Za „čínou“ netreba cestovať do Ázie. Testovali sme Garden Restaurant

Nielen na Slovensku nájdete veľa čínskych reštaurácií, no málo z nich ponúka naozaj tradičné jedlo z Číny. Ako nám prezradil Shilei Liu, majiteľ Garden Restaurant, väčšina reštaurácií sa prispôsobila európskej kuchyni. A tak si dnes Slováci pod čínskou kuchyňou predstavujú zväčša niečo, čím čínska kuchyňa v skutočnosti nie je. Zahustenú ostrokyslú polievku napríklad v Číne nenájdete. Boli sme si preto vyskúšať 6-chodovú večeru pre 4 osoby v Garden Restaurant, ktorá naozaj vychádza z tradičnej kuchyne. Bol to parádny zážitok, ktorý za 48,90 eur môžete ochutnať aj vy.

Dva jedálne lístky, dva zážitky

Po príchode do reštaurácie sme si sadli za veľký kruhový stôl a dali si prípitok. Hneď na úvod nám majiteľ reštaurácie zdôraznil, že jedlo nie je len o nasýtení žalúdka, ale aj duše a že v Číne ide najmä o spoločenskú udalosť. „Viete, na Slovensku idú ľudia do baru. U nás zájdu radšej do reštaurácie.“



Ďalej sme sa rozprávali o ich prístupe k jedlu, k surovinám a ako „čínu“ vnímajú Slováci. Povedal nám, že sa musel prispôsobiť štýlu varenia na Slovensku, pretože si na ňu ľudia zvykli. Myslia si, že čínska kuchyňa vyzerá takto, hoci by ste si väčšinu jedál v Číne ani nekúpili. Ukázal nám dokonca druhý jedálny lístok. „Tento dávame našim krajanom, ktorí sa sem prídu najesť skutočnej domácej stravy. Ten prvý je na každom stole a obsahuje to čo väčšina čínskych reštaurácií.“ Rada číslo jedna teda znie: ak chcete naozaj skúsiť tradičnú čínsku kuchyňu, vypýtajte si špeciálny jedálny lístok pre domácich :)

Ďalšou možnosťou je skúsiť naše špeciálne degustačné menu pre 4 osoby. V ňom dostanete mix toho najlepšieho z obidvoch svetov, teda jedlá z tradičnej kuchyne, aj jedlá, na ktoré sme predsa len viac zvyknutí. Shilei Liu nám totiž prezradil, že niektoré tradičné jedlá Slovákov dokonca môžu odradiť. Jeden príklad za všetky. „Na Slovensku obľubuje väčšina ľudí napríklad prsia z hydiny. U nás je takéto biele mäso bez kostí, kože, masti či chrupaviek v podstate najlacnejšie. Je lacnejšie ako niektorá zelenina. Keď sa u nás pripravuje celé kura, zje sa všetko a prsia zostanú na tanieri.“

Mix toho najlepšieho
Špeciálne menu pripravené pre ZlavaDna.sk preto spája to najlepšie z oboch svetov. Sú tu tradičné jednoduché jedlá, ktoré nájdete aj v domácich reštauráciách v Číne a taktiež jedlá prispôsobené Európe. Keďže sa však Čína veľkosťou podobá Európe, rozdiely medzi regiónmi sú značné aj tu. Na stravovanie si pripravte aspoň 2-3 hodinky, pretože vám dá 6 chodov zabrať a ako spomínal pán Liu, ide predsa o spoločenskú udalosť a posedenie s blízkymi. Aj preto je v Číne bežné podávať viac chodov.



Poďme ale k jedlu. Ako prípitok dostanete na zahriatie liči víno. Ide skôr o zaujímavosť, ktorá sa v Číne nepije ako tradičný nápoj. Tým je jednoznačne čaj, od ktorého je aj názov tejto krajiny odvodený. Nasleduje slepačia polievka s rôznymi horskými hríbmi. Ide o jemný vývar, ktorý nebol prehnane dochutený a zvýrazňoval chuť jednotlivých ingrediencií. Nečakajte teda bujónovú polievku, či veľa soli. Tradičné jedlá nie sú veľmi korenisté, až na niektoré výnimky. Ide skôr o jednoduché a ľahké jedlá hlavne zo zeleniny. Najbežnejším mäsom je zase hydina a presne toto spojenie nájdete aj v polievke - ľahké, jednoduché a chutné.

Nasledovalo predjedlo v podobe 16 ks jarnej rolky, šalátu z morských rias a niekoľkých voňavých hovädzích plátkov. Predjedlám sa v Číne venuje špeciálna pozornosť. Vraj sa často pripravujú aj niekoľko dní a neraz sa im venuje viac pozornosti ako hlavnému jedlu. Tenko nakrájané plátky hovädziny naplnili naše očakávania, chutili originálne, pripravovali sa 2 dni a teda boli pre nás naozaj netradičnou pochúťkou.

Cieľom je experimentovanie a snaha o inakosť
Po úvodných chodoch nasledoval hlavný bod programu – hlavný chod zložený z 3 druhov jedál a bohatej prílohy. Kým nám čašník nosil všetky porcie, pán Liu nám vysvetľoval prípravu jedál, ktoré sa pred nami objavovali. Zaujali nás najmä krevety, na ktorých bol položený akoby chumáč prachu. „Je to špecialita kuchára. Ani neviem, ako to robí,“ priznal s úsmevom Liu. „Je to myslím bravčové mäso. Viete u nás je cieľom kuchára pripraviť čo najnetradičnejšiu vec. Kuchár je dobrý vtedy, ak zemiak chutí ako mäso, mäso ako zelenina a zelenina ako niečo iné. Pre kuchára je v podstate komplimentom to, keď sa ho spýtate, čo ste to vlastne jedli.“ Môžeme potvrdiť, takú chuť sme nikdy v živote necítili :)



Okrem neobyčajných kreviet, ktoré chutili výborne aj s chumáčom, sme dostali vyprážané pikantné kuracie mäso na conggingský spôsob, jahňacinu s cesnakovými klíčkami a vyprážané tofu. Ako príloha poslúžila pečená ryža, ktorej bolo neúrekom. Kuracie mäso pripomínalo štandardné vyprážané kuracie kúsky, ktoré budú chutiť každému „mäsožravcovi“. Jahňacina bola fantastická a cesnakové klíčky jej dodávali špecifickú chuť i rozmer. Tie sa totiž pestujú špeciálnym spôsobom, ktorý sa vymyslel práve v Číne. Dostať ich iba v špecializovanom obchode vo Viedni. Pomyselný klobúk snímame pred vyprážaným tofu, o ktorom sme ani nevedeli, že je vyprážané. Chválime ho obzvlášť preto, že nepatríme k vegetariánom a napriek tomu sme si na ňom veľmi pochutnali.



Na záver potešilo naše preplnené bruchá už iba ovocie, ktoré nám pomohlo s trávením. Je to zároveň bežný dezert, ktorý dostanete aj v Číne. Je to zdravé, ľahké a odľahčí žalúdok.

Naše hodnotenie
Začneme slovami pána Liu. Stolovanie nie len o zasýtení žalúdka, ale aj duše. Ak chcete skúsiť nové chute a nový gastronomický zážitok, nemáte nad čím váhať. Niekedy sa možno ocitnete na hraniciach vašej komfortnej zóny (odporúčame doobjednať si vyprážanú zmrzlinu v cestíčku), no presne o tom je objavovanie. Zavolajte svojich známych, lebo je to aj o nich. Doprajte si niečo, čo ste neskúsili, lebo život je aj o tom :) Nás si Garden Restaurant jednoznačne získala a dávame 5 drevených paličiek z piatich plus jedno liči víno navyše!


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: