5 menej známych miest, ktoré stojí za to navštíviť

Slovensko je plné krás, ktoré stoja za navštívenie. Napriek tomu väčšina navštevuje chronicky známe destinácie ako napríklad Štrbské Pleso či Oravský hrad. Aj keď sú tieto miesta samozrejme krásne, Slovensko toho skrýva oveľa viac. Vybrali sme preto 5 zaujímavých miest, ktoré stoja za navštívenie a možno ste o nich ani nepočuli :) Sú to skvelé tipy, kam vyraziť na výlet.

objavte slovensko

Topoľčianska zubria zvernica

Najväčší európsky suchozemský cicavec je Zubor hôrny. Väčšina z nich žije v zajatí, no vďaka obetavej a intenzívnej práci ochranárov sa toto vzácne zviera darí vracať do života vo voľnej prírode. Významne sa na záchrane ohrozeného druhu podieľa Zubria zvernica v Topoľčiankach, ktorá bola založená v roku 1958. Dnes tu môžete obdivovať zubry v celej ich majestátnosti. Aby ste sa o týchto tvoroch dozvedeli čo najviac, odporúčame vám prechádzku okolo zvernice po náučnom chodníku.

zubria zvernica topolcany

 

Arborétum Mlyňany

Ide o jedinečné miesto, ktoré sa rozprestiera na ploche 67 hektárov. Tvorí ho približne 2 300 druhov rastlín, mnohé z exotických kútov sveta, predovšetkým z východnej Ázie. Pôvab areálu, o ktorý sa starajú pracovníci Slovenskej akadémie vied, ešte viac umocňuje Ambrózyho kaštieľ z roku 1894. O rastlinné unikáty v areáli nie je núdza. Jeden z nich určite neprehliadnete: miestny sekvojovec mamutí meria úctyhodných 35 metrov.

Arborétum Mlyňany

 

Šútovský vodopád

Nejde síce o úplne neznámy vodopád, avšak väčšina Slovákov sa s vodopádmi stretla iba vo Vysokých Tatrách. Práve preto sme do zoznamu zaradili aj tento majestátny 30-metrový vodopád v Malej Fatre. Pre mnohých turistov je priam srdcovou záležitosťou. Je to neuveriteľne fotogenické miesto, ktoré je ideálne na turistiku pre celú rodinu. Prístup k vodopádu je nenáročný, zvládnu ho starší ľudia, aj malé deti.

Šútovský vodopád

 

Trúbiaci kameň

Trúbili ste už niekedy na kameni? Že ste o tom ešte nepočuli? Nečudujeme sa. Málo známy slovenský Trúbiaci kameň sa nachádza neďaleko obce Sucháň v okrese Veľký Krtíš. Kameň údajne slúžil na ohlasovanie tureckých nájazdov, no podľa iných zdrojov ho využívali práve Turci. Nech už to bolo akokoľvek, kameň dodnes trúbi a jeho zvuk sa rozlieha po šírom okolí. Nie každému sa to však podarí. Príďte si to vyskúšať aj vy.

Trúbiaci kameň

 

Vyhliadková veža Tokaj

Vyhliadkové veže sa v poslednej dobe tešia mimoriadnej obľube. Asi najznámejším prevedením je chodník korunami stromov v Bachledovej doline, ktorý by sme asi zaradili už o triedu vyššie. Stále však ide o človekom vytvorené konštrukcie na vyvýšených miestach, ktoré slúžia ako rozhľadne na okolitú krajinu. Takou je aj vyhliadková veža vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Je 12 metrov vysoká a má jedinečný tvar, ktorý pripomína drevený sud. Je to odkaz na vinohradnícku históriu tohto regiónu. Vežu nájdete vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov.

Vyhliadková veža Tokaj

 

Aké sú vaše obľúbené "tajné" miesta na Slovensku? Dajte nám o nich vedieť v komentároch :)

objavte slovensko


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Hargašová

Online marketing špecialistka

Barborka má pod palcom všetky sociálne siete, hlavne jej obľúbený Instagram :) Okrem toho pre vás rada píše blogy, chystá tematické kampane a hviezdi vo vlogoch. Zo všetkého najradšej však pečie, čo robí radosť nielen jej, ale aj všetkým kolegom v ZľavaDňa.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: