Glamping - zoznámte sa s novodobým trendom ubytovania pod hviezdami

Spanie v deravom nylonovom stane, k tomu v spacích vakoch na nafukovacích matracoch, ktoré sa počas noci vyfukujú. Namiesto toho si glamperi užívajú útulné prostredie podobné stanu doplnené o pohodlnú posteľ s posteľnými obliečkami a ideálnym osvetlením. 

Môže sa zdať, že kempovanie a pohodlie spolu príliš nesedia. Dokážu tieto dva protiklady spoločne vytvoriť niečo nové, iné? Dá a glamping je toho príkladom! 

Ak je pre vás tento koncept nový, možno vás zaujíma, čo očakávať. Aby sme vám pomohli vyťažiť z vášho zážitku čo najviac, pripravili sme pre vás tohto virtuálneho sprievodcu dokonalého glampingu. 

Zoznámte sa s glampingom - trendy ubytovanie v prírode

glamping čo to je

Pre tých, ktorý tento pojem nepoznajú, glamping je kombináciou dvoch slov: glamour (očarujúci) a camping (kempovanie). Ponúka zážitok na vyššej úrovni, pričom si výletníci môžu stále užívať pokoj na čerstvom vzduchu, ale s pridaným prepychom v podobe širokého vybavenia. 

Glamping je navrhnutý tak, aby oslovil tých, ktorí hľadajú spojenie s prírodou, ale nechcú opustiť pohodlie domova a spoliehať sa čisto na prírodu. Má taktiež viacero podôb, od jurty cez kempingové chatky až po domčeky na stromoch. 

Vybavenie sa môže líšiť v závislosti od typu ubytovania, no vo väčšine prípadoch ide o pohodlné postele, kuchynku, elektrinu atď. - o tom všetkom by ste pri bežnom kempovaní mohli len snívať. 

V skratke je to spôsob, ako poskytnúť jedinečný zážitok v prírode s komfortom hotela. 

Pozitíva glampingu

pozitíva glampingu benefity

Výhod glampingu je neúrekom, no luxus pohodlia a zároveň pobyt uprostred ničoho je jednou z nich. 

Samozrejme, pohodlie

Spanie na zemi v spacom vaku väčšinou nie je ideálnou predstavou ľudí pri pomyslení na dovolenku. Práve preto je glamping skvelým výberom, ktorý je pohodlný a zároveň plný spoznávania okolitej prírody. 

Získavate pri ňom v podstate všetky výhody kempingu a ešte viac! Je to zároveň skvelým kompromisom pre tých, ktorí sa nechcú vzdať každodenného luxusu v podobe tečúcej vody alebo postele. 

Kedy je ten správny čas vydať sa na glamping? 

Kempovanie za studeného alebo sychravého počasia je… no… rozhodne zaujímavé! Narozdiel od kempovania je glamping navrhnutý tak,aby ste si ho mohli užiť v každom ročnom období

Stany sú špeciálne postavené tak, aby vydržali akékoľvek poveternostné podmienky a nemusíte sa obávať ani zimy, pretože zväčša sú vybavené aj podlahovým kúrením, ohrievačmi alebo niekedy dokonca aj krbom. 

Poznáte ten pocit, keď vás horúčava vyženie von zo stanu? Pri glampingu sa vám toto nestane, k dispozícii sú ventilátory alebo iné spôsoby, ako sa v extrémnych horúčavách schladiť

Family-friendly dovolenka!

Hoci deti kempovanie milujú, rodičom to vie občas dať zabrať. Glamping myslí aj na rodinky. Rodičia si môžu konečne oddýchnuť a relaxovať v krásnom prostredí bez mestského ruchu, zatiaľ čo sa deti zabávajú. 

Aby toho nebolo málo, je to skvelý spôsob, ako stráviť spolu kvalitný čas spolu s rodinou a užiť si spoločné chvíle v prírode. 

Čo je však najlepšie, glamping je vhodný pre úplne každého!

Udržateľnosť a šetrnosť

Pokiaľ chcete glampingové stany porovnávať s tisíckami festivalových stanov, ste na nesprávnom mieste. Stany určené na glamping sú vysoko kvalitné a znova použiteľné, čo znamená, že stan neskončí o pár rokov na skládke kvôli nepoužiteľnosti.  

Zhrňme si to:
- pohodlie na prvom mieste
- vhodný počas akéhokoľvek ročného obdobia
- vhodné pre rodiny, ale aj páriky a skupinky kamarátov
- udržateľné!

Čo teda radšej - glamping alebo camping? 

glamping alebo camping koláž

Niektoré rozdiely poznáte už zo spomenutých benefitov glampingu, no poďme sa na ne pozrieť bližšie. 

Na glamping si nemusíte brať takmer nič

Príprava na kemping? Nič relaxačné, však? Musíte myslieť na milión rôznych zásob a vecí, ako napríklad skladacie stoličky, spacie vaky, nafukovacie matrace, varič, lampáše, … 

V prípade glampingu nemusíte našťastie myslieť na nič z uvedeného - všetko je pripravené za vás. Jednoducho prídete a užívate

Kempovanie je „ľudovejšie”

Keď sa povie slovo kempovanie, určite vám napadnú aktivity ako sedenie okolo ohňa v rozkladacích kreslách, spievanie piesní a rozprávanie strašidelných príbehov. 

Hoci všetko spomenuté môžete robiť aj počas glampingu, ide skôr o to, že kempovanie je rustikálnejšie - môžete stráviť celé dni bez sprchovania alebo umývaním riadu vo vedre alebo rieke.

Na druhej strane, pri glampingu môžete mať sprchy vo vnútri ubytovania a v niektorých prípadoch si viete ubytovanie zabezpečiť spolu aj so stravou

A čo cena?

Vzhľadom na to, že cieľom glampingu je splniť vysoké hotelové štandardy a poskytnúť svojim hosťom maximálny komfort, sú tieto strediská nútené používať drahšie technológie na čistenie vody, alternatívne zdroje energie alebo aj ekologickú likvidáciu odpadu. 

Hoci môžete teda očakávať, že zaplatíte o niečo viac, odmenou vám bude pohodlie a nezabudnuteľný zážitok

Zhrňme si to
- drahšie, no luxusnejšie
- široké vybavenie na rozdiel od kempovania
- krásne okolie spolu s pohodlím

Toto si nesmiete zabudnúť na svoj prvý glamping výlet!

čo si zobrať so sebou

Predtým, ako sa vydáte na svoj prvý glamping výlet, sa uistite, že máte všetky základné veci. S tým vám pomôžeme aj my s týmto virtuálnym pomocníkom: 

Oblečenie

Uistite sa, že ste sa zbalili primerane ročnému obdobiu. Ak sa plánujete vydať na turistiku alebo rôzne prechádzky, nezabudnite si vziať turistické topánky alebo inú pevnú obuv spolu s hrubými ponožkami. Pre extra pohodlie si nezabudnite priniesť aj papuče, ktoré budete nosiť vo vnútri.

Zábava

Keď už ste na mieste, zabudnite na chvíľu na televíziu a vyskúšajte ozajstnú zábavu, ktorú by ste si doma bežne nemali možnosť vychutnať. Skúste zvážiť knihu, stolové spoločenské hry alebo karty. Ak neplánujete detox od sociálnych sietí, powerbanku určite oceníte. Večer si užite spoločné typické grilovanie alebo si počas dňa pripravte milý a príjemný piknik

Hygienické potreby

Okrem základnej klasiky - zubná pasta, šampón, sprchový gél a deodorant - by ste si mali so sebou zobrať aj opaľovací krém s vysokým SPF (ideálne 50), pretože je viac než jednoduché sa spáliť na celodennom slnku, hoci aj v zime. Repelent proti komárom a vlhčené obrúsky sa tiež určite zídu. 

Glamping na Slovensku

Náš tip: Glamping Liptov - zážitkové ubytovanie s výhľadmi na Kriváň priamo z postele

glamping liptov kriváň

Ak vás glamping zaujal natoľko, že už premýšľate kam sa vydať, máme pre vás skvelý tip! Na tomto mieste si konečne môžete vydýchnuť od ruchu z mesta a ponoriť sa do ticha a krásy prírody. 

Týmto miestom je Glamping na Liptove, priamo v srdci Slovenska! Čaká tu na vás luxusná kupola, súkromievýhľad na majestátny Kriváň a bohaté raňajky z lokálnych surovín. Pre športových dobrodruhov je cyklotrasa len 300 metrov od ubytovania a turistické chodníky v okolí. 
 

Niet prečo váhať, najmä s blížiacim sa teplým počasím je ideálny čas vydať sa na výlet. Už ste si stihli vyskúšať čaro glampingu? Aké miesta ste navštívili a akými aktivitami ste si spestrili výlet? 

Každopádne, zbaľte si len to nevyhnutné a hurá do prírody!


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: