2 osoby + dieťa do 2 rokov zdarma / polpenzia

 

Objednať dovolenku

 

 

Ostrov Hvar - 310€ / 2 osoby + 1 dieťa do 12 a dieťa do 6 rokov zdarma / polpenzia

 

Objednať dovolenku

 

 

Vodice - 285€ / 1 osoba / polpenzia 

 

Objednať dovolenku

 

 

Ak by ste okrem Chrovátska chceli vycestovať na iné krásne miesto, máme pre vás dôležité tipy. Pozrite si ďalšie miesta, kam môžete momentálne bezpečne cestovať na cestovateľskej korona mape.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Ďalšie články z kategórie ZľavaDňa radí: