Aké je podnikanie v cestovnom ruchu a akí sú Slováci cestovatelia? Rozprávali sme sa s majiteľom cestovnej kancelárie.

Aké je podnikanie v cestovnom ruchu a akí sú Slováci cestovatelia? Rozprávali sme sa s majiteľom cestovnej kancelárie.

Len málo cestovných kancelárií sa môže pochváliť tým, že ubytovali viac než 400 000 Slovákov. CK Hechter Slovakia patrí medzi ne. Jej príbeh začal tesne po revolúcií, keď si vtedy mladý Róbert Žember inšpirovaný rodičmi založil vlastnú cestovku. Po vyše 20 rokoch sme sa s ním rozprávali o podnikaní a o tom, kam Slováci radi cestujú.

CK Hechter

Ako ste sa dostali k podnikaniu v cestovnom ruchu?

Inšpirovali ma rodičia. Ako učitelia pracovali pre tzv. školskú cestovnú kanceláriu Exod za socializmu, takže som sa pri nich párkrát zviezol a zapáčilo sa mi to až tak, že som začal študovať ekonomiku obchodu a popri tom aj cestovný ruch. Nakoniec som v cestovnom ruchu aj zakotvil.

Firma začala len pár rokov po revolúcií, nebáli ste sa začať s podnikaním?

Začal som hneď v roku 1991. Nemal som sa čoho báť, lebo iná možnosť nebola. V tej dobe som sa mohol zamestnať v štátnych firmách s dinosaurími zvykmi, ktoré mi boli proti srsti. Touto cestou som nechcel ísť, nechcel som byť toho súčasťou. Zdalo sa mi zábavné zarábať a zároveň sa baviť, robiť svoje hobby. Preto som založil cestovnú kanceláriu.

S odstupom času to teda pravdepodobne hodnotíte ako správne rozhodnutie?

Každý by mal robiť to čo ho baví, uvidíme dokedy to budeme robiť my.

Cestujete často? Koľko krajín ste už navštívili?

Cestujem vtedy keď mám chuť, alebo keď niekde musím ísť pracovne. Neviem vám povedať presný počet krajín, nerátam to. Okrem Austrálie som bol na všetkých kontinentoch. Avšak, čo nie je môže byť. Manželke postupne plním cestovateľské sny :)

V ktorej krajine okrem Slovenska ste sa cítili najlepšie a prečo?

Asi Grécko, keďže to bola „prvá západná“ krajina, ktorú som navštívil po revolúcii a zostala mi v srdci. Mám tam veľa priateľov, dokonca som sa tam aj oženil.

Tak to máte potom Grécko naozaj rád, keď ste sa tam aj ženili. Bolo miesto Vašej svadby zhodné s Vašou prvou cestou do zahraničia?

Nie. Prvý krát to bola oblasť Pieria. Ak niekto z čitateľov, vie kde to je, nech mi napíše a dostane od nás 7 dní v hoteli OE – schválne skratka, aby to nebolo také jednoduché. Tu som začínal svoju „cestovkársku“ púť. Ženil som sa na Kréte v Heraklione piatok 13ho o 13:00 :)

Čím sa vaša CK odlišuje od konkurencie?

Myslím si, že sme taká „ľudová“ a priateľská CK. S našimi klientmi máme až familiárne vzťahy. Vždy sa ich snažíme takpovediac spoznať a podľa toho im pripraviť dovolenku na mieru. V tom nám pomáha práve tá priateľská atmosféra. Uvedomujeme si, že je konkurencia veľká a preto sa snažíme o maximálnu spokojnosť našich klientov. Keď budú spokojní, vrátia sa k nám znovu.

Sústredíte sa iba na letné dovolenky?

Áno, na 95%, ostatné destinácie sú skôr hobby.

V ponuke máte prevažne európske krajiny, prípadne Turecko a Egypt. Nezvažovali ste rozšírenie aj na iné svetadiely?

Skúšali sme 3 sezóny napríklad Bali, len to postupom času ustúpilo. Sme klasický tour operator na zájazdy pre široké publikum. Sem-tam si však ideme aj po medailu – myslím tým športové zájazdy, hlavne hokej a futbal.

Pod ústupom myslíte, že sa tieto pobyty nepredávali v takých číslach, aby to bolo pre Vás zaujímavé?

Áno, ale nie kvôli nezáujmu o lokalitu. V tom čase boli v tejto oblasti 2 roky po sebe prírodné katastrofy, nebol teda dôvod cestovať tam. Doteraz tam však máme nielen obchodných partnerov ale aj priateľov, takže čo nie je teraz, môže byť neskôr.

Koľko dovoleniek ročne predáte?

Obslúžime okolo 25 -27 tisíc klientov ročne už posledných 5 letných sezón. Spolu za celu históriu sme odrekreovali viac než 400 000 klientov.

To sú ohromné čísla. Aká pozícia vám patrí na slovenskom trhu?

Prvá desiatka? :)

CK Hechter

Slováci na dovolenke

Akí sú Slováci cestovatelia?

Naši hotelieri vravia, že jedni z tých lepších, pokojnejších a slušnejších. Škoda len, že jazyková bariéra je stále vysoká, no lepší sa to z roka na rok.

O ktoré krajiny je najväčší záujem?

Asi Bulharsko pre cenovú dostupnosť, Turecko pre maximálnu kvalitu služieb a hlavne počasie. Ďalej je to Grécko pre výnimočnú atmosféru a pohodovú dovolenku. Je mi ľúto, že Malorku obsadili Nemci, Egypt Rusi, Taliansko Taliani a Chorvátsko „autoslováci“.

Vnímate „autoslovákov“ ako negatívny jav pre cestovný ruch?

To by som musel každú „konkurenciu“ vnímať negatívne. Skôr naopak, núti nás to zamýšľať sa, ako skvalitniť naše služby a presvedčiť aj zarytých „autoslovákov“ využívať služby profesionálov. Ani ja si napríklad sám neopravujem auto, hoci by som mohol. Zverím to však do rúk odborníkov, aj keď ma to niečo bude stáť. Pre mňa je čas ešte stále drahší..

Vedeli by ste popísať priemernú dovolenku slovenskej rodiny?

Slováci vyhľadávajú najlepší pomer ceny a výkonu alebo kvality. Sme veľmi nároční zákazníci. Ideálna dovolenka by bola hlavná sezóna, keď je všade teplo a zároveň plno, čo najvyšší štandard za čo najnižšie ceny a desať nocí za cenu siedmych. Krajina až tak nerozhoduje, pokiaľ zákazníci čakajú na last minute.

Naznačujete, že sme si zvykli na vyšší štandard, no priplatiť sme sa zatiaľ nenaučili?

Viete, reklama je vážna vec, každý by si chcel siahnuť na vysnívanú vec, len kde na to vziať? Veľakrát je výsledok taký, že si žijeme nad pomery a to nie je správne.

Na ZlavaDna.sk nakupujú hlavne páry, akú dovolenku by ste odporučili dvojici? Kde by si ju vychutnali najlepšie?

Tam, kde sa oni budú cítiť najlepšie. Niekto má rád rušné miesta plné života a hluku, niekto preferuje pokojnú dovolenku s možnosťou výletov a poznania miestnych zvyklostí. Ku každému klientovi pristupujeme individuálne, snažíme sa pochopiť jeho potreby a potom mu odporučíme z užšieho výberu tak, aby sa nám spokojný vrátil aj o rok. V lepšom prípade si zopakoval dovolenku ešte raz. Stále parafrázujem známy aforizmus, že cestovanie robí človeka.

CK Hechter

Čo by ste naopak poradili rodine s deťmi? Ktoré krajiny, prípadne konkrétne rezorty sú pre nich najvhodnejšie.

Opäť to závisí od toho, čo ktorá rodina hľadá, nedá sa to zovšeobecňovať. Často však zvyknú rodinám odporúčať hotely, ktoré majú špeciálny program pre deti, aby si mohli prípadne od nich rodičia oddýchnuť. Práve pre nich sme vytvorili v niektorých hoteloch vlastné značkové detské kluby Hechterko. Ak teda hľadajú rodičia aj malý oddych od detí, odporúčam im zamerať sa na ponuky s týmito klubmi.

V ponuke máte najmä „klasické“ destinácie. Spomínali ste, že Slováci chodia najčastejšie do Bulharska, Turecka, Grécka či Chorvátska. Odporučili by ste im nejakú neštandardnú destináciu? Niečo nové, čo by mohli objaviť.

Napríklad južnú Krétu.

Prečo práve Kréta, je tam niečo špecifické?

Je to miesto, ktoré ešte nie je veľmi poznačené cestovným ruchom. Stále tam žijú „originálni“ ľudia, prirodzení. V lete tam ľahko uvidíte vo voľnej prírode orly, divé kozy a podobne. Veď choďte a uvidíte.

Vidíte nejaký trend pri dovolenkách Slovákov? Napr. čo sa týka zmeny lokalít, štandardu, alebo trvania dovolenky.

Samozrejme, každý by si doprial vyšší štandard. Tí, čo kupujú v predstihu a plánujú svoju dovolenku, zvyčajne vyhľadávajú dlhodobejšie pobyty. Naopak ľudia vyhľadávajúci last minute uprednostňujú kratšie dovolenky a často im nezáleží na konkrétnej destinácii. Čo sa týka lokalít, okrem už spomínaných klasických destinácií chcú to, čo práve letí a o čom píšu média. Nové destinácie chodia vo vlnách a zvyknú sa meniť aj medziročne.

Cestujú Slováci viac, či menej? Vidíte nárast v predaji dovoleniek za posledné roky?

Každý rád cestuje. Chvalabohu sa cestovanie stáva celosvetovým fenoménom, takže nárast vidíme aj na Slovensku. Myslím, že je to pozitívne, pretože sa ľudia pri cestovaní veľa naučia. Spoznajú nové kultúry, nové zvyklosti a iný pohľad na svet.

Povedali ste, že Slováci cestujú viac ako tomu bolo v minulosti. Neovplyvnila predaj dovoleniek hospodárska kríza?

Aká kríza? :)

Nepocítili ste ju?

Nie, pokiaľ myslíte ekonomickú. Existuje len jediná kríza a to duševná. Tú bohužiaľ cítim na každom druhom či treťom kroku.

Róbert Žember (48) je konateľom cestovnej kancelárie Hechter Slovakia. Vyštudoval OF na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Je ženatý, má 4 deti a žije v Nitre.

Ak vás zaujal prístup cestovnej kancelárie Hechter, pozrite si aj našu zaujímavú ponuku dovoleniek práve od nich. Už od 318 eur si môžete vychutnať Turecko s ultra all inclusive službami a päťhviezdičkovým hotelom na týždeň s leteckou dopravou. Kúpiť si môžete tiež rodinnú dovolenku na Kréte s leteckou prepravou a polpenziou už za 338 eur na osobu, alebo 8 dní na Malorke v štvorhviezdičkovom hoteli s all inclusive a leteckou dopravou od 358 eur. Prípadne si pozrite všetky dovolenky na našej stránke od CK Hechter.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: