Gastrocesta okolo sveta

Precestujte s nami kus sveta. Vyrážame na gastrocestu, na ktorej ochutnáte rôznorodé jedlá svetových kuchýň. Spoznajte, ako chutí svet priamo z Bratislavy. Dobrú chuť!



Video ochutnávka

Barborka pre vás vyskúšala niekoľko svetových kuchýň z našej kampane. Pozrite sa, ako jej chutilo. Tentokrát aj so sladkou bodkou na záver :)



Ázijská kuchyňa
Ázijská kuchyňa zahŕňa chute japonskej, čínskej, indickej, či thajskej kuchyne. Patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete a napriek odlišnostiam v jednotlivých kuchyniach majú kuchyne ázijskej kuchyne spoločné suroviny ako ryža, ryby, huby, sója, či veľa zeleniny.




Americká kuchyňa
Americká kuchyňa je rozmanitá, rovnako ako celé Spojené štáty. Miešajú sa tu prvky chutí celého sveta, ale nájdeme tu aj stopy pôvodnej indiánskej kuchyne. Pre ňu sú typické plodiny ako kukurica, zemiaky, paradajky. Synonimum pre Ameriku sa stal fastfood, ale aj jedlo z rýchleho občerstvenia sa dá pripraviť kvalitne a naozaj chutne :)


Indická kuchyňa
Typickou črtou indickej kuchyne je bohaté používanie korenia a prevaha vegetariánskych pokrmov. Hlavnými surovinami sú ryža, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky (maslo ghí, jogurty), zelenina a korenie.


Talianská kuchyňa
V talianskej kuchyni nájdeme najmä čerstvosť, rozmanitosť a jednoduchosť. Používajú sa v nej rôzne druhy mäsa, rýb, morských plodov, zeleniny a cestovín. Talianska kuchyňa je okrem cestovín a pizze preslávené aj zmrzlinou, dezertmi, či rôznymi druhmi syrov a vína.


Sicílska kuchyňa
Mix talianskej kuchyne a orientu, taká je typická sicílska kuchyňa. Najhlavnejšími surovinami pri príprave jedál sú ryby, morské plody, olivový olej, cestoviny, chlieb a víno. Využíva tiež orientálne koreniny ako muškátový oriešok, šafran, či klinčeky.


Francúzska kuchyňa
Kulinárske umenie Fracúzov je preslávene po celom svete. Základom ich kuchyne sú teľacie, hovädzie, baranie a hydinové mäsá, ale aj ryby a zverina. Syry samozrejme nemôžu chýbať. Francúzi si veľmi radi doprajú k dobrému jedlu aj dúšok vínka. Platí pri tom klasické pravidlo: k jedlám z bieleho mäsa pijeme biele, k ťažším mäsám zasa červené víno.


Slovenská kuchyňa
Našu národnú kuchyňu netreba zvlášť predstavovať. Typickými surovinami našej kuchyne sú najmä zemiaky, bravčové mäso, hydina, múka, kapusta a mliečne výrobky.