Ako sa opáliť – a nespáliť – a prežiť leto

Ležím si tak na pláži, biela ako áštvorka. Natieram sa stopäťdesiatkou. Lebo spáleniny od slnka, tie som si už preskákala v puberte, keď mi to bolo jedno. Okolo mňa opálené telá a jedna staršia pani, postávajúca na priamom slnku, ruky vbok. Neviem, či pochádzala z našej planéty, pretože vyzerala skôr ako Avatar. V takom bordovo-fialkastom odtieni. Au! To bude večer bolieť – hovorím si popri tom, ako si na noc packám už tretiu vrstvu krému.

Slnko v San Franciscu je akési iné. Alebo tam svietia dve naraz, alebo ja už neviem... V priebehu jedného zamračeného dňa mi zhorel nos. Ale tak, že večer bol fialový, na druhý deň svrbel a od tretieho dňa som chodila s chrastou na nose. Odvtedy si dávam pozor. A aj vy by ste si mali. Ale – poďme pekne poporiadku...

Pred slnkovaním

Najlepšie sa opálite tak, že sa na opaľovanie vopred pripravíte. A, samozrejme, tá príprava nekončí nákupom plaviek. Predtým, než sa ponoríte do lúčov slnečných, je fajn si spraviť peeling. Ja som si ho síce cielene pred opaľovaním nerobila nikdy, ale vraj je to fajn. Dokonca to dáva aj aký-taký zmysel. Peeling vám odstráni odumreté čiastočky na koži, pokožka sa vyhladí a bude tak pripravená na dávku vitamínu D. Možností je viac – na peeling môžete použiť klasickú kozmetiku. Stavte však na tú z prírody, trebárs na liečivú kozmetiku z Mŕtveho mora. Ak však chcete byť úplne bio, spravte si peeling s morskou soľou alebo peeling z pomletej kávy. Ja mám najradšej práve ten kávový peeling, pretože po ňom voniam ako káva. A káva vonia super. Čiže – aj ja voniam super.

Skúste aspoň pár týždňov pred slnením zvýšiť dávku betakaroténu. Netreba ho prijímať zrovna vo forme doplnkov stravy. Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíte zeleninu a ovocie bohaté na túto látku. Riaďte sa farbou – spravidla všetko, čo je oranžové a červené, betakarotén obsahuje. Zopár príkladov ale uvediem:

• mrkva                                    • bataty                                        • paradajky
• bataty                                    • nektarinka                                • broskyňa
• mango                                   • pomaranč                                • melón
• ringloty                                  • marhuľa                                   • papája         

Jeden a pol mrkvy obsahuje cca 25 mg betakaroténu. Dosť na to, aby si vďaka tejto dávke v priebehu niekoľkých týždňov vaša pokožka vytvorila prirodzenú ochranu zodpovedajúcu ochrannému faktoru 2 až 4. 

Moja posledná rada pred príchodom na slnko je zbaliť si do tašky na pláž všetko potrebné. Nezabudnite na fľašu s vodou, klobúk, opaľovací krém a ak máte, tak aj chladiaci uterák. Verte mi – v tej horúčave ho naozaj oceníte.

Počas pobytu pod našou najbližšou hviezdou

Na poslednej dovolenke sme s kamoškou chodili na pláž až po 16.00 hodine. Priznávam, po návrate sa nás všetci pýtali, či sme dovolenku strávili na Aljaške. Ale stále lepšie než tá fialová pani, ktorá podľa mňa musela tú noc spať postojačky. Keď už nič iné, vyhnite sa slnku aspoň na pravé poludnie a minimálne hodinu pred a hodinu po ňom. 

Nezabudnite si k slneniu rozložiť deku alebo nafukovací vak. Na pláži ho mala jedna baba. Ale závideli jej ho všetci. Veľa pite, čítajte obľúbenú knižku, otáčajte sa ako na rošte, no čo je najdôležitejšie – pravidelne sa natierajte! Že ako často? To záleží od vašej pokožky a od hodnoty ochranného faktoru. To číslo, ktoré na ňom máte uvedené, tam nie je len tak, pre krásu. Niekto sa bez krému spáli za tri minúty a niekto za hodinu. Ak tento čas vynásobíte číslom z ochranného faktoru, vyjde vám určitá doba, počas ktorej ste chránený. Ak sa teda bez krému spálim za 5 minút a natriem sa trojkou, mala by som sa natierať minimálne každých 15 minút. 

Po slnečnej pomste

Napriek tomu, že teóriu pozná každý, občas sa to stane – zabudnete sa natrieť, zaspíte na slnku, ten krém nebol vode odolný... Začervenaná koža neveští nič dobré, ale plakať nad rozliatym mliekom a hovoriť, čo ste mali spraviť, aby ste sa nespálili, je teraz už zbytočné. Preto je tu zopár rád, ktoré vám pomôžu.

Pite veľa čistej vody. Tá vaše telo dokáže hydratovať zvnútra. A natierajte sa telovým krémom, ten vás hydratuje zas zvonka. Najlepšie sú krémy s obsahom panthenolu, s výťažkami z aloe vera či inými látkami, ktoré zmierňujú príznaky podráždenej pokožky. Ak nič také nemáte, pomôže aj biely jogurt alebo obklady zo zeleného či čierneho čaju. Hlavne sa na pár dní úplne vyvarujte slnku a pamätajte na to, že nestačí mať na sebe tričko – slnko dokáže totiž opaľovať aj pod ním rovnako, ako vás opáli aj v tieni pod slnečníkom.

A na záver ešte zopár tipov, kde sa môžete opaľovať až do skakavenia:

Aquaparky

Na Slovensku je ich kopa... no ak ste už všetky obehli, určite sa choďte pozrieť aj do tých v Poľsku či Maďarsku – aj dlhšia cesta stojí za to!

Nájsť aquapark

 

 

Dig more

Je len otázkou času, kedy kátky slovník slovenského synonymického slovníka zaradí hneď pri slovo leto jeho ďalšie pomenovanie – more! Obľúbené Chorvátsko, čarovné Taliansko či neobjavená, nádherná a cenovo dostupná Bosna a Hercegovina.

Vybrať dovolenku pri mori

 

 

Exotika

Ak ste šetrili a máte pocit, že si už konečne zaslúžite niečo poriadne šťavnaté, exotické a nezabudnuteľné, Maldivy či Dubaj je presne pre vás.

Objaviť Maldivy

 

 

Preskúmať Dubaj

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Petra Števková

Copywriter

To, čo na stránke ZlavaDna.sk vidíte, tak to je presne to, čo Petra robí. Píše, tvorí, fotí, fotošopuje, edituje, vymýšľa. Veľa vymýšľa. Je to vlastne taký malý výmyselník, ktorý potrebuje deadliny. Ale iba na to, aby ich mohla vždy prešvihnúť. A okrem toho miluje slovenčinu, hviezdy, ovce, jogu, vankúše, Lykke Li, pásiky, bodky, fašírky a farebné ponožky. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: