9 tipov na výlet, s ktorými spoznáte Nitru a okolie

Kráľovské mesto Nitra je známe najmä ako kolíska slovenskej histórie a bývalé centrum Veľkomoravskej ríše. Áno, týmto časom vďačí Nitra za mnoho pamiatok, ktoré určite musíte vidieť. V tomto blogu vám okrem nich však predstavíme aj ďalšie lákavé miesta v okolí Nitry. Tak poďme na to! :)

Nitriansky hrad

Túto dominantu Nitry určite neprehliadnete. Postavený je na mieste starodávneho slovanského hradiska, ktoré bolo kedysi sídlom veľkomoravských kniežat. Hrad a jeho areál je ľahko prístupný, nájdete tu napríklad vyhliadku v kostolnej veži a sokoliarov, prístupné sú aj hradné kasematy. Ako každý hrad, aj ten nitriansky sa nachádza na vyvýšenom mieste, takže krásny výhľad na mesto je zaručený. 

Dražovský kostolík

Dražovský kostolík, skutočným menom Kostol sv. Michala archanjela, určite poznáte z fotografii. Nachádza sa totiž na malom skalnom brale a tvorí s ním naozaj fotogenickú scenériu. Kostolík bol dokonca vyobrazený na 100 korunovej bankovke z roku 1941 a 50 korunovej z roku 1993. Jeho história siaha až do 11. storočia a v jeho okolí bolo odkrytých 55 hrobov s množstvom mincí a rôznych ozdôb.

Kalvária nad Nitrou

Nitrianska kalvária je vynikajúcim tipom na nenáročnú prechádzku s krásnym výhľadom na celú Nitru a vrch Zobor. Vznikla na prelome 18. a 19. storočia, no na jej konci stojí kostolík pôvodom z 12. storočia. 

Zdroj: ttstudio.sk

Hradisko Zobor

Nikomu snáď netreba pripomínať, prečo sa Nitra nazýva aj "Mesto pod Zoborom". Tento vrch s hradiskom a televíznou vežou môžete vidieť zo vzdialenosti niekoľko desiatok kilometrov. Je teda pravým symbolom Nitry. Hradisko Zobor je zároveň najrozsiahlejšou a najstaršou pamiatkou v okolí mesta Nitra. Zvyšky hradiska tu ohraničuje obranný val s dĺžkou 2 kilometre, miestami je vysoký až 7 metrov. 

Termálne kúpalisko Podhájska

Ak ste o tomto kúpalisku nikdy nepočuli, dobre si zapamätajte názov tejto malej obce. Čím je toto termálne kúpalisko také výnimočné? Unikátnym zložením vody v bazénoch. Minerálnym zložením sa totiž podobá na vodu v Mŕtvom mori a priaznivo pôsobí na rôzne ochorenia. Popri obľúbenom letnom relaxe tak zároveň prospievate svojmu zdraviu. :)

Zdroj: travelguide.sk

Kúpalisko Strand Emila Tatárika

Ak vás neláka slovenské Mŕtve more, relaxovať pri vode môžete aj na kúpalisku v Nových Zámkoch. Čaká tu na vás až 9 bazénov a togoban, ktorý ocenia najmä deti. Kúpalisko je skutočne dobre vybavené, dôkazom toho je aj neobvyklý zážitkový bazén s vodnými tryskami a alebo vodným hradom. Samozrejme, vďaka reštauráciám a bufetom sa tu hladu báť nemusíte.

Zdroj: travelguide.sk

Botanická záhrada

V Nitre a okolí si na svoje prídu aj milovníci rastlín a romantických prechádzok. Nájdete v nej naozaj široký výber flóry z celého sveta. Zastúpenú sú tu tropické a subtropické druhy, rastliny mierneho pásma, úžitkové ale aj okrasné rastliny. Návštevníkov čaká aj vivárium a mini-ZOO. Všetky zbierky sú prístupné nielen študentom a odborníkom, ale aj širokej verejnosti. 

Zdroj: e-slovensko.cz

Knižnica v Oponickom kaštieli

V tejto výnimočnej knižnici sa nachádza až 9000 titulov a 12 000 zväzkov písaných v desiatich jazykov. Jedná sa o zbierku kníh, ktorá je výnimočná nielen v rámci Slovenska ale aj okolitých krajín. Historická knižnica ako súčasť hotelového komplexu Chateau Appony je pod správou Slovenskej národnej knižnice. Pre verejnosť je však prístupná v rámci pravidelných prehliadok so sprievodcom.

Zdroj: chateuappony.sk

Oponický hrad

V Oponiciach ostaneme, pretože táto dedinka má šťastie na hneď dve historické pamiatky. Oponický hrad začal svoju históriu už v 13. storočí a postupom času prešiel rukami mnohých majiteľov. Nakoniec skončil vo vlastníctve Apponyiovcov. Našťastie, hrad sa nikdy nepodarilo dobyť tureckým ani husitským vojskám. V ruinách je od 18. storočia.

Zdroj: vypadni.sk

Ktoré miesto alebo pamiatka vás zaujalo najviac? Inšpirovali sme vás na spoznávanie tohto krásneho mesta s bohatou históriou? Pošlite nám vaše ďalšie tipy na výlety v okolí Nitry a my vám prajeme šťastné objavovanie Slovenska! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: