9 tipov ako si užiť letné Donovaly

Donovaly sú kombináciou viacerých skvelých vlastností. Výborná dostupnosť zo všetkých kútov Slovenska, krásna príroda, rozvinutý turizmus a hlavne bohaté možnosti ako tráviť čas. Môžete tu relaxovať vo wellness, zabávať sa, dať si do tela na turistike alebo zažiť adrenalín v oblakoch. Prečítajte si naše tipy ako si urobiť pobyt na Donovaloch dokonalým.

​Habakuky

Preneste sa do fantázie Pavla Dobšinského, ktorú si zamilujú deti aj dospelí. V rozprávkovom svete Habakuky zažijete netradičnú atmosféru ľudových rozprávok a pravidelné programy zamerané najmä pre deti.

habakuky

 

Vlkolínec

Osada Vlkolínec je jediná slovenská obec, v ktorej nenájdete žiadnu modernú zástavbu. Túto dedinku totiž tvoria len pôvodné drevenice. Pre svoj tradičný charakter a výnimočnosť je zapísaná aj v medzinárodnom zozname UNESCO. K chráneným objektom osady patrí až 45 dreveníc s hospodárskymi dvormi z 18. storočia.

vlkolinec

 

Kalište

Osada Kalište bola počas 2. svetovej vojny centrom tzv. Partizánskej republiky. Za pomoc partizánom nemecké jednotky obec 18. marca 1945 prepadli a vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami. Z Kališta je dnes zaujímavý skanzen uprostred lesov Nízkych Tatier.

 

Turistika na Donovaloch

Samozrejme, Donovaly sú aj centrom turistiky. Ich poloha medzi Nízkymi Tatrami a Veľkou Fatrou je na turistiku priam dokonalá. Vyberte sa napríklad na vrch Zvolen alebo na Hiadeľské sedlo. Po turistickej značke sa dokonca dostanete aj do vyššie spomínanej dedinky Kalište.

turistika na donovaloch

 

Aquapark Gothal

Rekreačný areál s rozlohou 34 hektárov nájdete na okraji dedinky Liptovská Osada. Nájdete tu celoročne otvorený vodný svet s krytým bazénom, relaxačným a detským bazénom, saunovým svetom, fitness centrom a lezeckou stenou. Okolie je zároveň výborné na prechádzky v prírode alebo turistiku. 

aquapark gothal donovaly

 

Špania Dolina

Banícka osada Špania Dolina mala kedysi celoeurópsky význam. Dnes môžeme Španiu dolinu brať ako skanzen, pretože tu nájdete veľké množstvo zachovalých objektov z obdobia rozmachu baníckej činnosti. Časť z týchto budov je zrekonštruovaná a verejne prístupná.

spania dolina

 

Donovalkovo

Donovalkovo je novinka pre najmenších, ktorá otvorila svoje brány len tento rok. Ide o mestečko, ktoré je zmenšenou kópiou mesta. Súčasťou mestečka je aj dopravné ihrisko a mini farma so zvieratkami.

donovalkovo

Zdroj: cas.sk

 

Bobová dráha na Donovaloch

Zdolať až 900 metrov bobovej dráhy vám dodá poriadnu dávku adrenalínu. Čaká tu na vás 7 "skokov" , 11 ostrých zákrut a maximálna možná rýchlosť 45 km/h.

bobova draha na donovaloch

 

Adrenalín v oblakoch

Ešte väčší adrenalín však môžete zažiť vysoko v oblakoch. Donovaly sú totiž obľúbeným centrom parašutistov, ktorí tu organizujú aj lety pre verejnosť. Mať Donovaly ako na dlani je zážitok, na ktorý sa len tak nezabúda.

paragliding na donovaloch

Zobraziť ponuku Paragliding na Donovaloch

 

Ak sa počas tohto leta chystáte na Donovaly, nudiť sa zaručene nebudete. Prajeme vám len tie najkrajšie zážitky! :)

​​Pozri ubytovanie na Donovaloch


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: