Horské chaty - povinné zastávky v horách 1. časť

Hory ľudí odpradávna fascinovali. Sú tak trochu nedobitné, nebezpečné, ale najmä majestátne a krásne. Inak tomu nie je ani v prípade hôr na Slovensku. Vedeli ste napríklad, že prvý záznam o výlete do Vysokých Tatier pochádza už z roku 1565? Odvtedy prešlo pár rokov, ale Tatry a iné slovenské pohoria vôbec nestratili na popularite. Symbolom hôr sú u nás aj horské chaty, ktoré tu začali vznikať s rastúcim záujmom o turistiku a horolezectvo. Aj dnes majú výnimočnú atmosféru a my vám prinášame výber chát, ktoré by ste rozhodne nemali obchádzať! V prvej časti dvojdielneho blogu sme sa zamerali na vysokohorské chaty vo Vysokých Tatrách. 

 

Chata pri Zelenom Plese (Brnčalka)

Určite budú mnohí súhlasiť keď poviem, že táto chata je jedna z najviac fotogenických, minimálne vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa na konci doliny pod Jastrabou vežou a Kozím štítom, ktoré spolu s plesom vytvárajú naozaj krásnu scenériu. Patrí medzi ľahšie dostupné chaty, najľahšie sa sem dostanete z autobusovej zastávky Kežmarská biela voda, ale chodník sem vedie napríklad aj zo Skalnatého plesa. Zdatnejší cyklisti s poriadnymi horskými mašinami sa môžu pokúsiť zdolať cyklotrasu na Zelené pleso, ktorá je ale takou malou výzvou. 

Vedeli ste, že? Prvá chata stála na brehu Zeleného plesa už v roku 1880.

Zdroj: ephoto.sk

 

Zamkovského chata

Ďalšia z pomerne ľahko dostupných chát vo Vysokých Tatrách. Vyveziete sa na Hrebienok (športuchtiví na Hrebienok vyjdú pešo), po červenej značke miniete aj Reinerovu chatu, najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách, a ani sa nenazdáte a ste v cieli. Chata je obľúbená nielen ako zastávka na dlhších turistikách ale aj ako ubytovanie, pretože ponúka tiché prostredie uprostred lesa, priamo pod štítmi.

Vedeli ste, že? Počas druhej svetovej vojny bola chata útočiskom pre politických utečencov z oboch strán Tatier ale aj pre manželky a deti partizánov z okolitých dedín.

Zdroj: cestovani.idnes.cz

 

Chata Plesnivec

Táto chata je jediným obývateľným objektom v Belianskych Tatrách. Dá sa sem dostať aj z chaty pri Zelenom plese, jednoduchší je ale výstup z Tatranskej Kotliny, chodník začína neďaleko Belianskej jaskyne. Chata Plesnivec nepatrí medzi masívne navštevované chaty, je teda menšia šanca, že si tu budete s ostatnými turistami stúpať na nohy a určite tu nájdete želaný pokoj.

Vedeli ste, že? Chata slúžila od roku 1955 do roku 1997 ako výskumná základňa pre pracovníkov TANAP-u. Až potom bola opäť sprístupnená verejnosti.

Zdroj: mapio.net

 

Teryho chata

Najvyššie položenou chatou vo Vysokých Tatrách s celoročnou prevádzkou je práve Teryho chata. Najľahšie sa k nej dostanete z Hrebienka cez už spomínanú Zamkovského chatu. Nachádza sa pri Piatich Spišských plesách, takže okrem samotného výstupu na chatu si užijete aj jej krásne okolie. Hojne ju využívajú najmä horolezci, skialpinisti ale aj turisti ako útočisko pri náročnejšej turistike.

Vedeli ste, že? V roku 1944 spravovali chatu slovenskí vysokoškoláci, ktorí tu ukrývali poľských odbojárov a ruských utečencov zo zajateckých táborov, ktorých potom dopravovali do povstaleckých oblastí v Nízkych Tatrách.

Zdroj: sk.wikipedia.org

 

Chata pod Rysmi

Jednoznačne najvyššie položená chata vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa až vo výške 2250 m.n.m. a v našom výbere je asi najťažšie prístupnou. Určite sa ale medzi vami nájdu takí, ktorí to zoberú ako výzvu a na túto krásnu chatu sa vyberú. S touto chatou sa viaže aj ďalšie "naj" a síce najmladšia chata vo Vysokých Tatrách. Postavená bola v roku 1933. Otvorená je len v letnej sezóne a využívaná je najmä horolezcami a zdatnejšími turistami, ktorí ju stretnú napríklad po ceste na Rysy alebo na Morské oko.

Vedeli ste, že? Pri chate sa nachádza najvyššie položená kadibudka na Slovensku s kráľovským výhľadom. Bežné WC bude po návšteve tejto kadibudky proste nuda.

Zdroj: summitpost.org

Zdroj: skrz.sk

 

Chata pri Popradskom plese

V našom zozname nesmie chýbať chata pri Popradskom plese, keďže je spomedzi všetkých chát najviac navštevovaná. Je to určite kvôli jej skvelej polohe v krásnej doline pri Popradskom plese ale aj vďaka ľahkej dostupnosti. Z chaty sa ďalej dostanete napríklad na Sedlo Ostrva alebo na Veľké Hincovo pleso.

Vedeli ste, že? Pri Popradskom plese sa nachádza symbolický cintorín, ktorý bol postavený na pamiatku obetiam hôr.

Zdroj: hotel-morava.cz

Zbojnícka chata

Zbojnícka chata sa nachádza vo Veľkej studenej doline, ktorá má spomedzi všetkých dolín vo Vysokých Tatrách najviac plies. Chata sa tak nachádza v krásnom prostredí a slúži aj ako turistická ubytovňa. V prevádzke je celoročne a vďaka lokalite bohatej na turistické ale aj horolezecké trasy je obľúbeným cieľom.

Zdroj: vilajavorinka.sk

Sliezsky dom

Niekto by možno namietal, že Sliezsky dom nepatrí medzi chaty a v podstate by nebol ďaleko od pravdy. My sme ho ale zaradili do nášho zoznamu, pretože sa nachádza v krásnom vysokohorskom prostredí a je obľúbenou zastávkou turistov. Je najvyššie položeným horským hotelom na Slovensku a zároveň je východiskovým bodom pre výstupy na Gerlachovský štít.

Zdroj: booking.com

 

Keby sme sa mali venovať všetkým horským chatám vo Vysokých Tatrách, ktoré si to zaslúžia, nestačili by na to ani dva blogy. Preto sa do nášho zoznamu nedostali napríklad Žiarska chata, Reinerova chata alebo Bilíkova chata. Všetky stoja za návštevu a nám ostáva len dúfať, že budú stáť na svojom mieste ešte čo najdlhšie. :) V ďalšej časti nášho blogu o vysokohorských chatách sa budeme venovať chatám v ostatných pohoriach Slovenska, ktoré si takisto zaslúžia vašu pozornosť.

Pobyty vo Vysokých Tatrách

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: