Zaujímavá belgická kuchyňa: To nie sú len waffle a pralinky

Nie len wafličkami je Belgičan živený. Aj keď by si to určite každý z nás chcel aspoň na chvíľu vyskúšať :) Hovorí sa, že belgická kuchyňa v sebe skrýva inšpiráciu z Francúzska, Holandska či Nemecka. Ako prvé však každému z nás napadnú (okrem spomínaných wafflí) určite čokoládové pralinky alebo typické silné pivo. Belgická gastronómia však ponúka oveľa viac.

Ryby, rybky, rybičky. A slimáky.

Chladné pláže na pobreží Severného mora nie sú síce ideálne na kúpanie, pre gurmánov sú však hotovým pokladom. V ich vodách sa totiž skrývajú hotové poklady. Práve preto veľkú časť jedálnička Belgičanov tvoria práve ryby a morské plody ako losos, krevety, treska alebo mušle. S obľubou si pochutnajú aj na slimákoch. Nemyslíme však typickú francúzsku delikatesu. V Belgicku milujú morské slimáky, ktoré často nájdete v stánkoch s rýchlim občerstvením.

Hranolky nie sú len príloha

Okrem morských slimákov si v stánkoch na ulici môžete kúpiť aj hranolčeky. Tie sú v Belgicku považované za plnohodnotnú súčasť streedfoodu. Tento chutný trend dorazil pomaličky aj k nám. Veď už aj na Slovensku môžete v poslednom čase nájsť niekoľko stánkov s rýchlim občerstvením, ktoré sa špecializujú výhradne na hranolčeky. V Belgicku ich môžete často kúpiť v stánku, ktorý sa volá „fritures“ – je to upravený príves či maringotka, kde vám do papierového kornútku naložia porciu zlatistých zemiakových hranoliek. A čo k tomu? Na výber máte z nekonečného množstva omáčok, ktorým kraľuje samozrejme klasická majonéza.

Waffle 3-krát inak

Samozrejme, že nesmieme zabudnúť na túto sladučkú delikatesu, ktorú poznajú všade na svete. Vedeli ste však, že ich vieme rozdeliť na tri základné typy? Bruselské wafle sa pripravujú z kvaseného cesta. Sú o niečo hrubšie, ľahké a chrumkavé. Na východe Valónska vznikli Lutyšské wafle. Majú nepravidelný tvar, sú tenšie a sladšie. Konzumujú sa vlažné. Stroopwafels sú tretím a tak trochu špeciálnym druhom. Častokrát ich nájdete zabalené v supermarketoch. Sú to waffle so sirupovou náplňou, ktorú tvorí trstinový cukor, maslo a škorica. Táto náplň sa horúca naleje medzi dve oblátky, ktoré tak spolu zlepí. Mňam :)

Náš tip, kde môžete v Bratislave ochutnať pravé belgické waffle nájdete tu.

Čokoládová veľmoc

Belgicko je rovnako ako Švajčiarsko preslávené výrobou čokolády. V 17. storočí ju priviezli Španieli z Nového sveta, neskôr dovážali kvalitné kakao zo svojej africkej kolónie Belgické Kongo. Jean Neuhaus vytvoril prvé pralinky v roku 1912. Sú to lahodné plnené čokoládové cukríky, ktoré milujú ľudia na celom svete.

Najlepšie pivá na svete

Hoci je Belgicko pomerne malé svojou rozlohou, vo výrobe piva patrí určite k velikánom. Vyrábajú tu totiž stovky druhov a typov pív. Častokrát sú to pivá s rôznou príchuťou. Môžete tu teda ochutnať napríklad také čerešňové, banánové, medové, zázvorové alebo vanilkové pivo.

Najväčší úspech po celom svete majú trapistické pivá, ktoré varia trapistický mnísi vo svojich kláštoroch. Rád Trapistov pochádza z francúzskeho Cisterciáckého kláštora La Trappe. Ich pivo musí spĺňať prísne kritériá, no práve preto sa radí medzi tie najlepšie na svete. Majúpomerne vyšší obsah alkoholu (6 až 11 %) .

 

Ako vidíte, belgická kuchyňa je rozmanitá a chutná. Sladké pralinky, horké pivo, lahodné ryby... Chute sa tu spolu miešajú v delikátnej harmónií. Vykročte s nami na gastro cestu okolo sveta, máme pre vás totiž mnoho ďalších tipov, ktoré stoja za ochutnanie.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: