Gastrocesta okolo sveta

Radi cestujete, spoznávate a objavujete rôzne kúty sveta? Objavovať kultúru krajín môžete aj prostredníctvom ich typických jedál. Vyberte sa s nami na našu gastrocestu objavovania svetových kuchýň a spoznajte typicky indické, egyptské, či peruánske jedlá. Dobrú chuť!


Indonézska
Indonézska kuchyňa
Indonézska kuchyňa je veľmi pestrá so silným vplyvom čínskej a arabskej kuchyne. Základom indonézskej stravy je ryža, zelenina, vajcia a tofu. Keďže ide o ostrovný štát, rozšírené sú aj ryby a morské plody. Indonézania obľubujú štipľavé omáčky a chilli.

Maďarská
Maďarská kuchyňa
Typickou charakteristikou maďarskej kuchyne sú mäsové pokrmy a mletá červená paprika. Najpoužívanejšími surovinami sú hovädzie, bravčové mäso, sladkovodné ryby, zelenina (paprika, rajčiny, kapusta), smotana a biely chlieb.

Egyptská
Egyptská kuchyňa
V egyptskej kuchyni nájdeme tradičné arabské jedlá. Základ tvorí ryža, pšenica, zelenina, baranie, jahňacie, kozie mäso a hydina (kačky, husi, holuby) a samozrejme aj čerstvé ryby z Nílu, Stredozemného mora, či Čierneho mora.

Indická
Indická kuchyňa
Typickou črtou indickej kuchyne je bohaté používanie korenia a prevaha vegetariánskych pokrmov. Hlavnými surovinami sú ryža, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky (maslo ghí, jogurty), zelenina a korenie.

Peruánska

Talianska
Talianská kuchyňa
V talianskej kuchyni nájdeme najmä čerstvosť, rozmanitosť a jednoduchosť. Používajú sa v nej rôzne druhy mäsa, rýb, morských plodov, zeleniny a cestovín. Talianska kuchyňa je okrem cestovín a pizze preslávené aj zmrzlinou, dezertmi, či rôznymi druhmi syrov a vína.

Arabská
Arabská kuchyňa
Kuchyňa plná orientálnych chutí a vôní je typická koreninami, kuracím, teľacím alebo hovädzím mäsom, nekvaseným chlebom a kuskusom. V hojnom množstve sa využíva aj zelenina, ovocie, orechy a bylinky.

Ázijská
Ázijská kuchyňa
Ázijská kuchyňa zahŕňa chute japonskej, čínskej, indickej, či thajskej kuchyne. Patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete a napriek odlišnostiam v jednotlivých kuchyniach majú kuchyne ázijskej kuchyne spoločné suroviny ako ryža, ryby, huby, sója, či veľa zeleniny.

Sicílska
Sicílska kuchyňa
Mix talianskej kuchyne a orientu, taká je typická sicílska kuchyňa. Najhlavnejšími surovinami pri príprave jedál sú ryby, morské plody, olivový olej, cestoviny, chlieb a víno. Využíva tiež orientálne koreniny ako muškátový oriešok, šafran, či klinčeky.

Rakúsko
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich západných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami okolitých krajín. Tradičná rakúska kuchyňa je ovplyvnená českou, slovenskou ale aj maďarskou kuchyňou. Prevažuje divina, hovädzie, bravčové a teľacie mäso. Typickými pre rakúsku kuchyňu je Viedenský rezeň z teľacieho mäsa, či čokoládová torta Sacher.

Holandská
Holandská kuchyňa
Holandsko sa okrem svojich typických syrov preslávilo v poslednej dobe aj hranolčekmi. Typickou surovinou tejto kuchyne sú zemiaky, ryby, hydinové mäso, zelenina a mliečne výrobky.

Slovenská
Slovenská kuchyňa
Našu národnú kuchyňu netreba zvlášť predstavovať. Typickými surovinami našej kuchyne sú najmä zemiaky, bravčové mäso, hydina, múka, kapusta a mliečne výrobky.