Objavte stratený svet. Nahliadnite na juh stredného Slovenska

Neopravené cesty, hladové doliny, rázovité obce, ale aj nezvyčajné stredoveké pamiatky či unikátne prírodné úkazy. Aj taký je stratený svet na juhu stredného Slovenska. Rozhodne tu nájdete množstvo kontrastov, no takmer určite tu nenájdete turistov :) Poďme spolu objaviť môj rodný kraj.

UPOZORNENIE: Nasledujúci text obsahuje nevhodné preháňanie a hlúpe vtipy.

 

Výlet do minulosti

Čo vám hovoria mestá, ako Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, či Revúca? Ak ste už klikali na Google Maps, zastavte, ja vám to vysvetlím. Ide o územie nikoho, kde sa vrany otáčajú, muchy už ani nelietajú a okrem výjazdov vlády raz za volebné obdobie sa tu nič zásadné nedeje. Spájajú ich dve veci - spokojne si hovejú na juhu Banskobystrického kraja a zavítajú sem iba domáci. Teda, ak nerátame tranzit do Košíc južnou cestou, ktorá mala byť hotová ešte za éry strihania pások Claudiou Schifferr a Gerardom Depardieu. (Spoiler alert, stále nič). Napriek tomu vás skúsim presvedčiť, že cesta sem jednoducho stojí za to.

Námestie v Rimavskej Sobote.

Ak chcete zažiť diskotéku z 90-tych rokov, dať si poldeci za 90 centov, alebo si pozrieť defilé automobilov s rokom výroby pod '98, toto je kraj pre vás. Juh stredného Slovenska je ako Kuba - chudobný, bez zmeny už niekoľko desaťročí a zvláštne príťažlivý. Ak by ste mali zvláštnu obsesiu z teplákov, paráda. Rovno sa sem presťahujte! Vážne, trojizbák so 70 metrami tu kúpite aj za 10-tisíc.

A teraz vážne

Verím, že vás prvé riadky neodradili a môžeme sa pozrieť na skutočné krásy tohto zabudnutého regiónu.

Kamenný vodopád na Slovensku?

Poznáte Obrie schody (Giant´s Causeway) v Írsku? Dobre, tak také tu nemáme. Máme však niečo rovnako pozoruhodné - kamenný vodopád pod hradom Šomoška. Tunajšia Cerová vrchovina je pozostatkom sopečnej činnosti na území Slovenska a práve ona tu zanechala tento neuveriteľný úkaz akoby vystrihnutý z vikingských hrdinských legiend. Aspoň ušetríte za letenku do Dublinu ;)

Hrad Šomoška a kamenný vodopád pod hradom.

Unikátne stredoveké kostolíky

Dva príklady za všetky. Kostol sv. Juraja v Starej Haliči, alebo Kostol Evanjelickej cirkvi v Kraskove. Prvý pochádza z 13. storočia a v jeho ohradenom areáli nájdete aj drevenú zvonicu, ktorá bola postavená bez jediného klinca. No vážne, vyzerá ako tá zo starej desaťhalierovej mince. Druhý pochádza zo 14. storočia, ale pred tým tu stál ešte jeden starší, tiež z 13. storočia. Po tom prvom je tu vzácna kamenná krstiteľnica, možno najstaršia na Slovensku a nájdete tu jednu z najhodnotnejších ukážok stredovekého nástenného maliarstva na Slovensku. Inými slovami, toto je slovenský kultúrny poklad. Ak by sa vám to málilo, nájdete tu aj rozprávkovú faru Pavla Dobšinského v Drienčanoch. Deťom by sa páčilo, keby videli, kde pán farár chodil na tie bujaré príbehy. Pavol Dobšinský prežil na tejto fare 24 rokov a je tu aj pochovaný.

Kostol Evanjelickej cirkvi v Kraskove.

Chcete objaviť juh stredného Slovenska? Vyskúšajte pobyt v kúpeľoch Číž.

Kaštieľ v Betliari

Ide o jeden z najvzácnejších kaštieľov na Slovensku, pretože sa ako jeden z mála zachoval vo svojej pôvodnej podobe a s pôvodným, vzácnym dobovým nábytkom. Kaštieľ v Betliari bol ušetrený od plienenia v prvej a druhej svetovej vojne a rovnako nebol zasiahnutý ani komunizmom. Dnes si tu preto viete pozrieť unikátnu pôvodnú zbierku interiérového zariadenia rodu Andrassyovcov, ktorí kaštiel používali ako svoje sídlo a neskôr na reprezentačné účely.

V obklopení nespútanej prírody

Juh stredného Slovenska lemujú 2 národné parky: Muránska planina a Slovenský kras. Národný park Muránska planina je jeden z najmladších národných parkov na Slovensku. Nájdete tu viac než 250 jaskýň, 15 priepastí a viac ako 50 ponorov a vyvieračiek a mnohé ďalšie krasové a skalnaté útvary. Nachádza sa tu tiež 35 druhov, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Medzi ohrozené druhy v Muránskej planine patria napríklad turisti, keďže sa takmer všetci nachádzajú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, prípadne v iných parkoch. Budete tu mať teda pokoj pri spoznávaní nedotknutej prírody.

Prečítajte si aj náš blog o Horehroní.

Slovenský kras zasahuje do nášho regiónu len minimálne, rozhodne však stojí za zmienku. Je to predsa náš najkrajší kras. Známy je najmä pre svoje skalnaté útvary a veľký počet jaskýň či priepastí. Patrí medzi najväčšie krasové oblasti v strednej Európe a je zapísaný na Zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO. Medzi absolútne skvosty patrí jaskyňa Domica, kde sa môžete člnkovať pod zemou - prisahám, člnkovať!

Jaskyňa Domica.

Piesková baňa a prehistorické more

A máme tu opäť cestovanie v čase, tentokrát až 16,7 milióna rokov do minulosti. Konkrétne môžete vidieť nálezisko žraločích zubov, skamenených rýb či lastúrnikov v pieskovej bani pri obci Príbelce. Zaujímavé je najmä tým, že sa tu pred toľkými rokmi rozprestieralo more a ešte dnes tu po ňom nájdete hmatateľné dôkazy. Ak ste mali blízko k amatérskej archeológii (kto by nechcel byť Indiana Jones?), musíte sem prísť. Nie každý sa môže pochváliť žraločím zubom starým desiatky miliónov rokov.

Neobjavené hrady

Na Devíne, Oravskom, alebo Sipšskom hrade už bol takmer každý. Počuli ste už ale o Hajnáčke, Fiľakove, Šomoške, či Modrom kameni? Aspoň vidím, ako pozorne ste čítali - Šomošku som už spomínal. Pod týmto hradom je ten neuveriteľný kamenný vodopád. Zaujímavý je však aj hrad vo Fiľakove, ktorý je po rekonštrukcii sprístupnený a v Bebekovej bašte nájdete aj múzeum. Hrad Hajnáčka je zaujímavý z úplne iného dôvodu - nezachovalo sa tu takmer nič. V tom je ten fígeľ ;) Zrúcaniny hradu po storočiach dobyla aj príroda, a tak si nie ste istý, či kráčate po skalách, alebo hradnom opevnení. Často máte problém rozoznať, či je tá diera malá jaskyňa, alebo vchod do bývalých siení hradu. Je to takmer ako v Pánovi prsteňov, len úplne iné. No a nie Červený, ale Modrý kameň nájdete v okrese Veľký Krtíš. Ten je zase špecifický v tom, že tu v jednom komplexe nájdete staré zrúcané hradisko a zachovaný barokový kaštieľ. Zabijete tak dve pamiatky muchy jednou ranou.

Hrad Fiľakovo.

Kúpanie v mori

Hoci sa už leto skončilo, zábava na juhu nekončí nikdy. Okrem toho, že tu máme v priemere o 4 stupne viac ako na zvyšku Slovenska (SHMU sa zatiaľ k téme nevyjadril), v termálnych kúpaliskách Aquatermal Strehová v Dolnej Strehovej, alebo Novolandii v Rapovciach sa môžete kúpať počas celého roka. Ba čo viac. Druhé menované kúpalisko čerpá vodu z pozostatkov prehistorického mora. Zase tá prehistória a žraločie zuby... Nie v Chorvátsku, ale TU (!) nájdete naše slovenské more. V lete sú populárne aj vodné nádrže. Jednou z najteplejších je vodná nádrž Teplý vrch neďaleko Rimavskej Soboty, ktorá len potvrdzuje naše subtropické pásmo. Populárna je aj vodná nádrž Ružiná.

Vodná nádrž Ružiná.

No a takto by som mohol pokračovať ďalej. Ak by ste blúdili autom, motorkou, bicyklom, alebo akýmkoľvek dopravným prostriedkom po našom stredovom juhu, našli by ste okrem ošarpaných domov, aj na večné veky zabudnuté kostolíky, kaštiele a polorozpadnuté kúrie. Dnes už smutná spomienka kedysi prekvitajúceho regiónu. Jedno vám však garantovať môžem. Ak sem prídete, rozhodne budete mať o čom rozprávať vašim známym. A v partii budete niekto ako Krištof Kolumbus, ktorý išiel objavovať Indiu, no objavil Ameriku.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: