Dovolenka počas Veľkej noci netradične: 10 tipov na výlety a pobyty

Niektorí ľudia nedbajú na tradície a radi vyrazia za zážitkami. Iní ich dodržiavajú, no radi využijú 4 dni voľna výletovaním s rodinou a priateľmi. Láka vás predstava prežiť tohtoročnú Veľkú noc trochu inak? Prinášame vám zopár tipov na miesta a podujatia, ktoré sú ideálne práve na krátky pobyt či dovolenku plnú zážitkov.

Pobyty cez Veľkú noc

Náš tip: Veľká noc v najväčšom aquaparku v Čechách!

Celodenny vstup do aqualandu Moravia zlava

Oblievačka môže vyzerať tento rok naozaj netradične. Čo by ste povedali na to, stráviť Veľkú noc v aquaparku? A to rovno v tom najväčšom a najmodernejšom v Česku! Užite si celý deň parádnej vodnej zábavy v obľúbenom aquaparku Aqualand Moravia! Len hodinku a pol autom z Bratislavy nájdete kúsok tropického raja, hoci je leto ešte ďaleko. Naše výhodné celodenné vstupy navyše platia aj cez Veľkú noc! V prevádke majú až 11 celoročných bazénov, wellness centrum aj množstvo vnútorných atrakcií.  Deti čakjú zábavné animácie a až 11 toboganov.  Užite si Veľkú noc netradične, tentokrát vo vlnách  aquaparku!

Vstupy do Aqualand MORAVIA

Mestská turistika

Za oddychom a spoznávaním netreba chodiť príliš ďaleko. Už dávno neplatí, že Slovensko je pre milovníkov cestovania tou poslednou voľbou. Mnohé slovenské mestá a obce sú unikátne a oplatí sa stratiť v ich uličkách. 

Levoča

levoca dovolenka pobyt vylet velka noc

Keď sa povie Levoča, každému napadne vzácny drevený oltár Majstra Pavla z Levoče. Nesmiete ho vynechať! Toto utešené, historické mesto láka však aj bohatou históriou, architektúrou a pútnickym miestom. V minulosti bolo mesto na križovatke ciest a malo právo skladu. To znamená, že obchodníci a predajcovia, ktorí mestom prechádzali, sa tu museli zastaviť na dva týždne a ponúkať svoje tovary najprv obyvateľom Levoče. Mesto bolo preto bohaté a úspešné. Pýtate sa, čo sa oplatí v Levoči vidieť?

V centre sa nedá prehliadnuť vkusne zrekonštrovaná radnica, ktorá koncom 16. storočia vyhorela. Na jej bočnej strane sú namaľované fresky, ktoré reprezentujú 5 dobrých vlastností renesančného človeka. Sú nimi: Miernosť, Opatrnosť, Sila, Trpezlivosť a Spravodlivosť.

velka noc levoca pobyt dovolenka vylet

Na námestí nájdete veľkú sochu nášho národného buditeľa Ľudovíta Štúra aj zrekonštruované meštianske domy. Jeden z nich, Krupekov dom, spoznáte vďaka postavám troch svätcov. Levoča sa môže pochváliť tiež zachovanými hradbami a bránami, klietkov hanby a Múzeom špeciálneho školstva. Ak budete mať v Levoči viacero dní, alebo energiu navyše, prejdite sa aj na Mariánsku horu. Z centra Levoče sa na ňu dostanete pešo za približne 40 minút. Počas významných cirkevných sviatkov sa tu konajú omše na veľkom vonkajšom priestranstve. Omšu tu slúžil dokonca aj zosnulý pápež Ján Pavol II.

Banská Štiavnica

dovolenka vylet pobyt velka noc banska stiavnica

Banská Štiavnica je známa najmä ako najstaršie banské mesto na strednom Slovensku. Svojou bohatou kultúrou láka mnohých turistov, umelcov a romantikov. Ak ste ešte neboli v Banskej Štiavnici, odporúčame túto chybu čím skôr napraviť. Nebudete ľutovať! V Banskej Štiavnici viete stráviť jeden celý deň, no zabaviť sa tu viete aj počas predĺženého víkendu. Medzi top atrakciu mesta patrí jedna z najkrajších európskych Kalvárií v Európe. Súbor dvadsiatich dvoch sakrálnych stavieb v barokovom slohu sa týči na kopci Ostrý vrch. Je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a v roku 2007 bola zaradená medzi 100 najohrozenejších pamiatok sveta.

velka noc

Keďže Banská Štiavnica je známa najmä baníctvom, nesmiete vynechať ani expozíciu Baníctva na Slovensku. Ide o najväčší stavebný komplex v historickom meste Banská Štiavnica. Predstavuje funkčné modely strojov približujúcich spôsoby ťažby či banícky odev a ľudové umenie s baníckou tematikou. Deti sa tu zabavia pri atrakcii s názvom detské Dielničky.

Komárno

komarno dovolenka velka noc pobyt vylet

Komárno patrí medzi najstaršie slovenské mestá. História mesta na vás dýcha na každom kroku. Zaujímavosťou je pevnosť zo 16. storočia, ktorá nebola nikdy dobytá. Skvelým zážitkom je aj prechádzka po Nádvorí Európy. Ide o námestie so stavbami reprezentujúcimi architektúru a charakteristiku jednotlivých európskych krajín.

Milovníci vody a wellnesu sa iste potešia termálnemu kúpalisku, kde si môžu oddýchnuť a načerpať novú energiu. Keďže sa Komárno nachádza v blízkosti maďarských hraníc, môžete sa vydať aj k našim južným susedom. Do maďarského mesta Komárom sa dostanete cez Alžbetin most, ktorý tieto dve mestá spája. Pri návšteve mesta neobíďte ani Komárňanskú pevnosť, Rimské Lapidárium a Podunájské múzeum.

Čičmany

cicmany dovolenka vylet pobyt velka noc

Ak si chcete počas Veľkej noci zachovať tradície, urobte si výlet do regiónov Slovenska, kde stále nevymreli a poctivo sa dodržiavajú. Terchová, Oravské obce alebo Čičmany sú ideálnym miestom pre oddych od reality a pobyt v blízkosti prírody. Môžete tu vidieť oslavy Veľkej noci podobne ako prebiehali kedysi. Nechýbajú kroje, pletenie korbáčov, veselá hudba, domáca pálenka a tradičné posvätené jedlo. Môžete sa obytovať v malebných dreveniciach alebo okolitých penziónoch s výhľadom na okolité hory. Už vidíte tú idylku?

Po horách a kopcoch

Voľné dni počas Veľkej noci radi využívajú aj milovníci turistiky a slovenskej prírody. Mnohí vynechajú tradičnú šibačku a oblievačku a svoje polovičky zoberú radšej na prechádzku po slovenských zákutiach.

Z Kysaku na Vysoký vrch

vysoky vrch dovolenka vylet pobyt velka noc

Okolie Košíc ponúka skvelé príležitosti na turistiku. Odporúčame trasu z Kysaku so stmím stúpaním na Vysoký vrch. Dostanete sa tam po červenej značke. Už počas výstupu sa vám otvorí pohľad na malebné údolie Hornádu. Môžete sa vydať až do Kavečian. Na Vysokom vrchu vám bude zaslúženou odmenou fascinujúci výhľad. Ak nemáte radi veľké a náročné stúpanie, môžete sa vydať z Kysaku opačným smerom. Po červenej značke sa dostanete dolinou Sopotnice k Prokopovmu mlynu. Na tomto zabudnutom miesto si môžete predstaviť ako žili naši predkovia.

Hrebeňom Poloninských Karpát

vylet dovolenka pobyt velka noc poloniny

Láka vás turistika, kde nenatrafíte na húfy turistov? Vyberte sa do fascinujúcich Polonín v okrese Snina. Tieto hory ležia na ukrajinsko-poľsko-slovenskej hranici a sú národným parkom. Turistika v Poloninách nemá dlhú tradíciu. Prvý zdokumentovaný pochod do tohto územia uskutočnil ukrajinský básnik a cestovateľ Jakiv Holovackyj v roku 1839. Prvý turistický chodník na území Národného paku Poloniny bol vyznačený až v roku 1971, a to na trase Nová Sedlica – Kremenec – Riaba skala – Nová Sedlica.

V tejto krásnej časti Slovenska odporúčame prechod Hrebeňom Poloninských Karpát. Chodník začína v najvýchodnejšej obci na Slovensku – Novej Sedlici (416 m n.m) a vedie cez NPR Stužica na Kremenec (1210 m n.m.), kde sa stretávajú hranice Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Nie každý môže povedať, že stál na hranici troch štátov. Odtiaľto pokračuje po hlavnom hrebeni Bukovských vrchov cez vrcholy Kamenná lúka   (1201 m n.m.) – Riaba skala (1167 m n.m.) – Pľaša (1162 m n.m.) – Ruské sedlo  (797 m n.m.) – Černiny (929 m n.m.) – Balnicu (712 m n.m.) a končí v Lupkovskom sedle.

Dereše

derese velka noc pobyt dovolenka vylet

Ak nemáte radi masovú turistiku, máme pre vás ďalší tip. Vyberte sa na Dereše (2 004 m n. m.), ktoré sú vzdušnou čiarou od Chopku iba 1,5 kilometra. Výstup na Dereše môžete spojiť s Chopkom. Pripravte sa však na to, že trasa medzi nimi nepatrí medzi tie ľahké. Je to totiž najskalnatejšia časť celého nízkotatranského hrebeňa. Ak sa ňu odhodláte, uvidíte nádherné scenérie, ktoré si budete chcieť zväčniť fotoaparátom.

Veľkonočná dovolenka u susedov

Viete, ako sa oslavuje Veľká noc u našich susedov v Rakúsku, Českej republike a Poľsku? Vďaka 4-dňovému voľnu môžete nasať ich tradície a atmosféru krásnych miest, ktoré sa oplatí vidieť.

Maľovaná dedinka Zalipie v Poľsku

zalipie dovolenka pobyt vylet velka noc

Ak bývate pri hraniciach s Poľskom, navštívte dedinku Zalipia. Cesta zo Starej Ľubovne tam trvá 2 a pol hodiny, z Trstenej je to o štvrťhodinu dlhšie. Určite nebudete ľutovať. Ak bývate ďalej, môžete si urobiť príjemný víkendový pobyt, keď si zorganizujete väčší výlet spojený s návštevou Krakova a Zakopaného. Času máte dosť. Odporúčame vám zastaviť sa aj na nákupy na obľúbených trhoch v Novom Targu. Zalipia vás zaujme na prvý pohľad svojou pestrou výzdobou plnou kvetov a vzorov. Každý domček sa odlišuje iným farebným ladením. Nejedná sa o žiadny skanzen, ale je to živá dedinka na kraji Malopoľského Vojvodstva iba 70 kilometrov od Krakova. Vo väčšine domčekov dodnes bývajú ľudia.

Pýtate sa, prečo si obyvatelia zdobia domy? Tento zvyk začali miestne ženy koncom 19. storočia. V období veľkej noci upratovali svoje príbytky. Snažili sa tiež odstrániť čierne fľaky na stenách, ktoré vznikali po dyme z piecok. Tie začali zatierať farbou a neskôr na ne maľovať krásne obrazce. Túto tradíciu opakovali každý rok a odovzdávali si ju z matky na dcéru. Okrem interiéru začali neskôr zdobiť aj vonkajšie steny domov, okenice, psie búdy, stromy, studne... proste všetko, čo im prišlo pod ruku. Vďaka tomu môžu dnes turisti obdivovať utešenú, farebnú dedinku neďaleko od našich hraníc.

Dovolenka v Poľsku

Archeologický park Carnuntum v Rakúsku

carnuntum dovolenka vylet pobyt

Carnuntum je unikátnym múzeom v prírode a zároveň najväčším archeologickým náleziskom v Rakúsku. Približuje históriu a bežný život Rimanov. Nachádza sa na území dnešných rakúskych dedín Petronell a Bad Deutsch-Altenburg, približne 25 kilometrov od Bratislavy. Miesto je ako stvorené na jednodňový rodinný výlet a poskytuje pre návštevníkov ideálnu kombináciu poznávania dejín a pobytu v prírode. Cieľom Mesta Rimanov Carnunta je živé sprostredkovanie vedeckého výskumu.

V súčasnosti je Carnuntum miesto svetového významu, pretože zachováva architektúru a množstvo zrekonštruovaných budov. Mesto vďačí za svoj rozkvet (hlavne v období od 1. do 4. st. n. l.) svojej vojensky a ekonomicky strategickej polohe na bezprostrednej hranici Rímskej ríše a v blízkosti križovatky dvoch najfrekventovanejších obchodných ciest v Európe. Počet obyvateľov postupne rástol, až dosiahol hranicu 50 000 osôb. Carnuntum sa stalo hlavným mestom provincie Horné Panónsko. Milovníci rímskej histórie tu môžu vidieť antické domy, amfiteáter a múzeum a dokonca aj klenotnicu. Areál je otvorený denne od 9:00 do 17:00 hod.

Český Krumlov

cesky krumlov velka noc dovolenka pobyt vylet

Z Bratislavy sa do tohto malebného mesta v južných Čechách dostanete za približne 3 a pol hodiny. Romantické mestečko s bohatou históriou, impozantným zámkom a mnohými krčmičkami a kaviarňami, sa nachádza na rieke Vltave. Tá dodáva celému miestu skutočne rozprávkovú atmosféru. Celá oblasť, ktorá je nazývaná "Bránou Šumavy" je od roku 1992 zapísaná na zoznam UNESCO.

Korunou Českého Krumlova je hrad a zámok s nádhernou vežou, o ktorej spisovateľ Karel Čapek tvrdil, že je "najvežovatejšou" zo všetkých veží, ktoré poznal. Súčasťou zámku je aj zámocká záhrada s nádhernou kaskádovitou fontánou a unikátne Otáčavé hľadisko. Pri prehliadke interiérov navštívite slávnu Maškarnú sálu i zámocké divadlo, jednu z najzachovalejších barokových scén na svete. Nájdete tu množstvo galérií a múzeí. Medzi najvýznamnejšie kultúrne podujatia mesta patrí Medzinárodný hudobný festival Český Krumlov alebo Festival barokových umení. Milovníci umenia ocenia aj Art Centrum vo Vnútornom meste, ktoré nadväzuje na dielo Egona Schieleho. Rakúsky, provokatívny maliar, známy žiak ešte známejšieho Gustáva Klimta, žil a tvoril aj v Českom Krumlove, odkiaľ pochádzala jeho mama.

Mesto má aj vlastný Pivovar Eggenberg nazvaný podľa šľachtického rodu Eggenbergovcov. Môžete v ňom absolvovať prehliadku s ochutnávkou. V predajni, ktorá sa nachádza v areáli pivovaru, si potom viete kúpiť aj suveníry či chutný zlatistý mok.

Ubytovanie a pobyty v Česku

Podujatia súvisiace s Veľkou nocou 2023

Veselá Veľká noc 2023 – Štrbské Pleso

Termín: 09.04.2023
Miesto: Štrbské Pleso
Program: Veselý program pre návštevníkov Štrbského Plesa počas veľkonočných sviatkov. Nebudú chýbať ľudové zvyky a tradície.

Veľká noc na dedine 2023 -  Martin

T
ermín: 02.04.2023
Miesto: Martin
Program: Vynášanie Moreny a prinášanie letka v podaní detských folklórnych súborov, predveľkonočné a veľkonočné zvyky, ukážky zdobenia kraslíc, veľkonočná šibačka a oblievačka.

Veľkonočné trhy 2023 - Prievidza

Začiatok podujatia: 03.04.2023
Koniec podujatia: 06.04.2023
Miesto: Prievidza
Program: Veľkonočné trhy spojené s kultúrnym programom „vítanie jari“

Veľkonočná mágia hôr – Chopok

Termín: 08.04.2023
Miesto: Chopok
Program: Nechajte sa strhnúť netradičnými chuťami, vôňami a krásou raja uprostred hôr.

Veľkonočný jarmok - Stupava

Termín: 01.04.2023
Miesto: Stupava
Program:
Tradičný veľkonočný jarmok spolu s farmárskymi trhmi.  

Pobyty cez Veľkú noc

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: