Donovaly - Raj zábavy v Nízkych Tatrách

Donovaly, Donovaly, mnoho ľudí sa sem valí. A ja sa ani nečudujem. Veď bodaj by nie, keď ponúkajú všetko, čo si len človek od dovolenky môže priať. A to rovno po celý rok. Ukážem vám, prečo sú Donovaly také obľúbené a prečo by ste ich mali navštíviť aj vy. 

Donovaly sú horská rekreačná obec nachádzajúca sa v západnej časti Nízkych Tatier. Ak ste niekedy šli z Banskej Bystrice do Ružomberka a hnevali ste sa, cez aké hory a zákruty sa to tam musíte predierať, tak to boli Donovaly. Sú jedným z najdôležitejších rekreačných stredísk počas letnej i zimnej sezóny v Nízkych Tatrách. Ponúkaju bohaté možnosti ubytovania v rôznych kategóriach štandardu, výborné služby, gastronómiu i široké spektrum aktivít a atrakcií. 

Keď príde zima

Hory a zima sa k sebe jednoducho hodia. Narozdiel od nížin, v horách býva ešte stále poriadna zima s veľa snehom a mrazivými teplotami. Inak to nie je ani na Donovaloch, a preto je tu hneď viacero možností, ako si zimu vychutnať.

Užite si super lyžovačku

Nízke Tatry ponúkajú mnoho lyžiarskych svahov, avšak Donovaly patria k ich najväčším strediskám.  Nachádza sa tu 11 km lyžiarskych zjazdoviek, 25 km bežeckých tratí, sedačkové lanovky, lyžiarske vleky, lyžiarska škola i požičovňa lyží. Požičovní je tam viac, takže sa nemusíte báť, že by vám nezostalo vaše číslo. Vleky tam fungujú na karty, ktoré dostanete pri zakúpení skipasu, takže stačí mať jednu v rukáve v bunde a prejsť cez turniket. Potom už si len môžete užívať upravené zasnežené zjazdovky. Výhodou je aj ponuka nočného lyžovania, čo zabezpečí úplne iný zážitok ako za denného svetla. 

Psie záprahy

Práve Donovaly sú na Slovensku najvýznamnejším centrom pre psie záprahy. Pravidelne sa tu konajú Majstrovstvá sveta i Európy už od roku 1996. Tento atraktívny šport láka mnoho divákov nielen zo Slovenska a je prezývaný aj "Aljaška pod Tatrami". Najväčším lákadlom však nie je dívať sa na tie preteky, ale možnosť skúsiť si psie záprahy na vlastnej koži. Jeden kilometrový okruh výjde dospelú osobu na 6€, no za ten zážitok to stojí. 

Psie záprahy

Bežkovanie a skialp

Donovaly ponúkajú až 25 kilometrov bežeckých tratí, z toho 4 okruhy s ľahkou až strednou obtiažnosťou. Okruhy vedú po zaujímavých zákutiach tatranskej prírody. Nadšenci skiaplinizmu si tu tiež prídu na svoje. V širšom okolí Donovál sa nachádzajú atraktívne terény pre skialp túry. Môžete si najať aj sprievodcu, ktorý vás vašim výstupom prevedie. Na výber sú oficiálne 3 trasy s dĺžkou od 2 do 4 kilometrov. 

Zábava v lete

Sedačkovú lanovku si môžete vychutnať aj v lete, pokiaľ sa chcete zviezť a lyžovanie v zime vás veľmi neláka. Na vrch Nová hoľa, ktorý je v nadmorskej výške 1 370 m n.m., totiž jedna taká vedie. Naskytne sa vám odtiaľ nádherný výhľad na vrchy Nízkych Tatier. Juhovýchodné svahy sú zase obľúbenou lokalitou závesného lietania. Ak si chcete paragliding vyskúšať aj vy, pokojne môžete. Donovaly sú na to ideálne miesto.

Dole v stredisku je tiež veľa možností, ako sa zabaviť. Nachádza sa tam totiž Fun aréna, letné adrenalínové centrum, kde zažijete veľa srandy. Jeho najväčšou atrakciou je tobogánová bobová dráha, ale taktiež lanové centrum, trampolína, bungee trampolíny, Myšiačikov detský park či elektrokolobežky. 

Bobová dráha

Tejto atrakcii by som sa chcela venovať ešte v samostatnom odseku, pretože si to zaslúži. Jej dĺžka je 900 metrov, prevýšenie 72 metrov. Vedie po pravej strane zjazdovky z Novej hole, kľukatí sa v lesíku a končí dole v stredisku. O adrenalín budete mať postarané. Počas jazdy až 7x nadskočíte a prejdete 11 ostrými zákrutami. Maximálna rýchlosť, ktorú môžete dosiahnuť je 45 km/h. Cena za jednu jazdu je 5€ na dospelú osobu, pričom čím viacej jázd, tým je to výhodnejšie. 

Bobova draha Donovaly

Habakuky

Habakuky je miesto, ktoré by mala každá rodina s deťmi navštíviť. Tento rozprávkový svet Pavola Dobšinského nezanechá chladným žiadne malé či väčšie dieťa, dokonca si trúfnem povedať, že sa tam vrátite do detských čias i vy. Tvoria ho domčeky v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry a prenesie návštevníkov do sveta tradičných slovenských ľudových rozprávok. Nezabudnuteľnú atmosféru dotvoria hrdinovia príbehov ako sú Popolvár či Laktibrada. Detičky poteší aj zvieracia farma, ktorá je súčasťou areálu. 

Habakuky

Donovalkovo

Dnešné deti si už svet bez internetu, tabletu či telefónu ani nevedia predstaviť. Donovalkovo je však miesto, kde nič z tohoto nenájdu. Je to miesto, kde sa deti môžu hrať tak, ako vy, keď ste boli malí. Žiadna technika, len hračky. Detské mestečko je tvorené domčekmi, ktoré sú ako ozajstné, ale v menšom. Okrem budov a zariadenia sú pre deti pripravené aj rôzne autentické kostými a celým mestečkom ich budú sprevádzať animátori. Deti sa tu naučia ako natankovať, čo robiť v prípade požiaru, ako hospodáriť s peniazmi, ako separovať odpad či ako nakupovať. Nachádza sa tam aj minifarma so zvieratkami či dopravné ihrisko. Vy si pritom počas celej doby, čo sa deti budú hrať, môžete oddýchnuť bezplatne na terase pri káve či koláčiku. 

Donovalkovo

A ako je to s turistikou? 

V okolí vedie viacero turistických a momentálne už i cyklistických trás, čo oceníte najmä ak nie ste ten typ človeka, ktorý by chcel na dovolenke stále len oddychovať. Môžete sa vydať napríklad do Korytnice, do osady Kalište či strediska Šachtičky. A ak by ste boli nadšenci sakrálnych stavieb, na Donovaloch sa nachádza kostol z roku 1825 s pôvodným vnútorným zariadením a zrubové domy so zasklenými verandami. 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: