Zlaté slovenské ručičky - najzaujímavejšie technické pamiatky Slovenska

Určite ste už počuli o "zlatých českých ručičkách". Na Slovensku je ale plno miest a pamiatok, ktoré dokazujú, že podobne by sme mohli opisovať aj slovenskú zručnosť. Mosty, mlyny, lesné železnice a množstvo technických múzeí. Poďte sa s nami pozrieť na výber tých najzaujímavejších technických pamiatok Slovenska! :)

 

Chmarošský viadukt

Pri stavbe železníc naši predkovia pravidelne narážali na pomerne veľkú komplikáciu - hornatý terén. Jedným zo spôsobov jeho prekonania sú práve takéto železničné mosty - viadukty. Asi najznámejším a najviac fotogenickým viaduktom je Chmarošský viadukt pod Kráľovou Hoľou (na internete sa rovnako často vyskytuje aj názov Chramošský viadukt). Postavený bol v 30. rokoch 20. storočia, skladá sa z 9 oblúkov a meria úctyhodných 113,6 m. Vidieť ho môžete na ceste medzi Telgártom a Vernárom, určite sa pri ňom zastavte!

Zdroj: zeleznicny.net

Tunel Kornela Stodolu

Pri obci Telgárt ostaneme aj pri našom druhom tipe. Neďaleko Chmarošského viaduktu sa totiž nachádza ďalšia železničná zaujímavosť. Je ňou Tunel Kornela Stodolu, ktorý je, rovnako ako viadukt, súčasťou tzv. Telgártskej slučky. Tá bola postavená za účelom prekonať pomerne veľké prevýšenie na malom území. Ako to inžinieri vyriešili? Špirálovitým tunelom v tvare slučky s polomerom oblúka 400 metrov a dĺžkou 1239 metrov. Vzdialenosť medzi oboma tunelovými portálmi je pritom len 83 metrov, takže keď výjdete z tunela, pod sebou vidíte miesto, kde ste do tunela vošli. Takúto možnosť nemáte nikde inde na Slovensku. :)

Zdroj: zeleznicne.info

Oblazy

Dnes už len ťažko vidíme, že by sa voda používala ako zdroj energie. V minulosti sa ale voda používala často najmä na pohon mlynov. Takéto mlyny vidieť na viacerých miestach, my však odporúčame zájsť do Kvačianskej doliny. V krásnom horskom prostredí tu nájdete mlyny Oblazy, ktoré boli postavené v polovici 19. storočia. Mlyn je stále funkčný, takže jeho návšteva bude obrovským zážitkom pre deti aj pre dospelých.

Zdroj: mapio.net

Žľab Rakytovo

V našom zozname nesmie chýbať pamiatka, ktorá má až celoeurópsky význam. Pri obci Dolný Harmanec sa totiž nachádza jediný zachovaný funkčný vodný žľab v celej Európe. Postavený bol za účelom splavovania vyťaženého dreva a dlhý je až 2,5 km. Žľab ústi do potoka, po ktorom mohlo drevo pokračovať až do Banskej Bystrice. Prechádzka popri žľabe je spojením pobytu v krásnej prírode a nádychu histórie a my vám rozhodne odporúčame ho navštíviť. 

Zdroj: soda.o2.sk

Historické lesné železnice

Tieto pamiatky sú tak zaujímavé, že nie je možné sem vybrať len jednu z nich. Na Slovensku totiž máme rovno dve lesné železnice, ktoré stále premávajú - Čiernohronskú lesnú železnicu a Historickú železnicu vo Vychylovke. Prvú menovanú sme spomínali aj v našom blogu o Horehroní. Premáva na trase Chvatimech - Čierny Balog - Vydrovo, pričom vo Vydrove vás dovezie priamo do lesníckeho skanzenu. Lesná železnica vo Vychylovke má veľmi podobný cieľ, taktiež vás zavedie do skanzenu. Nedá sa povedať, ktorá železnička je krajšia, jednoznačne navštívte obe! Trasa vedie krásnym horským prostredím a jazda parnou železnicou bude obrovským zážitkom najmä pre deti.

Zdroj: krasneslovensko.eu

Kremnická mincovňa

Celé mesto Kremnica postavilo svoju slávu na technickom rozvoji. Okrem všetkých okolitých baní za touto slávou stála a naďalej stojí najmä Kremnická mincovňa. Je to najdlhšie pôsobiaci podnik na území Slovenska - fungovať začala už v roku 1328. S históriou mincovne sa turisti môžu oboznámiť v Múzeu mincí a medailí, v ktorom okrem toho spoznajú históriu Kremnice a rôzne druhy platidiel používaných od renesancie až po súčasnosť. Súčasťou Múzea mincí a medailí je napríklad aj Mestský hrad v Kremnici.

Zdroj: travelguide.cz

Banské múzeum v prírode

Banská Štiavnica je v našom zozname ďalším mestom, ktoré sa stalo slávnym a bohatým vďaka baníctvu. Nájdete tu niekoľko historickým pamiatok, z ktorých každá stojí za to a mohli by sme ju zaradiť do zoznamu technických pamiatok. My sme ale vybrali banské múzeum v prírode, kde sa o ťažbe a jej histórii v tomto regióne dozviete najviac. Okrem exponátov umiestnených na povrchu je súčasťou prehliadky osobitého skanzenu aj veľmi atraktívny zostup do podzemia. 

Vedeli ste, že? Práve v Banskej Štiavnici sa prvýkrát v histórii použil pri ťažbe pušný prach.

Zdroj: chata-stiavnica.com

Hámre v Medzeve

Hámre, podobne ako mlyny, na svoju prevádzku využívali energiu vody. V minulosti ale slúžili ako kováčska dielňa. Takýchto hámrov bolo kedysi na území Slovenska mnoho a kováči z Medzeva boli dokonca považovaní za najlepších kováčov v Uhorsku. Prvé hámre tu vznikali už v roku 1314. Jeden z hámrov si dnes môžete prehliadnuť ako múzeum, spravuje ho Slovenské Technické múzeum.

Zdroj: slovakia.travel.sk

Vodný mlyn Kolárovo

Tento vodný mlyn je jediným svojho druhu na Slovensku. Je umiestnený na mŕtvom ramene Malého Dunaja v jeho útrobách nájdete Múzeum vodného mlynárstva. Mlyn je údajne plne funkčný, nepoužíva sa však pre stojatú vodu v ramene. Súčasťou expozície sú napríklad aj komponenty z pôvodného mlyna.

Vedeli ste, že? Zaujímavosťou mlyna je benzínový agregát z prelomu 19. a 20. storočia pripomínajúci malú lokomotívu, ktorý údajne patrí medzi prvé mechanizmy na svete, vďaka ktorým vyrábali stroje rybárske siete.

Zdroj: ttstudio.sk

Banská Štôlňa Andrej

Znova sa vraciame do Kremnice, pretože aj tu máte jedinečnú možnosť dostať sa pod zem a zažiť podobné podmienky, v akých kedysi pracovali baníci. Štôlňa patrí do Banského múzea v Kremnici, vidieť v nej môžete exponáty zo 17. až 20. storočia čím spoznáte históriu ťažby v tomto regióne. Prehliadka sa absolvuje v hĺbke asi 60 metrov pod povrchom zeme, s čelovkami a sprievodcom.

Zdroj: dusekarpat.cz

Aj vy máte odrazu pocit, že ste našich predkov podceňovali? Boli rovnako technicky zdatní ako tzv "zlaté české ručičky" a dôkazom toho sú všetky miesta v našom zozname a mnohé ďalšie, ktoré sa nám sem nezmestili. Objavujte ich a uvidíte, že sa dozviete a zažijete veľa nového! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: