Svetová Banská Štiavnica

Berlín, Paríž, Viedeň alebo Budapešť. Mestá, ktoré pozná každý Európan a ktoré sa s hrdosťou označujú za európske metropoly. Viete čo? Aj u nás máme mestá európskeho významu s niekoľkými svetovými prvenstvami. Naozaj. Napríklad taká Banská Štiavnica, kedysi jedno z najvýznamnejších miest Európy. V tomto blogu vám predstavíme jej najväčšie zaujímavosti a krásy. Dokonca nemusíte ani vyjsť z mesta! :) Tak poďme na to. 

​​

Banskoštiavnická kalvária

Ak vezmete akýkoľvek propagačný materiál o Banskej Štiavnici, určite na ňom bude táto stavba. Stavím desať strieborných dukátov! Pohľad na kalváriu je jeden z prvých, ktoré v Banskej Štiavnici uvidíte. Víta už z ďaleka. Na svojom mieste stojí od roku 1744, takže je to skutočne starenka. Dnes plní najmä vzdelávaciu a rekreačnú funkciu. Je obľúbeným cieľom najmä na prechádzky s romantickým výhľadom na široké okolie a Banskú Štiavnicu. Zaujímavosťou je, že v roku 2007 sa dostala na zoznam 100 najohrozenejších pamiatok SVETA. Našťastie, v súčasnosti prechádza omladzovacou kúrou. 

Banskoštiavnická kalvária

Banskoštiavnická kalvária, Zdroj: petrikphotography.sk

Starý zámok

Starý Zámok vraj založili templári, ktorí chceli obrať obyvateľov mesta o majetok. Do podzemia hradu unášali najkrajšie panny z mesta. Následne mali zinscenovať ich záchranu za čo by od obyvateľov pýtali štedrú odmenu. Unášané panny dnes nahradili turisti. Tých sem láka napríklad archeologická expozícia Banského múzea, divadelné predstavenia alebo kultúrne programy. V rámci stálych expozícii tu môžete vidieť napríklad turistami obľúbenú mučiareň, žalár alebo poslednú fajkársku dielňu na Slovensku. Práve za týmito múrmi sa kedysi rozhodovalo o osude mesta. Preto ho niektorí považujú za kamennú kroniku Banskej Štiavnice.

Starý zámok

Starý zámok, Zdroj: fotografovanie.info

Nový zámok

Jedna z najznámejších pamiatok Banskej Štiavnice. Postavený bol najmä proti Turkom, ktorí boli hrozbou počas dlhých 150 rokov. Aj vďaka obrane, do ktorej patril Nový zámok sa im však Banskú Štiavnicu nikdy nepodarilo dobyť. Táto budova za svojich čias umožňovala využiť tie najmodernejšie delostrelecké zbrane. Proti nim nemali šancu ani Turci nadopovaní kebabom. Aj tu nájdete expozície Banského múzea. V Novom Zámku sa zameriavajú na históriu protitureckých bojov. Novinkou je expozícia o histórii dobrovoľného hasičstva v Banskej Štiavnici.

Nový zámok

Nový zámok, Zdroj: petrikphotography.sk

Námestie Svätej Trojice

Toto námestie vzniklo v 16. storočí a dnes je jadrom mesta. Pôvodne tú bývali banskí podnikatelia a bohatí mešťania, teda miestna smotánka. Špeciálne zaujímavou je však jedna obyvateľka - známa Marína zo Sládkovičovej básne. Na dome, v ktorom bývala nájdete mrežu so zámkami zaľúbencov. Tip pre mužov: Zoberte sem svoju polovičku. Zabodujete! Dominantou námestia je morový stĺp. Postavený bol z vďaky za ústup morovej epidémie na začiatku 18. storočia.

Námestie Svätej Trojice

Námestie Svätej Trojice, Zdroj: dusekarpat.cz

Banícka akadémia a botanická záhrada

Banícka akadémia v Banskej Štiavnici bola prvou akadémiou svojho druhu NA SVETE. Aby ste si dokázali lepšie predstaviť aká je stará, založila ju ešte Mária Terézia v roku 1762. Vidíte, aká bola Banská Štiavnica významná? So žiakmi sa tu trápili vedci a odborníci svetového významu! K akadémii patrila aj botanická záhrada, ktorú tu nájdete dodnes. Založená bola kvôli štúdiu lesníctva. Vďaka tomu tu dnes rastie napríklad japonský céder alebo obrovské sekvoje. Aj keď v akadémii nie je žiadne múzeum, určite odporúčame poprechádzať sa v jej areáli. Takú atmosféru zažijete málokde. 

Banícka akadémia a botanická záhrada

Banícka akadémia, Zdroj: vypadni.sk

 

Banské múzeum v prírode

Chcete o baníctve v tejto oblasti vedieť naozaj všetko? Hor sa do skanzenu! Vedeli ste napríklad, že v roku 1627 sa tu prvýkrát na svete použil pri ťažbe pušný prach? V  skanzene nájdete pôvodné banské stavby, kaplnku a množstvo strojov a zariadení. Najväčšou peckou je ale podzemná expozícia. Vybavia vás pláštenkou a prilbou. Sami sa musíte vybaviť kúskom odvahy a chuťou poznávať. Následne na vás čaká približne 90 minút prehliadky v maximálnej hĺbke 45 metrov. Nič pre klaustrofobikov ale bude to zážitok na celý život! :)

Banské múzeum v prírode

Banské múzeum v prírode, Zdroj: travelguide.sk

Štôlňa Glanzenberg

Pod zemou ostaneme. Na povrchu ste predsa každý deň. Glanzenberg je stará odvodňovacia štôlňa, konkrétne jedna z najstarších v oblasti. Neskôr slúžila aj na fáranie alebo dopravu medzi inými štôlňami. Aj tu sa vyzbrojíte prilbou a plášťom a vydáte sa na 450m dlhú prehliadkovú trasu. Pomocou kladivka si tu dokonca môžete vydolovať vlastný kúsok rudy. Skúška baníckeho remesla tak bude takmer dokonalá!

Štôlňa Glanzenberg

Štôlňa Glanzenberg, Zdroj: treking.cz

Banskoštiavnický betlehem

Betlehemov ste mohli vidieť stovky a my vám napriek tomu odporúčame navštíviť práve tento! Je z dreva, je jeden z najväčších na Slovensku, je pohyblivý! Zobrazuje vývoj, tradície a históriu mesta. Banskú Štiavnicu teda môžete spoznať aj takouto, netradičnou formou.

Banskoštiavnický betlehem

Banskoštiavnický betlehem, Zdroj: betlehem.sk

Za hranicami mesta

Aj okolie Banskej Štiavnice toho ponúka viac ako dosť. Turistiku a spoznávanie histórie spojíte na hrade Sitno. Hrad je zrúcaninou od 18. storočia. Nachádza sa na najvyššom vrchole Štiavnických vrchov kde nájdete aj rozhľadňu. Z nej budete mať priam kráľovský výhľad - vidieť až do vedľajšieho chotára!

Hrad Sitno

Hrad Sitno, Zdroj: cestovani.idnes.cz

Z osobného archívu vyberám dôkaz, že aj turistika na vrch Sitno skutočne stojí za to. :)

výhľad sitno

Malú dedinku Svätý Anton si určite zapamätajte! Za miestnym kaštieľom sa totiž skutočne oplatí vycestovať. Spája sa najmä s rodom Coburgovcov. Bulharský cár Ferdinand Coburg tu žil až do konca druhej svetovej vojny. Ako všetky významné rody, aj Coburgovci mali radi luxus a krásu. Zanechali tu po sebe množstvo luxusne zariadených izieb, minimálne 2-krát väčšie množstvo poľovníckych trofejí a krásny anglický park. Ďalší nenápadný tip pre pánov. V tom parku je to fakt romantika!

Svätý Anton kaštieľ

 Svätý Anton kaštieľ

Zabudnúť netreba ani na svetový unikát, štiavnické tajchy. Postavené boli za účelom využívania energie tečúcej vody pre potreby baníctva. Pôvodne ich bolo až 60! Ich ideálna poloha uprostred prírody ich dnes predurčuje na rekreačné využitie. Spomenieme napríklad RichňavuPočúvadlo. Nájdite ich aspoň zopár! :)

Zdroj: mapio.net

Tak čo hovoríte? Presvedčil som vás o svetovosti Banskej Štiavnice? Ak áno, super! Napíšte nám do komentárov vaše dojmy z tohto krásneho mesta! Obľúbené pamiatky, prípadne miesta, ktoré sme v tomto blogu nespomenuli a zaslúžili by si v ňom miesto.

Zaujala vás Banská Štiavnica natoľko, že chcete okamžite začať plánovať jej spoznávanie? Aj u nás nájdete ubytovanie v tomto baníckom meste! Odporúčame napríklad penzión Na Trojici alebo ďaľšie pobyty v Banskej Štiavnici :)

​​


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: