Čierna je späť! Využite Black Friday ponuky na ZľavaDňa

Populárny výpredajový sviatok Black Friday si za posledné roky získal svoje postavenie aj na Slovensku. Vďaka exkluzívnym zľavám ceny rapídne klesajú, čo teší všetkých milovníkov nakupovania, ktorí riešia vianočné darčeky pre svojich najbližších. ZľavaDňa nie je výnimkou. Aká je história Black Friday výpredajov a na aké výhodné ponuky sa môžete tešiť na našom webe? 

Black Friday, v preklade čierny piatok, pochádza z Ameriky a označuje deň po Dni vďakyvzdania. Pre tento americký rodinný sviatok sú typické láskyplné oslavy v rodinnom kruhu. Nasledujúci piatok však mnohí Američania využívajú na nakupovanie prvých vianočných darčekov. Black Friday sa tak oficiálne považuje za začiatok vianočnej sezóny. V roku 2005 sa stal po prvýkrát najrušnejším nákupným dňom roka.

História Black Friday

Pojem Black Friday bol po prvýkrát použitý v roku 1869. V tento deň došlo k prepadu zlata na americkej burze. S nákupmi tento deň teda pôvodne nemal nič spoločné. Pád burzy spôsobili dvaja nešťastníci Jay Gould a Jim Fisk, ktorí skúpili toľko zlata, koľko len bolo možné. Cieľom bolo umelo vyvolať jeho obrovský cenový nárast. Americká vláda si túto činnosť našťastie všimla včas a ich zámer prekazila. Aj napriek rýchlemu zásahu vznikla na Newyorskej burze panika, z ktorej sa musela spamätávať niekoľko mesiacov.

Niektoré zdroje však zmienený pôvod spochybňujú a prikláňajú sa skôr k udalosti, ktorá sa stala v v piatok po Dni vďakyvzdania v 50. rokoch 19. storočia. Polícia mesta Philadelphia ho označila za čierny, pretože v meste vznikol obrovský chaos spôsobený futbalovými fanúšikmi a turistami, ktorí vo veľkých zľavách nakupovali v miestnych obchodoch.

black friday zlavy 

Vedeli ste, že…?

• Názov Black Friday údajne pochádza z pojmu “čierne čísla”, ktoré na rozdiel od červených (mínusových) čísel znamenajú pre predajcov zisk.

• Za posledných 10 rokov spôsobila panika v obchodoch počas Black Friday 7 úmrtí a 98 zranení. U nás nakúpite bez toho, aby ste sa museli obávať o svoje zdravie či životy. Ľahko a rýchlo si vyberiete zážitkové darčeky online :)

• Black Friday sa stále vyvíja. Sviatok už nie je limitovaný iba na jeden piatok. V Amerike sa obchody často otvárajú už vo štvrtok večer. Niektoré spoločnosti a obchody predlžujú svoje ponuky až do víkendu, niekedy ešte dlhšie. 

Vyberáme pre vás:

Aqualand Moravia

aqualand moravia zlava

Chcem zľavu

 

Dentálna hygiena v Black & White Dental Clinic

dentalna hygienda zlava bratislava

Chcem zľavu

 

Kráľovská štvorručná masáž od masérok z Thajska

thajska masaz zlava bratislava

Chcem zľavu

 

Luxusné masáže v Sakurami

masaze zlava bratislava sakurami

Chcem zľavu

 

Magický Château Appony****

chateau appony oponice zlava ubytovanie pobyt

Chcem zľavu

 

Všetky ponuky - BLACK FRIDAY

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: