Všetko, čo potrebujete vedieť o respirátoroch

V boji s pandémiou virusu Covid-19 postupne vymeníme rúška za respirátory. Pred pandémiou používali respirátory najmä pracovníci v prašnom prostredí, dnes ich však budeme na lepšiu ochranu potrebovať všetci. Aký je rozdiel medzi rúškom a respirátorom? Ako si vybrať respirátor a ako ho mám správne nosiť? Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky, ktoré by ste mali vedieť.

 

Aký je rozdiel medzi rúškom a respirátorom?

V jednoduchosti by sa dalo povedať, že rúškom chránime ľudí naokolo a respirátor slúži hlavne na ochranu svojho nositeľa. Teda: rúškom chránim teba, respirátorom zasa seba. 

Od kedy je nutné na Slovensku používať respirátor?

Od pondelka 8. marca 2021 bude povinné chrániť sa respirátorom v obchodoch aj v hromadnej doprave, od 15. marca ho bude nutné mať nasadený už vo všetkých interiéroch

Ako správne vybrať respirátor?

Určite ste zachytili rôzne technické označenia (FFP2, KN95, apod.), ktoré sa pri respirátoroch uvádzajú. Čo tieto termíny znamenajú? Jedná sa o označenie účinnosti aj národnej regulačnej normy, ktoré daný respirátor spĺńa. Z takéhoto označenia sa môžete dozvedieť napríklad aj to, na aký typ tváre daný respirátor najlepšie sedí. Hoci sa to môže zdať ako banalita, priliehavosť je pri nosení respirátora veľmi dôležitá. Nechceme totiž, aby nám bol respirátor veľký alebo naopak primalý a tlačil nás na tvári. Ktoré označenia si treba všímať pri kúpe respirátora a čo presne znamenajú?

FFP2 

Respirátory s týmto označením spĺňajú európske normy a práve FFP2ky bude nutné nosiť od 8.3. 2021 (resp. 15.3. ako spomíname vyššie). Dokážu odfiltrovať minimálne 94% častíc. Sú testované na tvárach európanov, takže by nám mali na tvári sedieť najlepšie. Európska norma pritom patrí medzi najkomplexnejšie - mohli by sme teda povedať, že respirátory s označením FFP spĺňajú tie najprísnejšie kritériá.

Poznáme aj respirátory s označením FFP1 a FFP3, pričom číslo označuje mieru ochrany (jednotka je najnižšia a trojka najvyššia). Predaj respiratorov FFP3 je však v súčasnosti podľa zákona (č. 69/2020) možný iba zdravotníckemu personálu a podobným profesiám. Pre bežné použitie preto vyberajte len respirátory s označením FFP2.

KN95

Toto označenie spĺňa čínske regulačné normy. Zabraňuje prieniku minimálne 95% častíc a testovanie prebehlo na typických tvárach ázijského typu. To v praxi znamená, že tieto respirátory nám nemusia úplne pohodlne sedieť na tvári (spravidla sú menšie).

N95

Respirátory tohto typu spadajú pod americkú regulačnú normu. Dokážu zabrániť prieniku min. 95% častíc zo vzduchu. Táto norma je zároveń najjednoduchšia a testy prebiehali v simulovaných podmienkach.

Detailnejšie technické parametre, rozdiely v certifikáciách a testovaní respirátorov FFP2, KN95, N95 a nových tzv. respirátoroch s nanovláknami zistíte v tomto článku.

 

S filtrom či bez filtra?

Pri výbere respiratorov natrafíte aj na také, ktoré obsahujú výdychový filter, resp. ventil. Takéto respirátory nie sú vhodné na ochranu proti šíreniu vírusu Covid-19! Umožňujú totiž vydychovanie častíc do ovzdušia, čo je presne to, čomu sa snažíme nosením ochranných pomôcok zabrániť. Nepoužívajte preto prosím respirátory, ktoré obsahujú výdychový ventil!

Ako správne nosiť respirátor?

Každý z nás máme trošku iný tvar tváre, a preto nám nemusí každý respirátor sadnúť úplne dokonale. Predstavte si, že si vyberáte topánky - aj tu je potrebné niekedy chvíľu poskúšať, kým vás nič netlačí a chodí sa vám pohodlne :) Podobné je to aj pri výbere a nosení respirátora. Ak vám na tvári dobre netesní, stráca svoju primárnu ochrannú funkciu, a teda dôvod, prečo je nutné ho nosiť. 

  • Fúzy aj brada bránia dokonalej priľnavosti, odporúća sa preto nasadzovať respirátor na hladko oholenú tvár. 
  • Respirátor treba nasadiť nosovou svorkou nahor ku koreňu nosa. Svorku musíte vytvarovať do obráteného písmena "U", aby správne prilahla k nosu.
  • Popruhy treba cez hlavu pretiahnuť tak, aby bol spodný pod ušami a horný na temeni hlavy. Dobre utiahnite, aby respirátor dokonale tesnil.
  • Po nasadení si obidve ruky položte tak, aby ste nimi prekryli prednú časť respirátora a vydýchnite (platí pri respirátoroch bez výdychového ventilu). Ak vzduch preniká, upravte si upínacie gumičky alebo nosovú svorku a zopakujte to znova. Ak sa vám nedarí zabrániť úniku vzduchu, a teda respirátor nesedí dokonale na tvári, skúste vybrať iný FFP2 respirátor.
  • Respirátor by sa mal správne pri nádychu pritlačiť k tvári a pri výdychu mierne “vydúvať“.

Ako dlho môžem nosiť respirátor? Kedy ho treba vymeniť?

Na respirátoroch nájdete označenie R (reusable - opakované použitie) alebo NR (non-reusable - jednorázové). Tie s označením NR sú určené na jednorazové použitie - spravidla sa môže jednať o jednu pracovnú smenu, teda asi 8 hodín. Takéto respirátory nie je možné čistiť ani dezinfikovať! Ak na respirátore nájdete písmeno R, môžete ho použiť aj viackrát. Vždy si však preštudujte priložený návod a postupujte podľa pokynov, ktoré sú v ňom uvedené. Žiadny respirátor nepoužívajte, ak je zašpinený, poškodený, začína sa vám v ňom ťažšie dýchať alebo je inak kontaminovaný!


Dúfame, že vám náš článok pomohol zorientovať sa v rôznych označeniach, typoch aj spôsobe, ako by sme mali respirátory správne nosiť. Na ZľavaDňa nájdete široký výber FFP2 respirátorov s rýchlym doručením až k vám domov alebo na pracovisko. Nezabudnite, že od marca 2021 je použitie FFP2 respirátorov povinné v obchodoch, MHD aj všetkých interiéroch.

 

Vybrať z ponuky FFP2 respirátorov

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie ZľavaDňa radí: