Kysuce, Kysuce pre letnú dovolenku súce

Kysuce si mnohí spájajú najmä so zimnou lyžovačkou vďaka Veľkej Rači či Makovu. Tento rázovitý kraj však ponúka aj v letných mesiacoch množstvo príležitosti na športové, turistické či kultúrne vyžitie.

V objatí Javorníkov, Moravsko-sliezkych Beskýd a Kysuckých Beskýd sa nachádzajú na severozápade našej krajiny. Môžete sa z nich veľmi rýchlo dostať do Česka, ale aj do Poľska. Preteká cez ne rieka Kysuca, podľa ktorej dostali svoj názov. V minulosti cez tento kraj drotárov viedla obchodná cesta do Tešína. Najstaršou známou osadou je súčasné Kysucké Nové Mesto.

V zime lyžovačka, v lete turistika

Stačí, že napadne prvý sneh a už sa na Kysuciach roztáča veľký lyžiarsky kolotoč. Konkrétne v Snowparadise Veľká Rača - Oščadnica, nezaostáva ani Makov. Aj keď zima na Kysuciach vie byť poriadne dlhá, s príchodom teplých dní vyťahuje kysucká príroda ďalšie tromfy. Je ako stvorená na dlhé turistické prechádzky, objavovanie a doslova "ochkanie" nad je krásami.

Zdroj: regionkysuce.sk
Jánošíkové diery (zdroj: hotel-diery.sk)
Zdroj : hotel-diery.sk

Po stopách Jánošíka

Unikátna sústava kaňonov a tiesňav s názvom Jánošíkové diery by mala byť povinnou zastávkou každého turistu, ktorý zavíta na Kysuce (aj keď oficiálne patrí táto časť do regiónu Severné Považie). Konkrétne do obce Terchová, v ktorej sa narodil a krivdy naprával sám Jánošík. Ktovie, koľkokrát pred zemepánmi utiekol práve cez zákutia Krivánskej Malej Fatry v prírodnej rezervácii Rozsutec. Tam sa totiž Jánošíkové diery nachádzajú. Môžete sa po nich túlať a obdivovať krásu oravskej prírody. Duch spravodlivého zbojníka na vás bude dávať pozor.

Socha Jánošíka
Zdroj: mapio.sk

 Vedeli ste, že?  Každoročne sa v Terchovej koná folklórny festival - Jánošíkové dni. Tento rok to bude už po 54-krát, čo privíta milovníkov ľudovej hudby a terchovskej muziky v termíne 4. - 7. augusta.

Zdroj: terchova.info

Nielen pre pokorných pútnikov

Živčáková  je jedným z najznámejších pútnických miest na Slovensku. Podľa legendy sa na vrchu Živčák pri obci Turzovka zjavila miestnemu mužovi Panna Mária. Správa o tomto zázraku sa rýchlo rozšírila a zo Živčákovej sa stalo miesto, ktoré dodnes navštevujú vo veľkom počte pútnici. Aj keď nehľadáte duchovno, výstup na kopec je príjemnou turistickou prechádzkou. 

Geologické rarity

Odkiaľ sa vzali, nevedno - reč je o kamenných guliach, ktoré sa nachádzajú na 16 miestach na Kysuciach. Ide o skalné útvary v tvare gulí, ktorých pôvod do dnešného dňa nie je dobre známy. Najznámejšie sa nachádzajú v obci Klokočov (Klokočovské skálie), ďalšou lokalitou je Milošová-Megoňky v Čadci.

Zdroj: galeriaslovakia.sk

Ďalším nezvyčajným geo útvarom je Korňanský ropný prameň. Prirodzene vyvierajúci prameň ľahkej ropy pri osade Muchovec patrí medzi európske unikáty. Ide o veľmi kvalitnú ropu s vysokými percentami olejov. Keď však pomýšľate na budúcnosť kysuckého ropného magnáta, musím vás sklamať. Množstvo ropy je skôr symbolické, ako by vám zaručilo rozprávkový majetok.

Kysuce ako na dlani

Ak si chcete túto oblasťj obzrieť z výšky, môžete vyliezť na jednu zo šiestich kysuckých rozhľadní. Tie lákajú nielen nádherným výhľadom, ale aj zaujímavou architektúrou. Najnižšia sa nachádza na vrchu Tábor vo výške 697 m.n.m a najvyššia sa týči na Veľkej Rači v Oščadnici vo výške 1236 m.n.m. Najstaršou vyhliadkovou vežou je Mikovčákova rozhľadňa na Kamenitom - postavená z dreva a kameňa.

Zdroj: orloj.sk

Svetový unikát

Ďalším kysuckým "jednorožcom" (úkazom, ktorý sa nikde inde nevidí) je Slovenský orloj v Starej Bystrici. Má podobu sediacej patrónky Slovenska - Sedembolestnej Panny Márie. Na jeho stavbe sa podieľalo niekoľko architektov, rezbárov, stavbárov a kamenárov zo Slovenska aj z Čiech. Orloj je zdobený šiestimi bronzovými plastikami a siedmimi drevenými sochami slovenských apoštolov. Ide o svätcov, ktorých životy boli spojené so Slovenskom. Srdcom orloja je ciferník s astronomickými údajmi - astoláb. Vďaka nemu ide o prvý a jediný orloj na našom území. Slovenský orloj v Starej Bystrici dokonca ako jediný z orlojov na celom svete ukazuje pravý slnečný čas.

Wellness na kysucký spôsob

Kysučania vedia, že po dobrej turistike si zaslúžite poriadny relax. A to nie hocikde, ale priamo v Sudoparku v Klokočove. Ide o kysuckú špecialitu - drevené kúpacie sudy, ktoré zvonku vyzerajú ako drevené kade. V kadiach je však zabudovaná nerezová vykurovacia pec, ktorá ohrieva vodu. V každom sude môže relaxovať až šesť ľudí súčasne. Tieto kysucké vírivky majú zabudované aj masažné trysky. Pravidelné kúpanie sa v sudoch má podobné blahodárne účinky ako sauna. 

Zdroj: sudopark.sk

Skanzen Vychylovka

Kysucko-oravská lesná železnica v Skanzene Vychylovka je skvelou atrakciou pre malých aj veľkých. Opäť ide o kysuckú jedinečnosť - tentokrát technickú. V minulosti totiž musel rušeň po železnici vytiahnuť vagóny plné dreva do vysokých miest na pomerne krátkej vzdialeností. Preto tu bol vybudovaný ojedinelý útraťový systém. Dnes sa môžete povoziť po celom areáli prírodného múzea buď vo vláčiku, alebo na drezine.

Zdroj: regionkysuce.sk

 Vedeli ste, že? Na Kysuciach, konkrétne v obci Staškov sa narodil významný slovenský herec, národný umelec a držiteľ Oscara Jozef Kroner. V obci nájdete jeho rodný dom, v ktorom nechýba jeho obľúbené kreslo, typické okuliare a či soška Oskara za film Obchod na korze.

Zdroj: zlavadna.sk

Je toho ešte viac

Osobne mám Kysuce veľmi rada. Nakoľko môj tato pochádza z Kysuckého Nového Mesta, detstvo som strávila aj tu. Okrem vyššie zmienených vecí, odporúčam navštíviť aj kaštieľ v Radoli, ako aj ďalšie expozície Kysuckého múzea. Choďte sa pozrieť aj na kamenný most v Krásne nad Kysucou, či zablúďte k prameňu rieky Kysuca. Bystrická cyklomagistrála vás zase prevedie očarujúcimi zákutiami tohto nádherného kraja.

Chcem stráviť leto na Kysuciach

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: