Veľké Nízke Tatry. 1. časť: Horehronie

Nízke Tatry, ako naznačuje ich názov, sú menším bratom nášho najväčšieho pohoria, Vysokých Tatier. Ich názov ale určite nesúvisí s nízkymi očakávaniami, nízkou hodnotou alebo malým počtom zážitkov. Nie náhodou je toto pohorie každoročne cieľom nielen slovenských ale aj zahraničných turistov a my vám s radosťou pomôžeme vyťažiť maximum z tohto pohoria, ktoré od Kráľovej hole po Donovaly meria až 95 kilometrov.

Zo severnej strany sú Nízke Tatry domovom Liptákov, z južnej Horehroncov. Ako vieme, Horehronie aj Liptov patria medzi najobľúbenejšie turistické regióny a počas jedného pobytu sa určite nedá dokonale spoznať oba tieto krásne kraje. Ktorý si teda vybrať? Región odkiaľ pochádza najčistejšia slovenčina alebo domov najlepších slovenských syrov? :) V prvej časti dvojdielneho blogu o Nízkych Tatrách predstavujeme južnú stranu, Horehronie. 

 

Kraj hlbokých lesov

V prípade, že hľadáte skôr pokoj a bohaté možnosti na prechádzky v prírode, či turistiku baľte kufre a ide sa na Horehron! Turizmus sa tu zahryzol do pôvodnej krajiny v menšej miere ako na Liptove. Až na pár výnimiek tu nenájdete veľké hotely, len menšie penzióny a apartmány. Čo to znamená? Predovšetkým väčší pokoj a plno miest, kde sa namiesto stresu a hluku budete báť skôr lesnej zvery, na ktorú sú miestne lesy stále bohaté. 

Ako vidíte, na Horehroní je to najmä o prírode. Chopok a Ďumbier (na obrázku v oblakoch) pozná každý. Okrem toho tu ale máte k dispozícii toľko kilometrov viac alebo menej náročných turistických trás, že by Vám na ich prejdenie nestačilo ani jedno celé leto. Zmierte sa teda s tým, že sa sem budete musieť vrátiť. :) Asi najznámejšou trasou je hrebeňovka Nízkych Tatier. Trénovaní borci ju dokážu prebehnúť za približne 20 hodín, my smrteľníci na ňu ale potrebujeme minimálne 3 dni. Na Horehroní sa nachádza aj geografický stred Slovenska. Je ním vrch Hrb, na ktorý sa dostanete po stredne náročnej turistike z obce Ľubietová. Miernu dávku adrenalínu zažijete v Čertovej rokline neďaleko Brezna. Podobá sa na známe rokliny Slovenského raja, s davmi ľudí sa tu ale určite nestretnete, keďže aj medzi miestnymi je málo známa. Symbolom Horehronia je určite Kráľova Hoľa. Výstup na ňu si poriadne odpracujete nohami ale ten výhľad na celé Horehronie a Vysoké Tatry Vám bude stáť za to. :)

Vedeli ste, že? Pod Kráľovou Hoľou pramenia až štyri známe slovenské rieky. Konkrétne sú to Hron, Hnilec, Hornád a Čierny Váh.

Zdroj: mapio.net

Zdroj: geocaching.com

 

Poklady pod zemou a bohatá história 

Aj na Horehroní sa ale stáva, že počasie turistom nepraje. Dovolenka a zbieranie zážitkov sa tým ale ani zďaleka nekončia. Napríklad do jaskyne neprší, vyberte si teda Bystriansku jaskyňu alebo adrenalínovú Jaskyňu mŕtvych netopierov a nuda nemá šancu! Okrem krásnej prírody je Horehronie bohaté aj na históriu a tradície, ktoré si tu na mnohých miestach ešte stále zachovávajú. Z historických pamiatok je určite najznámejšia Čiernohronská lesná železnica v Čiernom Balogu. Premáva na nej aj storočná parná lokomotíva a navyše vás zavezie priamo do Lesníckeho skanzenu vo Vydrove. Spojením týchto dvoch atrakcii máte plán na celý deň. :) Históriu, tradície a krásnu prírodu v jednom hľadajte v skanzene Kalište vybudovanom na mieste pôvodnej horskej dedinky, ktorá bola počas druhej svetovej vojny zničená nemeckými vojenskými jednotkami. Jednoznačne odporúčame navštíviť aj Hrad Slovenská Ľupča, múzeum zvoncov v Šumiaci alebo Horehronské múzeum v Brezne.

Vedeli ste, že? Pôvodne slúžila Čierhohronská lesná železnica na zvážanie dreva z hôr. Jej výstavba sa začala v roku 1908, neskôr pri jej stavbe pomáhali aj zajatci z prvej svetovej vojny a dĺžka celého traťového systému mala až 132 kilometrov.

Zdroj: chz.sk

Zdroj: wikimedia.org

Lyžiari sem!

Ani prírodou a históriou ale zážitky na Horehroní nekončia. V zime sa región Nízkych Tatier mení na lyžiarsky raj, kde je lyžovačka zásadne len vynikajúca. Najznámejším lyžiarskym strediskom je určite Jasná, kde zažijete lyžovačku na svetovej úrovni. Aj menšie miestne strediská ale stoja za návštevu. Menujeme napríklad Tále, Mýto pod Ďumbierom, Telgárt alebo Čierny Balog. Výber je tu viac ako bohatý.

Vedeli ste, že? Stredisko Jasná dostalo prestížne ocenenie World Ski Awards v kategórii Najlepšie slovenské lyžiarske stredisko za rok 2015. Zaradilo sa tak do spoločnosti 24 najlepších svetových lyžiarskych stredísk.

Zdroj: snowski.sk

Presvedčili sme Vás? Dovolenku pod Nízkymi Tatrami určite neoľutujete a je jedno, či si vyberiete Horehronie alebo Demänovskú dolinu, o ktorej píšeme v druhej časti blogu Veľké Nízke Tatry. Ostáva už len popriať Vám veľa parádnych zážitkov! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: