Skanzeny - výlet do minulosti

Krásna architektúra, ľudová tvorivosť, slovenský folklór aj história našich predkov. Urobte si výlet do minulosti. Prinášame vám výber tých najkrajších skanzenov na Slovensku.

Súťažné kvízy o Slovensku

Múzeum Oravskej dediny - Zuberec

Tento skanzen sa nachádza v krásnom prostredí Západných Tatier v malej obci Zuberec. Na návštevníkov tu čaká viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry, medzi ktoré patria hospodárske stavby, obytné domy, salaš ale aj sakrálne stavby a objekty oravských remeselníkov. Stavby prezentujú rôzne časti Oravy. Okrem toho je tu aj niekoľko technických pamiatok, napríklad vodný mlyn, takže sa je rozhodne na čo pozerať. Dominantou skanzenu je Kostol sv. Alžbety Uhorskej z 15. storočia.

Múzeum Oravskej dediny - Zuberec

Zdroj: travelguide.sk

 

Skanzen v Starej Ľubovni

Skanzen je súčasťou múzea, do ktorého patrí aj Ľubovniansky hrad predstavený v našom blogu venujúcemu sa hradom a zámkom. S hradom vytvára krásnu scenériu, ktorá vás akoby skutočne preniesla do dávnych čias. Je tu sprístupnených 25 zrubových stavieb pochádzajúcich z obdobia od prvej polovice 19. storočia po začiatok 20. storočia. Súčasťou skanzenu je aj napríklad kováčška vyhňa, škola alebo vodný mlyn. Najcennejším objektom v skanzene je ale gréckokatolícky kostolík z Matysovej pochádzajúci z roku 1833.

Skanzen v Starej Ľubovni

Zdroj: geolocation.ws

 

Vlkolínec

Osada Vlkolínec je v našom zozname jediným obývaným skanzenom, čím sa stáva jedinou slovenskou obcou, ktorá nebola narušená modernou výstavbou. Práve vďaka tomu je Vlkolínec zapísaný v zozname UNESCO. Medzi chránené objekty Vlkolínca patrí 45 dreveníc s hospodárskymi dvormi z 18. storočia. Ikonami tohto skanzenu sú najčastejšie fotografované objekty - zrubová zvonica z roku 1770 a studňa pochádzajúca z roku 1860.

Vedeli ste, že? Niektorí miestni obyvatelia ponúkajú ubytovanie v chatkách. Môžete tak zažiť nevšedný rustikálny pobyt v mimoriadne vzácnom prostredí.

Vlkolínec

Zdroj: obrazky.4ever.sk

 

Múzeum Liptovskej dediny - Pribylina

Skanzen prezentuje ľudovú architektúru a spôsob života obyvateľov Liptova. Všetky objekty sem boli privezené z oblastí, ktoré boli neskôr zatopené pri výstavbe vodného diela Liptovská Mara. Pri múzeu pôsobí škola ľudových remesiel, ktorá v letnej turistickej sezóne návštevníkom približuje ukážky ľudových remeselných techník. Múzeum je výnimočné aj vlastným chovom domácich zvierat a hydiny.

Vedeli ste, že? Skanzen v Pribyline sa stal dejiskom natáčania známeho slovenského filmu od Juraja Jakubiska o neslávne známej Bátoryčke.

Múzeum Liptovskej dediny - Pribylina

Zdroj: atteam.sk

 

Lesnícky skanzen Vydrovo

Lesnícky skanzen vo Vydrove je vybudovaný priamo v lese, pričom celým skanzenom vás prevedie náučný chodník s množstvom zastávok. Skanzen názorne vypovedá o lese a práci lesníkov v ňom.  Dozviete sa tu o histórii lesa, jeho životodarných funkciách ale najmä o práci lesníkov, ktorí ho chránia a využívajú. 

Vedeli ste, že? Do lesníckeho skanzenu sa môžete dostať aj Čiernohronskou lesnou železnicou, ktorú sme opísali v blogu o Horehroní.

Lesnícky skanzen Vydrovo

Zdroj: travelguide.cz

 

Archeoskanzen Havránok

V našom zozname top historických pamiatok určite nemôže chýbať toto unikátne keltské opevnenie. Jednu z najvýznamnejších archeologických lokalít Liptova nájdete nad vodnou nádržou Liptovská Mara. Našla sa tu opevnená svätyňa z 1. storočia pred Kr., kde sa odohrávali magické druidské rituály. Archeológovia tu odkryli  obetnú šachtu s oltárikom a milodarovými obeťami, kamenné cesty so stĺporadím a našli sa tu aj keltské napodobeniny antických mincí.

Vedeli ste, že? Havránok je jedno z mála miest na Slovensku, kde môžete vidieť zrekonštruované pôvodné staroveké obydlia, hospodárske budovy, kultové miesta aj časti opevnenia.

Archeoskanzen Havránok

 

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Múzeum slovenskej dediny v Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Podáva obraz o typickom živote ľudí na severovýchode Slovenska v období od druhej polovice 19. storočia do prvej polovice 20. storočia. Momentálne sa v areáli nachádza až 129 objektov. 

Vedeli ste, že? Skanzen ponúka aj možnosti osláv v objekte krčmy z Oravskej Polhory alebo svadobné obrady v rímsko-katolíckom kostolíku z Rudna.

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Zdroj: travelguide.sk

 

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke

Skanzen prezentuje kopaničiarsky spôsob života, ktorý bol kedysi typický pre kysucký región. Nájdete tu najmä obytné a hospodárske budovy ale napríklad aj sezónne obydlia pre pastierov, tzv. cholvárky. Expozícia je zaujímavá aj svojim tichým prostredím, rozľahlým areálom ale aj krásnou okolitou prírodou.

Vedeli ste, že? Hlavnou motiváciou pre vybudovanie skanzenu bola záchrana vzácnych objektov ľudovej architektúry z obcí Riečnica a Harvelka, ktoré mali byť výstavbou vodného diela Nová Bystrica zatopené. 

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke

Zdroj: krajinou.sk

Pozrieť ponuku Skanzen Výchylovka

 

 

Čičmany

Na záver sme si nechali obec Čičmany, ktorá sa stala symbolom slovenskej ľudovej architektúry. Vďačí za to typickej ornamentálnej výzdobe dreveníc, ktorá vznikala od 19. storočia. Maľba mala chrániť drevené trámy pred vlhkosťou a pred rozpraskaním spôsobeným slnečnými lúčmi. Nájdete tu až 136 typických dreveníc.

Čičmany

Zdroj: chatynadjazerom.webnode.sk

V tomto blogu sme jasne ukázali, že dotknúť sa minulosti nie je vôbec také ťažké ako by sa mohlo zdať. Je možné, že po prehliadke našej národnej histórie a tradícii nadobudnete silnejší pocit hrdosti na Slovensko ale najmä si uvedomíte, ako ľahko si vlastne žijeme. Vybrali ste si svoj obľúbený skanzen? Dajte nám vedieť! :)

Prečítajte si aj: 8 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíte vidieť na vlastné oči

Objavte Slovensko


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: