Najznámejšia a najobľúbenejšia kuchyňa? Predsa tá talianska!

More, slnko, dobrá nálada, temperamentní ľudia a láska k jedlu, to je Taliansko. Talianska kuchyňa svojou typickou čerstvosťou surovín, ľahkosťou, pestrosťou ingrediencií, rozmanitosťou chutí a vôní patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kuchyne. Jednoznačne sa drží hesla v jednoduchosti je krása. Práve jednoduchosť, no zároveň pestrosť a nápaditosť vystihujú taliansku kuchyňu najviac.

Cestoviny, pizza, syry, prosciutto, bazalka, divina, ryby, hovädzie a teľacie mäso, ryža, zelenina, tiramisu, gelato, káva, to je len zlomok vecí, ktoré mi napadnú, keď sa povie Taliansko. Každá časť Talianska má svoje regionálne špeciality, no základ v každom regióne tvoria paradajky, najmä omáčka z čerstvých paradajok a bazalky, ktorá je najobľúbenejšou variáciou na cestoviny.

Severné alebo južné Taliansko?

Kuchyňa Talianska sa líši aj podľa regiónov. Na severe Talianska sa je pomerne dosť mäsa, syrov, paradajok, omáčok a údenín. Milujú rizoto a polentu, ktorou sa často nahrádzajú cestoviny. Polenta môže byť prvým chodom alebo aj prílohou k druhému chodu, robí sa z kukuričnej múky, vody a soli. Často sa polieva olivovým olejom, ktorý nesmie na stole nikdy chýbať. V strednom Taliansku sa už konzumuje väčšie množstvo cestovín, tie sa často podávajú ako prvý chod namiesto polievky. Juh Talianska preferuje ľahšie jedlá. Prevládajú ryby a morské plody, cestoviny a čerstvá zelenina. Veľmi obľúbeným druhom cestovín sú aglio olio peperoncini, teda cestoviny s cesnakom, olivovým olejom a feferónkami.

Vyskúšajte: Misa plná rýb s prílohami pre 2 v reštaurácii Maximilián.

Raňajky sú pôžitkom

Typické talianske raňajky sú ľahké a veľa Talianov na ne chodí do barov. Spočívajú v cappuccine, ktoré sa pije iba ráno alebo káve na mnoho spôsobov so sladkým pečivom brioche, croissantom, kúskom koláčika zvaného crostata z lineckého cesta plneného džemom alebo Nutellou a typickou mriežkou cesta na vrchu. Čas obeda je v Taliansku daný medzi 13. a 15. hodinou, kedy sa pracujúci ľudia chodia stravovať do reštaurácii. Večerné otvorenie reštaurácii je taktiež dané medzi 19. a 22. hodinou.

Ako sa stoluje po taliansky?

Určite ste si všimli, že v reštauráciách sa pri stolovaní používajú obrusy, ktoré sa po každom hosťovi menia. Je to kvôli spôsobu akým Taliani jedia. Na stole nikdy nesmie chýbať chlieb, je to ich príloha ku každému jedlu, ktorá je po dojedení roztrúsená po celom stole. Chlieb si pri jedle často pokladajú na stôl, preto sú vždy sa meniace obrusy hygienickejšie. Na stole taktiež nesmie chýbať olivový olej a voda.

Penne, farfalle, tagliatelle, pappardelle, spaghetti či ravioli?

Cestoviny tvoria základ talianskej kuchyne. Taliani jedia cestoviny každý deň. Cestoviny rôznych veľkostí, tvarov či farieb od jednoduchých špagiet, cez tvarované penne alebo farfalle až po plnené ravioli či tortellini. Spôsobov na ich prípravu je neúrekom, niekedy stačí zmena jednej suroviny, či korenia a nové jedlo je na svete. Na cestovinách nesmie chýbať syr. Najčastejšie sa používa parmezán, pecorino, či ricotta. Cestoviny sa nikdy neoplachujú ani nezohrievajú na druhý deň. Varia sa vždy čerstvé a len toľko, koľko sa zje. Výnimkou sú lasagne, ktoré sú lepšie na druhý deň.

Neapolská alebo rímska?

Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou Talianska je určite pizza. Pizza je osobitnou kategóriou v talianskej gastronómii. Je univerzálnym jedlom vo všetkých regiónoch a rozšírila sa do celého sveta. Za vynálezcov pizze sa považujú Neapolčania, a prehlasujú, že iba neapolská pizza je tá pravá. Neapolská pizza je v strede tenká, okraje má nafúknuté a je bohate ochutená. Naopak rímska pizza je tenká, chrumkavá a menej obložená. Najrozšírenejším druhom pizze je určite pizza Margherita, ktorá je zložená iba z paradajok, mozzarelly a bazalky. V talianskej kuchyni sa používa veľa čerstvých byliniek. Bazalka, rozmarín, tymián, či oregano, ktoré jedlá krásne rozvoňajú a ochutia.

Vyskúšajte: akákoľvek talianska pizza do 490g v PIOPPO restaurant & cafe.

Kráľovstvo syrov

Čo by to bolo písanie o Taliansku bez talianskych syrov. Taliansko patrí k najstarším výrobcom syrov, v súčasnosti vyrábajú cez 450 druhov. Od vyzretých syrov so silnou vôňou, syry nakladané vo víne, mede, až po syry plnené šafránom, hľuzovkou či šunkou. Na severe sa vyrábajú tvrdé syry, v strednom Taliansku zase ovčie syry a na juhu mäkké syry, ktoré sa používajú predovšetkým do cestovín, na pizzu či do šalátov. Medzi najznámejšie talianske syry patrí určite parmezán, mozzarella, pecorino, gorgonzola, ricotta a mascarpone.

Sladké pokušenie na záver

Taliani sú veľkí pôžitkári, vychutnávajú si život a dobré jedlo. K dobrému jedlu patria aj dezerty. Tiramisu, panna cotta, profitterol alebo zmrzlina – gelato, toto sú asi najobľúbenejšie dezerty, nie len v Taliansku. Gelato je vyrobené z čerstvých a kvalitných surovín, bez pridaných aróm a farbív. Smotana, mlieko a čerstvé ovocie, to je základ pre pravé talianske gelato!

 

V rámci spoznávania zahraničných kuchýň sme si pre vás pripravili Gastrocestu. Pozrite sa s nami aj na ostatné zahraničné kuchyne.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Hargašová

Online marketing špecialistka

Barborka má pod palcom všetky sociálne siete, hlavne jej obľúbený Instagram :) Okrem toho pre vás rada píše blogy, chystá tematické kampane a hviezdi vo vlogoch. Zo všetkého najradšej však pečie, čo robí radosť nielen jej, ale aj všetkým kolegom v ZľavaDňa.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: