Najlepšie vianočné knihy pod stromček: Top 20 kníh

V dobe, kedy sa zdá, že elektronika dominuje a e-knihy zaberajú svoje miesto na virtuálnych policiach, sa pýtame samých seba: Prečo stále túžime po tých papierových stránkach? Odpoveď spočíva v jednoduchosti a jedinečnosti. Knihy sú ako verní priatelia, ktorí nás sprevádzajú životom, a ich dotyk má svoje čaro, ktoré sa nedá nahradiť elektronickým displejom. Tak prečo by sme práve teraz nemohli rozveseliť našich blízkych nejakým tým magickým darčekom vo forme kníh? Dnes vám prinášame výber tých najlepších kníh na Vianoce, ktoré by tento rok nemali chýbať pod stromčekom. Poďme na to!

Knižné klasiky

Strany, v ktorých sú myšlienky hĺbavejšie a ich príbehy ostávajú vryté do vedomia. Tieto príbehy nám neponúkajú len zábavu, ale vstupujú do nášho vnútra, vzbudzujú emócie a rozvíjajú naše chápanie sveta. Čítanie knižných klasík je cesta, ktorá nás spája s minulosťou, osvetľuje súčasnosť a poskytuje nám múdrosť, ktorú nemožno nájsť v žiadnom inom médiu.

George Orwell – 1984

1984

1984 od Georgea Orwella je dystopický román, ktorý ponúka temné a provokatívne pohľady na totalitnú spoločnosť a kontrolovanie myslenia. Prvýkrát publikovaný v roku 1949, jeho výpovedná sila a relevantnosť pretrvávajú dodnes. Je známy pre svoje koncepty, ako je Big Brother, Novoreč, a myšlienkový zločin. Tieto prvky sa stali súčasťou pop kultúry a diskusií o slobode, moci a manipulácii. Kniha prezentuje temné varovanie pred možnou totalitnou budúcnosťou a otázkami o individuálnej slobode a pravde v spoločnosti.

Príbeh sa odohráva v Oceánii, jednom z totalitných štátov, kde vládnu tri superštáty. Hlavným hrdinom je Winston Smith, ktorý pracuje v Ministerstve pravdy a je zodpovedný za premenu historických záznamov tak, aby zodpovedali aktuálnym politickým potrebám strany. Winston začne pochybovať o realite, a to aj napriek neustálemu dohľadu vládnych agentov a ich manipulácii s informáciami.

J.R.R. Tolkien

Tolkien

Prečo si určite treba aspoň raz prečítať Tolkienove diela? Jeho príbehy neponúkajú len únik do iného sveta, ale aj hlboké ponaučenie o ľudskej povahe, hodnotách a výzvach, ktorým čelíme. Jeho jedinečný spôsob písania a dar predstavivosti, robia jeho diela nezabudnuteľnými. Je to čitateľský zážitok, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu. Tolkien vytvoril literárne dedičstvo, ktoré si zachováva svoju aktuálnosť a fascináciu aj po mnohých desaťročiach.

Medzi diamanty jeho práce neodmysliteľne patria : Pán prsteňov, Hobit či Húrinove deti

Húrinove deti

Húrinove deti

Húrinove deti sú jedným z troch „veľkých príbehov“ na ktorých Tolkien pracoval počas svojho celého života. Nikdy však nepredpokladal, že by toto dielo mohol dokončiť. Vďaka jeho synovi Christopherovi, ktorý spracoval mnoho konceptov a náčrtov, uzrel tento veľkolepý príbeh svetlo sveta. Kniha Húrinove deti je príťažlivo vyrozprávaný príbeh s mnohými dejovými zvratmi. Hlavný hrdina, Húrin, pán z Dor-lóminu, sa postaví proti Morgothovi, personifikácii zla, čím vyvolá kliatbu, ktorá zasiahne jeho rodinu. Jeho syn Túrin, odvážny bojovník, vstúpi do boja proti Morgothovým spojencom, ale kliatba poznačí jeho osud. Príbeh je pestrofarebný, plný elfov, trpaslíkov, božských síl a známych nepriateľov z Pána prsteňov.

Antoine de Saint- Exupéry – Malý princ

Malý princ

Malý princ putuje z planéty na planétu, stretáva sa s rôznymi postavami a učí sa dôležité životné lekcie. Jeho rozhovory s rôznymi postavami, ako napríklad s líškou alebo kráľom, odhaľujú hlboké myšlienky o priateľstve, láske, zodpovednosti a strate.

Táto kniha je vhodná pre čitateľov všetkých vekových kategórií, a to nielen kvôli svojej jednoduchej kráse, ale aj kvôli hĺbke svojich myšlienok. Malý princ svojou jednoduchosťou a fantáziou neoslovuje len deti, ale aj dospelých svojou, a to hlavne filozofickou hĺbkou a vnútornou múdrosťou. Je to príbeh, ktorý sa dotýka sŕdc ľudí na celom svete, ponúka inšpiráciu k zamýšľaniu o živote a hodnotách, ktoré skutočne stoja za to.

Paulo Coelho

Paulo Coelho

Paulo Coelho je brazílsky spisovateľ, najznámejší pre svoje filozofické a motivačné diela. Jeho knihy sa zameriavajú na duchovné témy, hľadanie zmyslu života a osobný rozvoj. Medzi jeho najznámejšie knihy patrí napríklad Alchymista, Pútnik z Compostely či Čarodejnica z Portobella.

Alchymista

alchymista

Hlavným hrdinom je mladý pastier Santiago, ktorý sa rozhodne opustiť svoj známy svet a nasledovať svoj sen o hľadaní pokladu. Na ceste stretáva rozmanité postavy, učí sa dôležité životné lekcie a objavuje, že pravý poklad možno nájsť nie len vo vzdialených miestach, ale aj v srdciach ľudí a vo svojom vlastnom vnútri. Kniha je naplnená múdrosťou, inšpiráciou a optimizmom, čo ju robí obľúbenou.

Dan Brown - Šifra majstra Leonarda

Dan Brown - Šifra majstra Leonarda

Šifra majstra Leonarda je vhodná pre tých, ktorí hľadajú rýchle tempo, nečakané zvraty a príbeh plný hádaniek. Dan Brown vytvoril intenzívny a dobre premyslený thriller, ktorý fascinuje a núti čitateľa premýšľať o histórii, umení a skrytých znameniach.

Príbeh sa začína smrťou prominentného kurátora v Louvri, ktorý zanechal záhadné vodítka spojené s dielom Leonarda da Vinciho. Profesor symbológie Robert Langdon sa stáva zapleteným do vyšetrovania a vďaka udalostiam spoznáva Sophie. Ich cesta odhaľuje tajomstvá týkajúce sa skrytých správ, kódov a symbolov v dielach Leonarda da Vinciho, pričom obaja čelia nebezpečenstvám zo strany tajnej organizácie s temnými zámermi. Kniha preplieta históriu, umenie a kódovanie v záhadnom príbehu o láske, vede, a tajomstve.

Knihy pre ženy

Vianoce sú obdobím radosti, pokoja a spoločných chvíľ. Prečo teda neobdarovať špeciálnu ženu vo vašom živote knihou pod stromček, ktorá ju pohltí do fascinujúceho sveta príbehov a emócií? Prinášame vám rôznorodý výber, od krásnych románov až po inšpiratívne životné príbehy. Každá stránka ponúka možnosť relaxu od každodenných starostí, v inom svete, plnom dojímavých momentov a nezabudnuteľných postáv.

Sarah J. Mass

Sarah J. Mass

Sarah J. Maas je americká spisovateľka známa predovšetkým svojimi fantasy a young adult knihami. Jej diela si získali oddanú čitateľskú základňu a ocenia ich nielen tí, ktorí majú radi young adult literatúru, ale aj tí, ktorí sa tešia z výnimočného príbehu a dobre vykreslených postáv.

Trón zo skla

tron zo skla

Trón zo skla sleduje príbeh mladej ženy menom Celaena Sardothien. Celaena je vynikajúca zlodejka a vrahyňa, ktorá je uväznená. No následne sa jej život mení, keď ju osloví korunný princ a ponúkne jej šancu na slobodu. Pod podmienkou, že Celaena bude ako súčasť súťaže na miesto kráľovskej vrahyne a ochrankyne kráľovského dvora, sa vracia do hlavného mesta Adarlanu. Celaena musí čeliť fyzickým a mentálnym výzvam, aby dosiahla svoj cieľ. Príbeh je naplnený dobrodružstvom, romantikou a tajomstvom, pričom sa postavy vyvíjajú a čelia rôznym výzvam v záhadnom svete, ktorý kombinuje fantasy a politický thriller.

Natalie Haynes – Medúzin príbeh

Natalie Haynes – Medúzin príbeh

V Medúzinom príbehu sa odhaľuje tragický osud mladej bohyne, ktorá sa narodila do božskej rodiny, no bola osudom stavaná proti vlastnej nesmrteľnosti. Medúza, odvážna a krásna, zisťuje, že je jedinou zo svojich sestier, ktorá cíti vplyv času a prechádza bolestným procesom starnutia. Jej vedomie o nevyhnutnosti pominutia dodáva jej konaniu naliehavosť, akú nesmrteľní nikdy neokúsia.

Zápletku vyvracia udalosť, keď vládca morí, Poseidón, znesväcuje Aténin chrám. Urazená bohyňa sa pomstí nevinnej Medúze, a tá je navždy odsúdená do samoty. Medúza, teraz nesúca krutú zradu vlastným odrazom, je nútená žiť v tieni, desiac sa vlastného pohľadu, ktorý mení živé na kameň. V nekonečnej samote, dobrovoľne sa odriekne spoločnosti svojich milovaných.

Erin Bledsoe – Štyridsať sloníc

Erin Bledsoe – Štyridsať sloníc

Napínavý román inšpirovaný skutočnými udalosťami o ženskom gangu, ktorý v turbulentných 20. rokoch Londýna, okrádal najluxusnejšie obchodné domy a vstupoval do sveta zločinu.

Vreckárka Alice Diamondová, sa stáva nečakane súčasťou kriminálneho podsvetia, porušujúc svoje zásady a pravidlá, vstupuje do skupiny zlodejok, známej ako Štyridsať sloníc. Tento ženský gang sa špecializuje na krádeže z tých najluxusnejších obchodných domov v Londýne. Alice sa ocitá v nebezpečnom svete, v ktorom úspech nikdy nie je dostatočný a každá ambícia má vysokú cenu. Musí rozhodnúť medzi mocou a cenou, ktorú je ochotná obetovať.

McFadden Freida - Anatómia lži

McFadden Freida - Anatómia lži

Mladomanželia Tricia a Ethan pri hľadaní svojho vysnívaného domu, nachádzajú odľahlé sídlo, ktoré patrilo psychiatričke Adrienne Haleovej. S prichádzajúcou silnou snehovou búrkou zostáva mladý pár uväznení v dome. Tricia nečakane objaví tajnú miestnosť s audiozáznamami bývalých pacientov doktorky. Pri spúšťaní kaziet postupne odhaľuje temné tajomstvá a desivé udalosti, ktoré súvisia so záhadným zmiznutím Adrienne. Každá kazeta odhaľuje nový šokujúci detail a Tricia je ťahaná do pavučiny lží a zrady. Napätie stúpa, až kým sa nedostane k poslednej kazete, ktorá odhalí desivú pravdu, zanechávajúc čitateľa v napätí a šoku.

Julie Caplin - Chata vo Švajčiarsku

Julie Caplin - Chata vo Švajčiarsku

Ponorte sa do romantického príbehu v zasnežených švajčiarskych Alpách, s hlavnou hrdinkou Mínou. Je ako neriadená strela, no práve preto ju majú jej priatelia radi. O to viac je pre ňu šokujúce, keď ju muž, ktorého miluje, opustí. Čo by ale šálka dobrej horúcej čokolády a zmena prostredia nevyriešili? A tak sa jedného dňa zbalí a vyrazí za dobrodružstvom do Švajčiarska, kde je odhodlaná dať svojmu životu novú šancu a znova v sebe zapáliť stratenú iskru. Pravidlá sú ale jasné - litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže toto všetko sa veľmi rýchlo zmení, keď sa v tejto idylickej rozprávkovej krajine objavuje Luke. Takže ak hľadáte vianočnú romantiku a pohodové čítanie, toto je tá správna kniha pod stromček!

Pre mužov

Ak hľadáte vianočný dar pre muža, ktorý miluje dobrodružstvo, vzrušenie a premýšľanie, naša ponuka kníh má všetko, čo potrebujete. Od tajomných krimi príbehov až po vzrušujúce sci-fi dobrodružstvá, tieto knihy sú zárukou chvíľok napätia a nečakaných zvratov.

Dominik Dán – Smrť na druhom brehu

Dominik Dán – Smrť na druhom brehu

Detektív Richard Krauz a jeho partner Jozef Fischer sa v roku 1994 ocitnú tvárou v tvár záhadnej mŕtvole nájdenej na brehu rieky Morava. Telo, v pokročilom štádiu rozkladu, nesie na čele zvláštny kruhový otvor - jasný znak, že sa jedná o streľbu z olovenej guľky. Detektívi sa okamžite púšťajú do vyšetrovania, aby odhalili pôvod tejto nezvyčajnej zbrane a identitu osoby, ktorá stlačila spúšť. Vyhodnocujúce detaily a postupné odhaľovanie minulosti zabezpečujú napínavú atmosféru, zatiaľ čo detektívi čelia narastajúcim nástrahám a nebezpečenstvám, aby vyriešili tento záhadný prípad.

Brock Yates – Enzo Ferrari

Brock Yates – Enzo Ferrari

V knihe autor skúma život Ferrariho, jeho vášeň pre automobily a jeho vplyv na svet motoristického športu. Autor sa venuje nielen automobilovým inováciám a pretekárskym úspechom značky Ferrari, ale aj osobným a profesionálnym aspektom života samotného Enza Ferrariho. Kniha Brocka Yatesa je považovaná za dôležitý zdroj pre všetkých nadšencov automobilov a pretekov, ktorí chcú hlbšie porozumieť fenoménu Ferrari s samotnému zakladateľovi.

Stephen King – Rozprávka

Stephen King – Rozprávka

Charlie Reade, zdá sa byť obyčajným školákom, no jeho život je sa v zlomku sekundy zmenil na tragédiu. V jeho desiatich rokoch mu autonehoda vzala mamu, a jeho otec, nezmierený so žiaľom, sa uťahuje k priazni alkoholu, čím necháva Charlieho samého na seba. V sedemnástich rokoch sa Charlie spriatelí s Howardom Bowditchom, osamelým pustovníkom z veľkého domu na kopci. Charlieho zaujme kôlňa za domom, odkiaľ sa ozývajú tajomné zvuky. Po Howardovej smrti Charlie zdedí dom, zlatý poklad a nahrávku s neuveriteľným príbehom, ktorý ho postaví pred novú a náročnú výzvu. V kôlni sa nachádza portál do iného sveta, v ktorom sú jeho obyvatelia v ohrození.

Táto kniha určite poteší všetkých, ktorí milujú dobrodružstvo, neboja sa výziev a neodrádza ich ani štipka fantasy.

Marek Vagovič - Padreho deti

Marek Vagovič - Padreho deti

Autor nás v knihe zavedie do temného sveta organizovaného zločinu spojeného s politikou, justíciou a bezpečnostnými zložkami na Slovensku. Krytie malérov, pranie miliónov cez čínsku práčku a sledovanie politikov či novinárov, boli bežné praktiky. Padreho klan, ako vrchol organizovaného zločinu, vytvoril svoj vlastný štát v štáte so skreslenými pravidlami, kde peniaze boli na prvom mieste. Po voľbách sa však začal korupčný megastroj zadrhávať. Svedectvo jedného z členov klanu spustilo lavínu, odhaľujúcu úplatné politiky, políciu, prokuratúru a sudcov. Knihou autor mapuje jedno z najtemnejších období slovenskej histórie, čerpajúc zo svedectiev aktérov vnútri systému a rozhovorov s vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami. Vitajte vo svete špinavých peňazí, intríg a nekontrolovateľnej moci.

Irving Stone – Grécky poklad

Irving Stone – Grécky poklad

Grécky poklad od autora Irvinga Stonea odhaľuje fascinujúcu biografiu Heinricha Schliemanna, muža, ktorý bol viac než len bohém. Stone nám predstavuje Schliemanna ako zanieteného objaviteľa, presvedčeného, že mýtus o Tróji nie je len výplodom Homérovej fantázie, ale skutočnou historickou udalosťou.

Avšak, táto biografia nie je iba o ňom. Za Heinrichom Schliemannom stojí jeho bystrá manželka Sofia, ktorej prítomnosť nie je len oporou v hľadaní mýtu, ale aj aktívnou spolupracovníčkou v teréne. Spolu tvoria neobvyklý pár, ktorý v čase, keď nimi opovrhoval celý vedecký svet, presvedčivo stavajú svoje sny na nohy pred bránami Tróje.

Pre deti

Vianoce sú pre deti azda najkrajším obdobím v roku. Chvíle plné čarovných, priam magických momentov a nezabudnuteľných zážitkov. Máme pre vás Top výber kníh na Vianoce, ktoré prenesú deti do sveta nových dobrodružstiev, smiechu, nádherných ilustrácií ale aj užitočných znalostí. Darujte deťom nielen knihy, ale aj príležitosť objavovať a snívať.

Ursula K. Le Guin – Čarodej Zememorí

Ursula K. Le Guin – Čarodej Zememorí

Čarodej Zememorí od Ursuly K. Le Guin je fascinujúci príbeh o Gedovi, mladom mužovi, ktorý sa stane najväčším čarodejom v celej krajine. Na začiatku však Ged nie je ničím iným ako nedočkavý, namyslený mladík, ktorý túži po moci a poznaní. Jeho príbeh sa odohráva na rodnom ostrove Gont, kde Ged opúšťa domov a vydáva sa do čarodejníckej školy na Roke.

V tejto škole sa však Ged stretáva so svojou vlastnou pýchou, ktorá má vážne následky. Jeho impulzívne použitie čarov vytvorí tieň, ktorý spôsobí smrť arcimága. Aby napravil svoj čin a obnovil rovnováhu, Ged sa musí podrobiť skúškam, ktoré ho postavia pred veľké výzvy. Musí ovládnuť slová moci, čeliť mocnému drakovi a dokonca prejsť na prah smrti.

Anne Royerová - Povedz mi - Mytológia

Anne Royerová - Povedz mi - Mytológia

Táto náučná kniha je fascinujúcim vstupom do sveta mytológie. Zodpovedá viac než 200 otázok o mytológii z rôznych kultúr, vrátane egyptskej, gréckej, hinduistickej, vikingskej a ďalších. Autorka knihy pristupuje k téme tak, aby príbehy boli zrozumiteľné a zaujímavé pre najmladších čitateľov. Farebné strany sú rozdelené pomocou samolepiek do štyroch samostatných tém:

  1. Bohovia a bohyne: Deti sa dozvedia o rôznych božstvách z rôznych kultúr a spoznajú ich vlastnosti, príbehy a legendy.
  2. Zvieratá a bytosti: Táto časť knihy preskúma mytologické bytosti a zvieratá, ktoré sú zaujímavou súčasťou príbehov a legiend.
  3. Hrdinovia: Zoznámia sa s odvážnymi hrdinami a ich neobyčajnými činmi, ktorých príbehy v sebe nesú ponaučenia.
  4. Slávne dobrodružstvá: Posledná téma prináša príbehy o slávnych dobrodružstvách z rôznych mytologických svetov.

Edin Blyton – Slávna 5 na stope záhady

Edin Blyton – Slávna 5 na stope záhady

Slávna päťka sa ocitne v strede napínavého dobrodružstva, keď narazí na záhadného a čudného chlapca, ktorý má ešte k tomu aj nezvyčajné schopnosti. Ich záhadné dobrodružstvo začína, keď prenocujú v opustenej a polorozpadnutej chatrči. V tomto tajomnom prostredí sa objavujú záhadné svetlá a nevysvetliteľné zvuky.

Situácia sa zintenzívni, keď sa objaví partia zločincov, ktorí sa neboja uniesť mladého nadšenca. Vznikajú otázky: Prečo a kam ho uniesli? Čo hľadajú v starovekom rímskom tábore? Päťka sa postaví tejto záhadnej zločineckej skupine a snaží sa odhaliť pravdu. Ich vyšetrovanie ich zavedie do sveta tajomstiev, časových skokov a dobrodružstiev, pričom ich na každom rohu čakajú neznáme hrozby a záhadné javy.

Máša a medveď: Kufrík plný príbehov

Máša a medveď: Kufrík plný príbehov

Máša a Medveď prinášajú päť úžasných príbehov, ktoré okúzlia našich najmenších čitateľov. V tomto zábavnom výbere sa dobrodružstvá nezbednej Máši a jej veľkého, dobráckeho priateľa medveďa rozvíjajú v pútavých scenároch.

Knižky majú praktický malý formát, ideálny na cestovanie, a pohodlne sa zmestia do praktického kufríka.

Andersenove rozprávky

Andersenove rozprávky

Hans Christian Andersen bol dánsky spisovateľ a básnik, najznámejší svojimi rozprávkami pre deti. Jeho tvorba zasiahla do svetovej literatúry a jeho rozprávky sa stali klasickými dielami pre deti, Rozprávky, ako napríklad - Malá morská víla, Janko a Marienka, Palculienka či Snehová kráľovná, sú známe svojou originalitou, emocionálnou hĺbkou a morálnym ponaučením. Jeho príbehy sú považované za najkrajšie a najinšpiratívnejšie rozprávky.

Prečo by ste ale vašim deťom mali kúpiť knihu na Vianoce práve z jeho tvorby?

  • Univerzálna hodnota: Andersenove rozprávky oslovujú univerzálne hodnoty ako láska, odvaha, spravodlivosť a dobro. Tieto témy sú trvalé a prenášajú sa z generácie na generáciu.
  • Vzdelávanie: Jeho príbehy ponúkajú príležitosť na diskusie o životných hodnotách, etike a správnom chovaní. Deti majú možnosť sa ponoriť do čarovného sveta rozprávok a zároveň sa nepriamo učiť dôležité životné lekcie.
  • Rozvíjanie kreativity: Príbehy sú plné kreatívnych prvkov a fantastických postáv. Pre správny vývoj mozgu je dôležité rozvíjať kreativitu a predstavivosť, a to presne tieto knižky ponúkajú.

Urobte radosť vašim blízkym - vytvorte vianočný zážitok, ktorý zostane v srdciach ešte dlho po skončení sviatkov. Nech Vianoce prinášajú nielen radosť, ale aj nezabudnuteľné príbehy, ktoré nám obohatia dušu. Ak vás tieto knihy pod stromček zaujali a hľadáte ideálny darček, nezabudnite navštíviť webstránku https://www.knihyprekazdeho.sk/  alebo ich kamennú predajňu. Nájdete tu nespočetné množstvo skvostných diel za naozaj prijateľné ceny, a to ešte s pridanou hodnotou zľav po celý rok. Stačí si už len vybrať, uvariť čaj, zababušiť do deky a ide sa čítať!

Knihy pre každého


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: