Burger už viac nie je synonymom pre fastfood. Dá sa to aj inak!

Burger u nás zažíva za posledné roky naozajstný boom. Nemám teraz na mysli žlto-červenú klasiku, ktorú všetci dobre poznáme. Poctivý burger sa zo stánkov s rýchlym občerstvením odrazu dostal na taniere v prvotriednych reštauráciách. Jeho príprave sa venuje náležitá pozornosť s dôrazom na kvalitné suroviny. Ako si však vybrať a oceniť dobrý burger? V dnešnom článku sa dočítate o tejto americkej klasike niečo viac a samozrejme pridáme aj tipy na vynikajúce burgre z našej ZľavaDňa ponuky :)



Ako to už v gastro-svete býva zvykom, aj ohľadom pôvodu hamburgeru existuje viacero príbehov. Je nepochybné, že burger sa stal typickým symbolom pre Spojené štáty. Jeho korene však treba hľadať, možno trošku prekvapivo, v Európe. Predchodcu tejto pochúťky by sme v minulosti našli v nemeckom meste Hamburg, odkiaľ nesie pravdepodobne aj svoj názov. Z Hamburgu pricestoval s nemeckými prisťahovalcami za veľkú mláku a úspech tu na seba nenechal dlho čakať.

Každý burger sa skladá z niekoľkých častí, ktoré ak sú dobre pripravené dokážu rozohrať s vašimi chuťovými pohárikmi hotovú symfóniu chutí. Je to vlastne taký gastro orchester, kde každá ingrediencia má svoj význam. Započúvajte sa s nami :)

 

Mäso

Pre burger je najtypickejšie mleté mäso upravené do podoby šťavnatej placky. Samozrejme najlepšie je použiť ručne namleté, žiadne polotovary. Odporúča sa kombinovať dva druhy rôzneho mäsa, tučnejšieho a chudšieho. Aj stupne prepečenia bývajú rôzne, podobne ako pri steaku. Okrem typického hovädzieho mäsa sa často pripravujú aj kuracie alebo rybacie variácie. Dávajte si však pozor na vyhlásenia typu „Burger bez mäsa nie je burger!“, zdanie totiž môže klamať...

Zdroj: IG: @maple

Vedeli ste, že? Ocenenie Najlepší burger na svete za rok 2015 získal podľa magazínu GQ vegetariánsky burger z New Yorkského bistra Superiority Burger.


Žemľa

Spojenie „žiadne polotovary“ budete v tomto článku čítať pomerne často. Tak ako je pravidlom v súčasnej gastronómií používať čerstvé potraviny, u kvalitného burgeru to platí rovnako. Najviac sa cení domáca nadýchaná žemľa, ktorú si v niektorých reštauráciách pečú, inde si ju nechajú pripravovať u pekárov.
 

Zelenina

She's so fresh, exciting... známy song od Kool & The Gang by kľudne mohol byť o zelenine v burgeri. Tu totiž čerstvosť rozhoduje. Nie je nič horšie ako nájsť si na tanieri zvädnutý či špinavý šalát... Kombináciám sa medze nekladú - medzi typické patria rajčiny, cibuľa, listový šalát. Kto má rád pálivé, určite ocení obľúbené papričky Jalapeño, ktoré sa v burgroch zvyknú často objaviť. A samozrejme nesmieme zabudnúť na uhorku :)

Zdroj: metro.cz

A čo príloha?

Burger a hranolky sú nerozlučná dvojka. Nesmieme ich však podceniť, aj tu je kvalita dôležitá. Hranolky nastrúhané zo zemiakov chutia úplne inak ako tie mrazené. Ďalšou možnou prílohou sú napríklad opekané zemiaky, šalát či obľúbené cibuľové krúžky. Paleta dipov je tiež veľmi pestrá, najrozšírenejšia je však asi klasická BBQ. Taliani sa možno budú chytať za hlavu, ale kečup je viac než vítaný (sme predsa v USA, nie?) :)

Vedeli ste, že? Zemiaky podávané na francúzsky spôsob si v Bielom dome rád doprial už americký prezident Jefferson.

 

Iný kraj, iný mrav

Toto porekadlo platí aj v gastronómií. Poznáme veľa variácií klasického hamburgeru - cheeseburger je známy roztekajúcim sa syrom, pri jedení bacon-burgeru si spokojne pochrumkáte na slaninke... Burger má však aj svoje lokálne verzie, ktoré sú typické pre jednotlivé krajiny. Napríklad mexické hamburguesas sa podávajú s avokádom a papričkami jalapeño. V Japonsku zasa môžete nájsť burger so žemľou, ktorú tvorí ryža zmiešaná s jačmeňom a prosom. Fantázií sa však medze nekladú. Ochutnať môžete napríklad aj burger s pozlátenou žemľou s kúkami kaviáru ;)

Zdroj: fatandfuriousburger.com/post/35767740658


V zásade však platí, že okrem osvedčených a populárnych kombinácií rozhoduje predovšetkým chuť. Ak si burger pripravujete doma, odporúčame využiť blížiacu sa sezónu grilovačiek a pripraviť si domáci burger na uhlí. V Amerike je príprava burgerov na grile takmer posvätná a čo kuchár, to zaručene najlepší recept :)

Tohle je ale sakra dobrej burgr

Ak by ste si však chceli vychutnať túto šťavnatú klasiku v pohodlí reštaurácie, máme pre vás zopár chutných tipov z našej ponuky:

 

Všetky burgre v Estévečke za jednotnú cenu



Chcem vyskúšať

 

 

King burger kombo v Hall of Kings



Chcem vyskúšať

 

 

 

Burger, ktorý sa neodmieta v Corleone Burgers



Chcem vyskúšať

 

 

Red burger s batatovými hranolkami



Chcem vyskúšať

 

Hovädzí alebo kurací burger v Beer Arene



Chcem vyskúšať

 

 


Na záver: Ako správne jesť burger?

Je známe, že konzumácia burgerov nepatrí práve k distingvovanému stolovaniu a častokrát sa nad ním dobre zababrete. Ako ste na tom vy – radšej príborom alebo rukami?

Burger eating

Aký je váš obľúbený burger? Máte vo svojom okolí reštauráciu, kde robia vynikajúce burgre a chýba vám v našej pouke? Napíšte nám o tom do komentárov.

A ak máte radi okrem burgerov aj street food ako taký, naša Barborka pre vás čo to v Bratislave už vyskúšala :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: