Kam na letnú dovolenku? 2. časť: 10 dôvodov pre Toskánsko

Jeden z najkrajších regiónov Talianska je od slovenských hraníc vzdialený necelých tisíc kilometrov autom. Prečo zavítať práve sem? Pre bohatú históriu, skvelú gastronómiu, fantastické víno, gýčové západy slnka nad malebnými vinicami a neopakovateľnú atmosféru. Ak ešte stále váhate, prečítajte si 10 argumentov, prečo sa sem rozhodne oplatí ísť.

Toskánsko som si osobne prešiel pred dvomi rokmi a všetky miesta, ktoré spomínam v tomto blogu, som aj navštívil. Niektoré fotky sú z môjho albumu, preto sú slabšie :) To aby ste si nemysleli, že ide o náhodný výber obrázkov z internetov :)

1. Najlepšia gastronómia v Taliansku
Olivový olej, cesnak, parmezán a jednoduchosť – to sú základné ingrediencie, ktoré si získali srdcia všetkých cestovateľov a právom zaradili Toskánsko medzi najlepšie gurmánske miesta na svete.



2. Ochutnávky vín v lokálnych viniciach
Poznáte Chianti? Ide o jedno z najznámejších a najtradičnejších vín z Talianska. Práve Toskánsko je domovom rovnomenného regiónu, odkiaľ toto víno pochádza. Toskánsko je preslávené práve svojimi vinicami, ktoré sa vo vnútrozemí nachádzajú takmer na každom kroku. Vidíte ich popri ceste – stačí sa len zastaviť a ochotní domáci vám spravia ochutnávku zadarmo. Nejakú tu fľaštičku si „po koštovke“ určite kúpite ;)



3. Florencia – hlavné mesto renesancie
Hlavné mesto Toskánska, ale aj centrum renesančného Talianska. V tomto meste nájdete všetko  – najvýznamnejšie historické pamiatky a skvosty umenia, skvelá gastronómia a príjemní ľudia. V čase najväčšieho rozkvetu vládla tomuto mestu slávna rodina Medici. Škoda písať, treba vidieť. Asi najznámejším miestom vo Florencii je most Ponte Vecchio, posúďte sami:



4. Balkón Júlie vo Verone
„Náš príbeh do Verony pozve vás. Dva rody, deliace sa o slávu, pre dávny spor sú v novej škriepke zas...“ Tak znejú úvodné slová najslávnejšieho príbehu o láske v dejinách ľudstva. Dej Shakespearovej drámy sa odohráva práve v renesančnej Verone, kde ešte aj dnes nájdete údajný balkón, na ktorom stála Júlia a vyzývala Rómea, aby zaprel svoj rod.



5. Pláž Pietrabianca
Toskánsko nie je len o vnútrozemí, nájdete tu aj množstvo krásnych pláží. Jednou z nich je napríklad pláž Pietrabianca – v taliančine biely kameň. Ako už názov naznačuje, nájdete tu biely piesok, ktorý farbí vodu na azúrovo modrú. Ak chcete zažiť Karibik v Taliansku, toto je to miesto.

 

Pozrite si aktuálne ponuky ubytovania v Toskánsku


6. Siena – skrytý klenot
Toto mestečko by ste na prípadnom „road tripe“ nemali vynechať. Podobne, ako vo Florencii, aj tu nájdete množstvo krásnych pamiatok, no zaujme vás najmä netradičné námestie Piazza del Campo, ktoré má tvar mušle. Aj zvyšok historického centra Sieny je však zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Potrebujete ďalší argument?



7. Renesančné umenie
Takmer v každom z historických miest Toskánska nájdete ukryté nádherné kúsky talianskych majstrov. Práve v tomto regióne sa totiž nachádzajú diela, ktoré predstavujú vrchol renesančného talianskeho umenia. Nájdete tu maľby a sochy od umelcov takého rangu, ako boli Da Vinci, Michelangelo, Botticelli či Donatello. Ak máte radi umenie, určite navštívte múzeum vo Florencii, kde sú ukryté najlepšie kúsky.



8. Volterra – mesto, kde sa natáčal Twilight
Ďalšie z množstva malých historických mestečiek, ktoré si aj po stáročiach udržali svoju neopakovateľnú atmosféru. Pre milovníkov romantiky – v tomto meste sa natáčal aj Twilight, takže sa nemusíte báť, že by tu tá atmosféra skutočne nebola :)



9. Prudko fotogenické panorámy
Krajina v Toskánsku ma neopakovateľný vzhľad plný malých kopčekov s vinicami, alejami, úzkymi cestami a prekrásnymi západmi slnka. Kedykoľvek sa pozriete na obzor a vytiahnete fotoaparát, vždy z toho bude krásna fotka :)



10. Šikmá veža v Pise
Budem úprimný – v Toskánsku sú aj krajšie mestá a mestečká, než je Pisa. Ak však budete mať cestu okolo, určite sa zastavte. Už len kvôli „kung-fu“ fotkám pri šikmej veži to bude stáť za to :) Navyše, z nej vraj samotný Galileo zhadzoval gule rôznych veľkostí, aby zmeral účinky gravitácie.



Bonus: Cinque Terre
Päť malých dediniek nachádzajúcich sa na útesoch síce už do Toskánska nepatrí, avšak nachádzajú sa neďaleko Pisy. V tomto prípade rozhodne stojí za to prejsť niekoľko desiatok kilometrov navyše. Fotka nižšie vlastne ani nepotrebuje komentár. Kochajte sa a choďte do Toskánska! :)



Ak ste sa konečne rozhodli pre dovolenku v Toskánsku, pozrite si našu ponuku pobytov a užite si krásne leto. Určite neoľutujete...

Pobyty v Toskánsku

 

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: