8 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíte vidieť na vlastné oči

Môžeme neskromne povedať, že Slovensko je krajinou hradov. Niektoré štatistiky uvádzajú, že na našom území nájdete viac ako 500 hradov, kaštieľov a zámkov.  Je to dané historickým vývojom, ale aj horským charakterom terénu. Hrady a hradiská, ktoré strážili obchodné cesty, slúžili na správu krajov, alebo sa snažili zastaviť spanilú jazdu Turkov, sa najlepšie stavajú na vyvýšených miestach. Práve z výšky vidíte blížiace sa nebezpečenstvo a tiež sa veľmi ťažko dobýjajú. Pevnosti sú častokrát od seba vzdialené jediný deň jazdy na koni, čo v stredoveku uľahčovalo náročné cestovanie.

objavte slovensko

Mnohé slovenské hrady a zámky poznajú milovníci histórie a architektúry po celom svete. Sú to totiž unikátne stavby, ku ktorým sa viažu krásne príbehy. Pripravili sme pre vás výber hradov, zámkov a hradísk, ktoré by nemali ujsť pozornosti žiadneho vášnivého cestovateľa.

 

Oravský hrad

oravsky hrad

Hrad sa týči na vrchole Oravského hradného brala, nad riekou Orava a obcou Oravský Podzámok. Hradnú vyvýšeninu osídlili už v praveku a na tomto mieste stálo neskôr opevnené hradisko. Práve vďaka prestavbe dreveného hrádku na murovaný hrad sa v 13. storočí môžeme v dobových listinách prvýkrát dočítať o Oravskom hrade. Hrad vznikol na dôležitom mieste uhorsko-poľskej cesty (predtým jantárovej cesty), blízko colnej stanice v Tvrdošíne. Od 14. storočia bol župným hradom a dokázal sa úspešne ubrániť husitským výbojom. Hrad, zrejme nešťastnou náhodou, vyhorel v roku 1800, dnes je však už zrekonštruovaný, sídli tu Oravské múzeum a hrad je prístupný verejnosti denne od mája do marca.  

Vedeli ste, že?
Na Oravskom hrade sa nakrúcala prvá čiernobiela verzia filmu Dracula z roku 1922.

 

Trenčiansky hrad

trenciansky hrad

Trenčiansky hrad poznáme ako dominantu nielen Trenčína, ale aj Stredného Považia. Koncom 13. storočia sa dostal do majetku Matúša Čaka – pána Váhu a Tatier. Ten hrad význame rozšíril a nechal postaviť aj Matúšovu vežu, ktorá ponúka jedinečný výhľad na Biele Karpaty a západným smerom na Drietomský Žľab. K hradnej studni sa tiež viaže povesť o láske medzi tureckým šľachticom Omarom a Fatimou. Krásna Fatima bola zajatkyňou  hradného pána Štefana Zápoľského. Aby ju Omar získal musel do hradnej skaly vykopať studňu. Bolo treba tri roky kopania, no tvrdá skala nakoniec povolila, voda vytryskla a Omar si svoju lásku z hradu odviezol.

Vedeli ste, že?
Nápis na hradnej skale z roku 179 n. l. hlási víťazstvo II. rímskej légie nad Germánmi pri Laugaríciu.

 

Hradisko Havránok

hradisko havranok

V našom zozname top historických pamiatok určite nemôže chýbať toto unikátne keltské opevnenie. Jednu z najvýznamnejších archeologických lokalít Liptova nájdete nad vodnou nádržou Liptovská Mara. Našla sa tu opevnená svätyňa z 1. storočia pred Kr., kde sa odohrávali magické druidské rituály. Archeológovia tu odkryli obetnú šachtu s oltárikom a milodarovými obeťami, kamenné cesty so stĺporadím a našli sa tu aj keltské napodobeniny antických mincí.

Vedeli ste, že?
Havránok je jedno z mála miest na Slovensku, kde môžete vidieť zrekonštruované pôvodné staroveké obydlia, hospodárske budovy, kultové miesta aj časti opevnenia.

 

Strečniansky hrad

Strečniansky hrad

Hrad nad riekou Váh má dnes podobu zrekonštruovanej zrúcaniny.  Stredoveké listiny sa o ňom prvýkrát zmieňujú v 14. storočí. Zaujímavý je najmä príbeh Žofie Bosniakovej, manželky palatína Františka Vesseléniho. Tá zomrela ako 35-ročná. Jej telo sa však po rokoch zachovalo v neporušenom stave, hoci nebola posmrtne zabalzamovaná. Mnohí to považujú za zázrak a Žofiu za sväticu, veď viedla zbožný život a pomáhala svojim poddaným. Na Strečnianskom hrade si môžete pozrieť jej umelecky reštaurované pozostatky a tiež expozíciu Považského múzea v Žiline.

Vedeli ste, že?
V roku 1994 sa na hrade Strečno nakrúcal film Dračie srdce.

 

Hrad Stará Ľubovňa

Hrad Stará Ľubovňa

Hrad v Starej Ľubovni vznikol na prelome 13. a 14. storočia a slúžil na ochranu obchodnej cesty do Poľska. Ponúka nádherné výhľady nielen na Tatry, ale aj na Široký vrch, mesto Stará Ľubovňa, alebo Šibeničnú horu, ktorá v stredoveku slúžila na výkon spravodlivosti. V podhradí nájdete historický skanzen, ktorý spolu s hradom predstavuje skvelý tip na výlet.

Vedeli ste, že?
V minulosti tu boli ukryté poľské korunovačné klenoty. Na hrade bol tiež väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský. 

 

Hrad Beckov

Hrad Beckov

Strednému Považiu už od nepamäti dominuje beckovské bralo. Ľudia si tu už od dávnoveku, cez Veľkú Moravu budovali svoje sídla a opevnenia. Práve tie dali základ legendárnemu Beckovskému hradu.  Už od 13. storočia strážil obchodnú cestu vedúcu Považím a odolal Tatárom aj Turkom.  Osudným sa mu stal až rok 1729, keď sa na hrad preniesol požiar z mestečka.  Na hrade sa konal v 70. rokoch minulého storočia archeologický výskum a čiastočná rekonštrukcia. Beckovské bralo však ožíva životom aj v súčasnosti.

Vedeli ste, že?
Na hrade Beckov sa, hlavne počas letných mesiacov, koná množstvo zaujímavých podujatí. Určite stoja za návštevu.

Zobraziť ponuku Vstup na hrad Beckov

 

Bojnický zámok

Bojnický zámok

Na západe mesta Bojnice leží nádherný romantický zámok, ktorý môžete vidieť z väčšej časti horného Ponitria.  Ako to už u opevnení býva, aj súčasný Bojnický zámok vyrástol z dreveného hradu, ktorý bol v priebehu 13. storočia prestavaný do kamennej podoby. V priebehu dejín menil majiteľov aj štýl architektúry. Uhorský kráľ Matej Korvín Bojnice často navštevoval. Všetky listiny, ktoré tu podpísal končil vetou: „Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus“  (Pod našimi milými lipami bojnickými). Posledný šľachtický majiteľ bol gróf  Ján František Pálfi. Práve ten sa rozhodol prestavať Bojnický hrad na romantický zámok. Za vzor si zobral francúzske gotické hrady z údolia rieky Loiry, pápežský palác v Avignone, gotické tirolské hrady aj ranú renesančnú taliansku architektúru. Sám Pálfi pritom navrhoval, kreslil a dozeral na prestavbu, ktorá trvala 22 rokov. Takto sa dostal kúsok krásy z okolia francúzskej rieky Loiry aj k nám na Slovensko.

Vedeli ste, že?
Pred vstupom do zámku rastie najstarší strom na Slovensku. Je to Lipa stará približne 700 rokov.

 

Spišský hrad

Spišský hrad

Najväčší hrad na Slovensku a celkovo 5. na svete - tomu hovoríme rekord! Jeho rozloha je viac ako 4 hektáre. Usídlili sa tu už pravekí ľudia, neskôr Kelti a samotný hrad tu vyrástol v 12. storočí.  Pôvodne kráľovský hrad ponúka nádherné výhľady na okolie, vedú k nemu turistické chodníky a návštevníkom ponúka mnohé zaujímavé expozície.  

Ktorý hrad alebo zámok na Slovensku ste naposledy navštívili? Máte nejaký obľúbený? Podeľte sa o svoj tip a zážitok v komentároch. Naše Slovensko je totiž plné krásnych hradov, ktoré sa oplatí navštíviť.

objavte slovensko


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: