Piarg house - SIGELSBERG cider Prevádzka, Slovensko
Sledujte prevádzku a upozorníme Vás na novú ponuku
Táto ponuka sa už minula, ale našli sme pre vás ideálnu náhradu:
Kde sa vzal, tu sa vzal, na Slovensku zrazu stál – svieži Sigelsberg. Aj keď je to cider, nie je to žiadny outsider. A práve preto bude veľmi rád, ak s vami bude môcť stráviť počas leta tie najhorúcejšie dni, počas ktorých vás osvieži.
Rodinná firma Piarg house s.r.o., vyrábajúca cider pod značkou SIGELSBERG. História ich cideru začala na chalupe v Štiavnických Baniach v roku 2011, pri nadbytočnej úrode jabĺk. Vtedy otec prišiel s nápadom vyrobiť si vlastný cider. Ten nám veľmi zachutil a tak sme ho začali vyrábať pre rodinu a známych. Receptúru sme postupne vylepšovali a v roku 2013, vďaka záujmu širšieho okolia, sme sa rozhodli cider ponúknuť aj verejnosti. Spočiatku bola snaha výrobu udržať v pôvodných priestoroch, avšak množstvo priaznivcov a veľký záujem, nás prinútili presunúť ju do Dunajskej Lužnej. Tradičný spôsob výroby sme však zanechali.
Názov spoločnosti aj značky pochádzajú z histórie oblasti, v ktorej sme to všetko začali. Dnešné Štiavnické Bane vznikli v roku 1948 premenovaním pôvodnej obce PIARG (tvorí prvú časť názvu spoločnosti), ktorá vznikla spojením dvoch osád a práve jedna z nich sa nazývala SIGELSBERG (názov značky). Ako samotný názov dýcha históriou, tak aj my dbáme na kvalitnú výrobu so zachovaním prírodných chutí a vôní. Preto vyrábame náš cider tradičným spôsobom zo 100% jablčnej šťavy, bez pridania zbytočných chemických konzervantov, umelých farbív a príchutí, bez pasterizácie.
Cider (po anglicky cider, po nemecky Aplefwein, po francúzsky Cidre, po španielsky la sidra) je tradičný nápoj, ktorý sa na našom území vyrábal už za obdobia osídlenia Keltami a bol tu teda skôr, ako hroznové vína. Ide o fermentovaný alkoholický nápoj, vyrábaný prevažne z jablkového, hruškového, alebo iného ovocného muštu. Po dozretí obsahuje cider cca od 1,2% do 8,5% alkoholu.
Rozoznávame tichý (still) cider - je bez bubliniek, naproti tomu šumivý (sparkling) obsahuje bublinky, ktoré môžu byť priamo produktom kvasného procesu (ako napríklad Champagne), alebo pridané technologicky, ako potravinársky CO2. Cider obsahujúci alkohol sa zvykne v anglosaskej terminológii označovať ako hard cider a nealkoholický (bez obsahu alkoholu) ako cider. Cider je charakteristický výraznou chuťou a vôňou po jablkách, krásnou zlatou farbou a bohatým obsahom významných prírodných látok. Jeho špecifická chuť je závislá od zvoleného druhu použitých jabĺk.
Kultúra konzumovania cidru je velmi rozmanitá a závisí od regiónu. V Španielskych regiónoch je veľmi obľúbený tichý cider. Jeho nalievanie z fliaš do pohárov je fantastrickým vizuálnym zážitkom. V mnohých krajinách sa cider čapuje vedľa piva a v zásade sa mieša s kultúrou podávania piva.
Moderné, masovo vyrábané cidery sa viac podobajú šumivým vínam, zatiaľ čo tradičná výroba produkuje tiché a odtieňom tmavšie.
Na slovenskom trhu zatiaľ výrazne chýbajú producenti cideru a tak tento nápoj je prakticky nedostatkový a v niektorých oblastiach Slovenska aj neznámy. V mnohých krajinách Európy patrí cider do trojice najobľúbenejších spotrebiteľských alkoholických nápojov. Veríme, že aj vďaka našej značke nepotrvá dlho a sájder bude spolu s pivom a vínom patriť k najobľúbenejším nápojom aj u nás.
Základom našej produkcie je kvalitný výber surovín, použitých technológií, citlivá kontrola pri výrobe, dôraz na ekologické spracovanie, čistota celého procesu a zameranie na najvyššiu kvalitu výsledného produktu.
Na začiatok roka 2015 ohlasili viacerí veľkoproducenti piva zahájenie produkcie jablčných ciderov aj na Slovensku. Podľa súčasnej stále sa zvyšujúcej produkcie a obľuby malých súkromných pivovarov sa môžeme domnievať, že aj v rámci cideru to v zásade nebude mať na súčasných výrobcov cideru negatíny dopad.
Nutričný a zdravotný prínos
Oboje cider aj juice sú excelentným zdrojom vitamínu C. Obsahujú nízke mnoźstvo tuku a sodíka (10mg). Neobsahujú cholesterol, tým redukujú riziko srdcových chorôb. Vedci z American Research Center US Apple Association zistili, že jablčný cider a juice môžu ochraňovať proti niektorým typom rakoviny (pektín a polyphenoly v jablku majú antikarcinogénny effect na žalúdok, ochraňujú pred vznikom tumorov). Oboje sú známe aj svojimi účinkami proti astme a poškodzovaniu mozgových buniek. Obsahujú železo a majú tendenciu potláčať obličkové a žlčníkové kamene. Pomáhajú pri laryngitíde, dyzentérii, salmonelóze a akútnych dýchacích poruchách, odbúravajú ťažké kovy a soli rádionuklidov z tela. [1] Treba si dať pozor na prípadný vysoký obsah cukru v oboch produktoch, pretože nadmerná spotreba cukru môže viesť k zvýšeniu váhy a nárastu diabetes typu 2.
Kvetná 24
90042 Dunajská Lužná
Slovensko
+421903 468 338
tomas@sigelsberg.com
www.piarghouse.sk
www.facebook.com/sigelsbergcid...
Zobraziť partnerskú stránku