Užitočné tipy ako ušetriť peniaze + e-book zadarmo

Hľadáte spôsob, ako v dnešnej ušetriť peniaze? V domácnosti aj bežnom živote existuje niekoľko trikov, s ktorými dokážete efektívne znížiť výdavky a nemusia pritom  znamenať žiadne veľké obmedzenia. Treba myslieť "smart" a pozerať na svet okolo seba z novej perspektívy. Máme pre vás niekoľko tipov, s ktorými potešíte svoj rodinný rozpočet. Na konci blogu nájdete zadarmo na stiahnutie aj celý náš e-book s názvom 30 užitočných tipov ako ušetriť peniaze.

Ako znížiť spotrebu auta

ako usetrit pri jazde autom

Pre nižšiu spotrebu paliva sa všeobecne odporúča konštantná rýchlosť a mierne zrýchľovanie/spomaľovanie. Pre plynulosť môžete využívať aj tempomat.

V prípade, že chcete ušetriť ešte viac, zvážte časté používanie klimatizácie. Pri zapnutej klimatizácii stúpa spotreba aj o 15 %.

Na zníženie spotreby vplýva aj správny tlak v pneumatikách. Pneumatiky s optimálnym tlakom poskytujú optimálne brzdenie, pri nesprávnom tlaku v pneumatikách musí vynakladať auto väčšiu námahu pri brzdení a spotreba môže stúpnuť o 2-3 %.

V neposlednom rade môžete ušetriť na palivách aj znížením rýchlosti. Napríklad na diaľnici skúste spomaliť zo 110 km/h na 100 km/h. Presne takýto test sme vykonali, keď sme počas 3 mesiacov znížili pri jazde po diaľnici rýchlosť: benzínové auto, objem motora 1591cm3, výkon motora 88 kW. Denná trasa Trnava-Bratislava a späť, čiže 100 km denne. Palubný počítač na začiatku ukazoval priemernú spotrebu 6,5 litra na 100km, po 3 mesiacoch spadla priemerná spotreba na 5,9 litra na 100 km, čiže týmto znížením rýchlosti sme vedeli ušetriť asi 10 %.

Ďalšie tipy pre motoristov, ako ušetriť

Potraviny ukroja veľkú časť vášho rozpočtu. Ako to zvládnuť?

ako usetrit pri nakupe potravin

Nákup potravín tvorí v priemere veľkú časť výdajov každého rodinného rozpočtu. Vzhľadom k tomu, že súčasná inflácia zasiahla aj segment potravín, táto položka sa ešte navýši. Máme pre vás pár jednoduchých trikov, ako dokážete celkom elegantne znížiť svoje mesačné výdaje na jedlo.

Obed do práce si pripravte doma

Kupujete si každý deň obed z reštaurácie? Chodíte s kamarátmi často na spoločné večere do obľúbeného podniku? Stravovanie v reštauráciách a kantínach má svoje veľké výhody, najmä, ak sa chcete najesť bez námahy. Vedeli ste však, že ak si začnete variť doma môžete ušetriť pomerne dosť peňazí?

Veď si to spočítajme. Ak si každý deň počas pracovných dní kúpime jeden obed, napríklad v hodnote 7 eur, za celý mesiac nás budú stáť obedy v práci 140 eur (7 eur x 20 dní). A to je len pre jednu osobu a len obed. Ak chodíte ešte aj na večere do reštaurácie, dáte si k tomu pohár vínka alebo pivo, táto suma sa ešte zvýši. Za neporovnateľne menšiu sumu si dokážete uvariť chutný obed a aj večeru. A kľudne aj pre viac osôb. Ak by bolo každodenné varenie pre vás náročné, začnite postupne a návštevu reštaurácie skúste najprv obmedziť napríklad na 2x za týždeň. Čím menej ich budete cez týždeň využívať, tým viac vám ostane peňazí.

Takto ušetrené peniaze si môžete odložiť do železnej zásoby. Za ne môžete potom cez víkend opäť navśtíviť svoju obľúbenú reštauráciu alebo si navariť obed z kvalitnejších potravín.

Nevyhadzujte zbytočne dobré potraviny

Potraviny sa nám môžu zdať ako položka, na ktorej „nie je možné šetriť, lebo jesť musíme.“ Dôkladným výberom však vieme šetriť peniaze bez toho, aby sme museli znížiť kvalitu produktov v našom košíku. V takmer každom potravinovom reťazci nájdeme oddelenie, kde majú produkty s končiacou dobou spotreby. Obvykle pri nich môžete využiť výhodné zľavy, ktoré nedostanete ani počas bežných zľavových akcií. Sú ideálne hlavne vtedy, keď viete, že ich využijete prakticky ihneď.

Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť. Je v tom rozdiel?

Stáva sa bežne, že si nájdeme v komore alebo chladničke produkt, ktorý je po dátume spotreby alebo je už za dátumom minimálnej trvanlivosti. Dátum minimálnej trvanlivosti je dňom, do ktorého si potravina, ak je správne skladovaná, uchováva svoje špecifické vlastnosti. Najčastejšie sa uvádza na obaloch sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravín. Dátum spotreby sa uvádza na potravinách, ktoré majú zvyčajne kratšiu dobu na ich priamu konzumáciu. Ide o čerstvé šunky, syry alebo napríklad mäso.

„Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby existujú rozdiely, ktoré verejnosť často nevníma. Skonzumovanie potraviny po uplynutí dátumu spotreby predstavuje pre ľudí určité zdravotné riziko. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny, ktoré majú dobu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov. Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné. Potraviny končia v koši často z dôvodu neistoty samotného spotrebiteľa,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Dôsledkom takéhoto správania ľudí je, že až 50 % zdravotne nezávadných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch, pričom až dve tretiny z toho sú stále požívateľné.

Nevyhadzujte, radšej potraviny skontrolujte

Ak nájdete doma výrobok, ktorý je po dátume minimálnej trvanlivosti, no bol skladovaný v adekvátnych podmienkach, dajte mu určite šancu. Ak nebol doteraz otvorený, je vysoká pravdepodobnosť, že ho budete môcť ešte bez problémov skonzumovať a ušetríte tak peniaze, ktoré by ste využili na kúpu nového výrobku. Všetko sa to dá jednoducho otestovať, a to buď ovoňaním ale ochutnaním časti skladovanej potraviny. Nezabúdajte však na to, že množstvo potravín treba po otvorení obalu spotrebovať v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Stačí si pozorne prečítať inštrukcie na obale.

Novinka v našich obchodoch

V júli 2022 vstúpila do platnosti novela, vďaka ktorej si môžete kúpiť v obchode aj potraviny po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti. Podmienkou je však to, aby boli pre človeka neškodné. Nemusíte sa však báť toho, že si ich nechtiac zoberiete z regálu. Musia byť totiž adekvátne označené a oddelené od ostatných potravín. Mnohé potravinové reťazce túto novinku ale nezaviedli a radšej tieto potraviny odovzdávajú charitatívnym organizáciám, ktoré ich následne distribuujú.

Namiesto balených minerálok, voda z vodovodu. Alebo rovno z prameňa.

ako usetrit balena voda mineralka

Slovensko je krajina nesmierne bohatá na minerálne pramene. V každom regióne nejaký nájdete,
aj preto sme si zvykli s obľubou kupovať zásoby našich obľúbených minerálok. Z pohľadu nákladov
sa to môže zdať ako banalita, ale domácemu rozpočtu pomôže na konci mesiaca každé ušetrené euro.

Minerálky z obchodu môžeme jednoducho nahradiť obyčajnou vodou z vodovodu. Na Slovensku sa
na odber pitnej vody využívajú podzemné aj povrchové vody (záleží od regiónu). Máme pritom najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe. V zásobách pitnej vody sme dokonca druhý na svete! Voda, ktorá nám tečie z kohútika však oproti baleným minerálkam podlieha istej úprave, aby bola vhodná na pitie, varenie aj prípravu jedál.

Pre ešte čistejšiu a filtrovanú vodu vám preto dobre poslúžia filtre na kohútik, ktoré sa dnes dajú už celkom  jednoducho zohnať.Ak si však chcete dopriať obsah vápnika, horčíka a ďalších minerálov, ktoré prirodzene nájdeme v našich minerálkach, vyskúšajte si ich nabrať priamo z prameňa. V regiónoch nájdete množstvo lokalít, kde zo zeme tieto vody vyvierajú a môžete si ich nabrať zadarmo. Stačí zobrať prázdne fľaše alebo bandasky a naplniť si zásoby. Voľne prístupné pramene nájdete častokrát pri cestách, na okraji aj v centre obcí alebo minimálne v dobrej dostupnosti od hlavnej cesty. Taká prechádzka k prameňu môže byť teda aj tip na zaujímavý výlet.

Chcete viac tipov ako ušetriť? Stiahnite si náš e-book!

Dočítate sa v ňom:

• Tipy, kde si môžete zadarmo nabrať obľúbené minerálky
• Ako efektívne na úsporu energie
• Ako utesniť plastové okná v režime zima/leto
• Ako ušetriť (aj zarobiť) pri nákupe oblečenia
• Ako ušetriť ešte viac pri výbere dovolenky
• Spolu až 30 užitočných tipov, ako ušetriť peniaze

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie ZľavaDňa radí: