Casa Inka - Peruánska reštaurácia, Bratislava - Ružinov
Sledujte prevádzku a upozorníme Vás na novú ponuku
Táto ponuka sa už minula, ale našli sme pre vás ideálnu náhradu:
Casa Inka - Peruánska reštaurácia, Bratislava - Ružinov (mapa)
Risoto de quinua con salmon - losos podávaný na chutnom a výživnom prívarku z juhoamerickej plodiny quinoa pre 2 osoby. Ochutnajte aj vy preslávenú peruánsku kuchyňu v originálnej peruánskej reštaurácii CASA INKA.
Kupón si môžete kedykoľvek zameniť za kredit. Zistiť viac
2 x Risoto de quinua con salmon 350 g - Losos (150 g) pripravený na platni na chutnom a výživnom prívarku z prirodzene bezlepkovej a na aminokyseliny bohatej juhoamerickej plodiny quinoa.
O Inkoch je známe, že boli veľkými poľnohospodármi, dokázali vyšľachtiť také dôležité rastliny, ako zemiaky, kukuricu, papriku, ale aj Quinoa (V Peru ju voláme Quinua). Quinoa nie je veľmi známa na Slovensku, ale je to dôležitá potravina pre svet a vďaka svojmu významu organizácia FAO (OSN) vyhlásila tento rok ako medzinárodný rok Quinoa.
Čo je Quinoa (čítajte: kinoa)?
O quinui sa hovorí, že je to andská pseudo-cereália. Nepatrí totiž medzi zrnoviny, hoci sa používa rovnakým spôsobom, ako obilniny. Quinoa sa pestuje vo výškach 2500 až 4000 metrov nad morom, kde je možné vypestovať len veľmi málo druhov plodín. Quinoi sa v týchto oblastiach darí vďaka intenzívnej poľnohospodárskej aktivite Inkov, ktorí vyšľachtili odrody s väčšími zrnami znášajúcimi chlad a vysokú nadmorskú výšku. Quinoa obsahuje podľa odrody 16 % až 23 % bielkovín, vysoký podiel aminokyselín ako lysin (dôležitý pre tvorbu enzýmov, hormónov, pri liečbe herpesu, detoxikácii od olova, pre vývin mozgu), ale aj algidinu a histidinu – nenahraditeľných aminokyselín pri vývoji človeka počas detstva. Obsahuje aj minerály ako železo, vápnik, fosfor a mnoho vitamínov, pričom je chudobná na tuky a neobsahuje GLUTEN.
Zakázané zrno.
Quinoa je predovšetkým posvätné zrno Inkov. Inkovia túto rastlinu vyšľachtili a rozšírili, vďaka čomu sa v súčasnosti pestuje vo všetkých krajinách, ktorých územie kedysi patrilo inkskému impériu.
Quinoi sa kvôli jej výživnej hodnote hovorilo aj “zrno matky”. Okrem toho, že sa používala ako potravina, bolo to aj posvätné zrno využívané liečiteľmi na liečenie rôznych chorôb. Rovnako ako listy koky, používali liečitelia quinou aj pri rôznych ceremóniách. V čase španielskej nadvlády bolo preto zakázané quinou pestovať.
V súčasnosti
Quinua je významná potravina v andských krajinách ako Peru, Bolívia, Ekvádor, Kolumbia, Čile a Argentína. Pripisujú sa jej liečivé účinky najmä pri krvácaní, cukrovke, migrénach, vykĺbeniach. Používa sa tiež na výživu pretekárskych koní.
Existuje projekt FAO – OSN aby sa Quinua pestovala v Himalájach, v Indii a v iných chudobných krajách.
Kde ju nájdete a ako ju použiť?
Quinuu je možné kúpiť aj na Slovensku v obchodoch so zdravou výživou. Používa sa do polievok (pozor, nedávať veľa, lebo veľmi napučí!), alebo sa z nej robia prívarky (varí sa s veľkým podielom vody) a keď je už mäkká, pridá sa zápražka a prípadne syr, alebo vajíčko. Po uvarení sa z nej môžu urobiť placky zmiešaním s múkou a vajíčkom, alebo fašírky zmiešaním s mäsom.
Viac o quinui na stránke FAO venovanej roku Quinoy.
"Je to tak, komunity peruáncov v susedných krajinách nám závidia reštauráciu v Bratislave, na to sme hrdí," hovorí majiteľ reštaurácie Carlos Sotelo, ktorý si spomína na mnoho situácií, kedy si rodiny dali stretnutie práve v bratislavskej Casa Inke, hoci ich rodina bývala vo Viedni.
"Minulý mesiac došla skupina asi 20 mladých, ktorí nehovorili po slovensky. Spýtal som sa ich, z kade prichádzajú a povedali, že sú účastkmi série školeni v rôznych európskych mestách a do Bratislavy prišli z Budapešti. Tam im povedali, že keď prídu do Bratislavy, aby večerali v CASA INKA. Stretol som ich tri po sebe idúce večery."
Peruánska kuchyňa je najobľúbenejšia kuchyňa Južnej Ameriky a zrodila sa splynutím domácich chutí a prísad s technikami a zvykmi prinesenými španielskymi, talianskymi, čínskymi a japonskými prisťahovalcami.
"Mäso, ryby, a zeleninu nakupujeme na Slovensku. Ale základom peruánskej kuchyne sú rôzne druhy papričiek.Každý druh papričiek dáva špeciálnu príchuť nášmu jedlu, avšak naše papričky nie sú pikantné. Papričky aj iné ingrediencie nakupujeme v Španielsku. V Španielsku sú firmy, ktoré vo veľkom privážajú produkty z Južnej Ameriky do Európy," vysvetľuje Sotelo.
Ak máte záujem dozvedieť sa o majiteľovi peruánskej reštaurácie a celkovo o Peru viac, odporúčame navštíviť jeho blog na http://sotelozumaran.blog.sme.sk/.
Alebo by ste si ho radšej vypočuli osobne? V Casa Inka sa pravidelne raz mesačne konajú prednášky o Peru priamo v podaní Carlosa Sotela a najbližšia bude 8.4.2015. Viac informácii nájdete TU.
A do tretice máte možnosť si jedlo aj sami uvariť na kurzoch varenia, ktoré sa tiež konajú v reštaurácii pravidelne a sú vhodné napríklad aj ako teambuildingová akcia. Najbližší verejný kurz je 14.4.2015 a bude sa tam zhodou okolností variť Risoto de quinua. Viac info na TU.
Jégeho 12
82108 Bratislava
Slovensko
0911 756 054
rezervacie@casa-inka.sk
www.casa-inka.sk
Zobraziť partnerskú stránku