5 netradičných tipov kam v Prahe cez víkend

Ak ste sa ocitli v Prahe cez víkend a neviete, čo s načatým dňom, vyberte sa za zážitkami do Pražských Benátok či sveta medúz, planét slnečnej sústavy i miniatúrnej železnice. 

Pozrieť pobyty v Prahe

1. Vyhliadkové plavby Pražskými Benátkami 

praha vltava plavba vylet

Ak túžite spoznať tajomné vodné podzemie starej Prahy, najlepšie urobíte, ak sa vyberiete na vyhliadkovú plavbu po rieke Vltava. Pražské Benátky vám umožnia nahliadnuť na Prahu z úplne inej perspektívy - z vodnej hladiny. Pohľad na Petřín, Pražský hrad a Hradčany razom získa úplne iný nádych. Najprv sa dopravte na Křižovnické náměstí, odtiaľ zídite do priestorov prístaviska Judita. Z prístaviska ukrytého v unikátnom vodnom podzemí Starého Mesta sa vydáte na plavbu za neopakovateľnými výhľadmi aj nepoznanými a tajomnými kanálmi mimo hlavných plavebných koridorov.

Vyplávajte proti prúdu času … nedajte sa zastaviť. Celodrevené lode typu Vodouch, postavené v duchu najlepšej tradície 19. storočia, vás prevezú unikátnou vyhliadkovou plavbou srdcom Prahy. Počas 45-minútovej plavby doplávate s kapitánom až do samého srdca kanála Čertovka, kde uvidíte koleso Veľkoprevorského mlyna.

V letných mesiacoch si môžete pochutnať na zmrzline, pive či malinovke. V zime vás naopak zahreje varené víno.

2. Kráľovstvo železníc v Prahe na Smíchove – najväčšia modelová železnica v ČR

kralovstvi zeleznic praha vylet
Obrázok: kralovstvi-zeleznic.cz

V úžasnom malom svete Kráľovstva železníc nájdete stovky metrov koľají, desiatky modelov vlakov, áut i modely významných stavieb a miest Českej republiky.  Zažijete tiež unikátnu atmosféru striedania dňa a noci. Súčasťou výstavy je aj obrí model Prahy. Expozícia sa rozkladá na viac ako 460 m² v Prahe u “Anděla” na dvoch poschodiach. Nájdete tu tiež simulátory skutočných dopravných prostriedkov alebo interaktívnu herňu pre najmenších, green-screen na unikátne fotky a mnoho ďalšieho. 

Súčasťou Kráľovstva železníc je aj stála výstava z histórie železnice na českom území. Užiť si môžete aj pedagógmi vysoko hodnotený vzdelávací program pre školy. Kráľovstvo železníc bude jedného dňa predstavovať zjednodušený železničný model Českej republiky s vyznačenými významnými technickými či historickými dominantami krajiny. Lákavé je aj výhodné vstupné pre rodiny, školy, študentov a seniorov.

Prečítajte si aj: Kde a ako si kúpiť lístok na pražské metro?

3. Zoo Morský svet - najväčšie morské akvárium v Českej republike

morsky svet praha vylet
Obrázok: morsky-svet.cz

Na pražskom Výstavisku si môžete do sýtosti užiť expozíciu Zoo Morský svet, ktorá ponúka unikátny pohľad nielen na morské, ale i sladkovodné druh rýb a ďalších vodných živočíchov. Celkovo sa pokocháte 360 druhmi vodných zvierat, ktoré z expozície vytvorili zoologickú záhradu. Táto jedinečná výstava bola otvorená v roku 2002 a pretieklo ňou bezmála 260 000 litrov vody v 60 akváriách. Najväčšia nádrž má objem 100 000 litrov a je domovom žralokov.

Nájdete tu však aj iné zaujímavé druhy. Napríklad krásne raje, murény, perutýny a napríklad aj ostrorepy. Impozantná je tiež 25 metrov dlhá koralová  jaskyňa s akváriami zabudovanými priamo do skaly. Priehľadná nádrž s objemom 27 000 litrov sladkej vody poskytuje domov živočíchom pochádzajúcim prevažne z Južnej Ameriky. Jedná sa o druhy arowan, vrubozubci, plodožravé pirane, tri druhy vodných korytnačiek a mnoho ďalších druhov živočíchov.

Projekt duševnej relaxácie "Vesmírna lagúna" v spolupráci s výtvarníkom a psychológom Zdeňkom Hajným je zaujímavým spestrením expozície. 

Kompletný dojem dopĺňa jedinečná podlahová projekcia, ktorá reaguje na pohyb a ponúka úžasnú škálu efektov, ktoré zaujmú najmä najmenších návštevníkov. 

Prečítajte si aj: Kam v Prahe na pivo?

4. Planetárium Praha

planetarium praha
Obrázok: Harold

Planetárium Praha patrí medzi tie najväčšie na svete. Hlavná sála Cosmorama má priemer 23,5 m a zmestí sa do nej až 210 divákov. Kopula sa nad sálou klenie do výšky 15 metrov. Projekčná plocha je najväčšia v Českej republike a chváli sa tiež najväčším rozlíšením obrazu v Európe!

V pražskom planetáriu je pre vás pripravená interaktívna vesmírna expozícia, pristávací modul Apolla 11, Simulatorium (virtuálna realita) a raketoplán Atlantis. Projekcie v digitálnom planetáriu prebiehajú podľa aktuálneho programu. S rozlíšením 8K sa radí medzi jednu z najlepších digitálnych oblôh v ČR.

Na premietacej ploche môžete pozorovať hviezdy, ktoré inak kvôli svetelnému znečisteniu bežne na oblohe neuvidíte. Pôsobivé je tiež sledovanie filmov premietaných na celú oblohu - kopulu s priemerom 23,5 m. Takýto film má moc vás doslova vtiahnuť a poskytnúť vám jedinečný zážitok. 

Planetárium Praha tiež ponúka množstvo výukových programov, exkurzií či prednášok pre všetky vekové kategórie. Program zahŕňa témy z oblasti astronómie, fyziky, chémie, biológie, zemepisu a ďalších príbuzných odborov. Planetárium je umiestnené v jednom z najväčších parkov v Prahe, v Stromovke, kde si môžu návštevníci oddýchnuť a občerstviť sa v kaviarni Cosmocafé. Vstup do kaviarne je voľný cez foyer planetária.

5. Svet Medúz Arkády Pankrác – najväčšie medúzarium v Európe

svet meduz praha vylet
Obrázok: svetmeduz.cz

Na streche obchodného centra Arkády Pankrác v Prahe 4 objavíte ojedinelú expozíciu zo sveta morských živočíchov. Nachádza sa tu medúzarium, v ktorom je možné pozorovať viac ako 10 tisíc medúz rôznych druhov, tvarov i veľkostí. Tento projekt sa radí medzi unikáty. Medúza ako zástupca vodného živočícha, ktorý dostal do vienka šarm i kúzlo, sa necháva unášať oceánskymi prúdmi už milióny rokov. Svoju krehkú krásu predvádza vo fascinujúcej podmorskej šou. Svet medúz je doplnený audiovizuálnymi efektmi a pre deti je pripravené interaktívne akvárium aj detský kútik. Impozantné akvárium v tvare gule sa dokonca uchádza o zápis do Guinnesovej knihy rekordov. 

K najpozoruhodnejším druhom v medúzariu patrí Turritopsis dohrniu. Tieto medúzy sú schopné ovplyvniť svoj životný cyklus a z dospelej fázy medúzy sa vrátiť do štádia polypu. Korenoústce hrboľaté sa zas kvôli zvláštnemu vzhľadu prezývajú volské oko. Austrálska štvorhranka Fleckerova pôsobí síce nenápadne, je však jedným z najjedovatejších zvierat sveta. Svojimi žihadlami dokáže usmrtiť až 60 ľudí.

Medúzy sú jedným z najstarších živočíšnych druhov vôbec. Hlbiny svetových oceánov obývajú už milióny rokov. Vyznačujú sa hypnotizujúcim vzhľadom, ktorý navyše umocňuje široká škála až fluorescenčných sfarbení, ktorými svietia naprieč podmorskou temnotou.

Pozrieť pobyty v Prahe


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Kristína Trníková

Copywriter

Kristy zbožňuje turistické výšľapy. Hory a lesy sú jej druhým domovom. Trendy v oblasti udržateľnosti a zelených zdrojov sú jej zamilovanou témou. Rada píše z rôznych miest sveta, či už z kancelárie v Bratislave, alebo zo stanu ukrytom v prírode. Venuje sa copywritingu a vo voľnom čase ju nájdete buď v kine, alebo na niektorom z turistických chodníkov. Jej obľúbený film je Osem hôr.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: