Spoznajte kraj Matúša Čáka a Juraja Jánošíka

Na začiatok jedna malá hádanka. Viete, čo spája kúpele v Trenčianskych Tepliciach, Čičmany a Strečno? Všetky ležia v blízkosti našej najdlhšej rieky v regióne Horného Považia. Je to oblasť, v ktorej svoje domovy našiel slávny Matúš Čák, Bátorička či národný hrdina Jurko Jánošík. Poďte s nami tento región postupne objaviť. 

Aj keď ste možno nikdy nepočuli o tom, že región Horné Považie existuje, napriek tomu ponúka mnoho zaujímavých miest, ktoré treba navštíviť. Vedeli ste napríklad, že sem patrí aj Terchová? Väčšina ľudí by ju asi hľadalo na Orave či Kysuciach. Horné Považie však skrýva viacero nečakaných a zaujímavých miest. 

Trenčín

Trenčín patrí spolu s Nitrou a Bratislavou k trom najstarším mestám na Slovensku, ktoré kroniky spomínajú už v 11. storočí. Centrum Trenčína má osobitú atmosféru s príjemnou pešou zónou plnou kaviarničiek, reštaurácii a butikov. Dominantou mesta a vlastne celého Považia je Trenčiansky hrad, v ktorom sa počas celého roka organizuje zaujímavý program pre všetkých. Preslávil ho najmä jeho najmocnejší majiteľ Matúš Čák Trenčiansky. Nachádza sa tam i 80 metrov hlboká Studňa lásky. Na hradnom brale nájdeme aj známy rímsky nápis, ktorý vypovedá a prítomnosti starých Rimanov na území Slovenska. 

Trenčianske Teplice

Asi 15 kilometrov severne od Trenčína, v údolí potoka Teplička, leží neveľké, ale sympatické mestečko Trenčianske Teplice. Do tohoto kúpeľného mesta s pár tisícmi obyvateľmi prichádza každoročne veľa hostí, aby sa nadýchali čerstvého vzduchu a preliečili svoje problémy v kúpeľoch. 

Tieto kúpele patria k najstarším a najnavštevovanejším kúpeľom na Slovensku. Prírodná sírna voda je používaná najmä v oblasti liečebnej rehabilitácie a fyziatrie. Určite sem prídite, pokiaľ máte problém s pohybovým aparátom, pretože presne na ten sa kúpele špecializujú. Liečia sa tu ale aj iné choroby, napríklad choroby z povolania, gynekologické či kožné ochorenia. 

Za zmienku stojí aj kúpalisko Zelená Žaba, ktoré prešlo nedávno kompletnou rekonštrukciou a predstavuje momentálne funckionalistický skvost mesta. Nachádza sa tam 33 metrov dlhý bazén, detský bazén, saunový svet, vírivka či občerstvenie. Keď už budete v Trenčianskych Tepliciach, nezabudnite sa staviť v Hammam. Je to kúsok orientu uprostred mesta. 

Ak ste fanúšik nenáročnej turistiky, prejdite sa na blízku Jánošíkovu jaskyňu. V zime je možné okrem kúpeľov navštíviť aj neďaleké lyžiarske strediská, ktoré sa v okolí Trenčianskych Teplíc nachádzajú. Patrí medzi ne napríklad Čičmany, Homôlka či Čertov. 

Čičmany

Obec Čičmany je známa vďaka svojej typickej ľudovej architektúre. Preslávené drevenice s bielymi ornamentami poznajú aj v zahraničí. Obec sa nachádza v Strážovských vrchoch a obkolesuje ju nádherná príroda. Nájdete v nej Múzeum ľudovej architektúry, ktoré je rozdelené do dvoch expozícií, pričom každá je situovaná do jednej z dreveníc. Spoznáte tak typické čičmanské odevy, architektúru či pracovné činnosti. 

Terchová

Terchová je známa pravdepodobne každému Slovákovi - veď kto by nepoznal rodisko Juraja Jánošíka? Táto obec na severe Slovenska leží v okrese Žilina a teší sa pomerne veľkému turizmu. Značnú zásluhu má na tom miestny rodák, Juraj Jánošík, o ktorom sa šírili mnohé legendy spájané s Terchovou. Nad Terchovou smerom do Vrátnej doliny sa týči socha terchovského rodáka - Jánošíka. Tvorí dominantu nad obcou a výstup na ňu je pomerne jednoduchý.

Drevený Betlehem

Zaujímavosťou Terchovej je aj tunajší drevený Betlehem v kostole sv. Cyrila a Metoda, ktorý je prístupný celý rok. Okrem náboženských výjavov tam tak možno badať i atmosféru historickej Terchovej vďaka znázorneným ľudovým remeslám či dielničkam. 

Pre mlsné jazýčky a nadšencov tradičných slovenských halušiek sú skvelým tipom na výlet aj Jánošíkove dni, kde sa okrem toho, že si zaplníte brušká haluškami, aj výborne zabavíte. Koná sa tam totiž vždy sprievodný program, ktorý je prispôsobený pre deti i pre dospelých. 

Príroda na Považí

Aj turistika má v okolí Terchovej vytvorené výborné podmienky. Miest, ktoré môžete navštíviť je tu hneď viacero. Prvou známou atrakciou sú Jánošíkové diery.  Nachádzajú sa v národnej prírodnej rezervácií Rozsutec a preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. Ich súčasťou je viac ako 20 vodopádov. Atraktívne sú najmä chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazmi.

Chronicky známa Vrátna dolina je ďalšou turisticky obľúbenou destináciou. Vrátna je najväčšie stredisko letnej i zimnej malofatranskej turistiky. Nachádza sa tam viacero lyžiarskych stredísk, vhodný terén pre paragliding i mnoho turistických chodníkov niekoľkých obtiažností. Skvelá je aj pre cykloturistiku.

Ak by ste ale chceli ísť na poriadnu túru , potom je pre vás ideálna turistika na jeden z najkrajších vrchov na Slovensku - Veľký Rozsutec. Nachádza sa vo výške 1 600 m n. m. a je z neho nádherný výhľad. Trvanie trasy na Veľký Rozsutec je cca 5,5 hodiny a dĺžka trasy je 10 kilometrov. 

Žilina

Nemôžeme zabudnúť na kultúrne centrum Horné Považia, Žilinu, ktorá sa nachádza na hlavnom ťahu zo Západu na Východ i Sever. Žilina sa nachádza na sútoku troch riek, Váhu, Kysuce a Rajčianky, a tak predstavuje bránu do regiónu Horného Považia. Nájdete tu napríklad Barokový Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola, Kláštor kapucínov, Starú radnicu, Kostol Najsvätejšej Trojice a na okraji Žiliny aj Budatínsky zámok. 

Horné Považie je regiónom naozaj bohatým na pamiatky. Bolo by hriech nespomenúť aj hrad Beckov neďaleko od Trenčína, Strečno, ktoré je známe najmä vďaka dopravnému servisu, ale aj Čachtický hrad preslávený Bátoričkou, o ktorej bol natočený dokonca aj film. Na Hornom Považí jednocuho nebudete mať núdzu o zaujímavý program.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Veronika Filipová

Veronika má u nás na starosti podporu B2B oddelenia a marketingu. Študuje marketingovú komunikáciu, rada píše, fotí a hrá sa s fotkami. Najradšej trávi čas s priateľmi a rodinou. Ako každá žena rada nakupuje, je dobré jedlo, cestuje a spí. Miluje zvieratká, má psíka a jazdí na koni.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: