Vyskúšali sme: Ochutnávka Poľska v penzióne Klimek

Kedy ste naposledy dovolenkovali v Poľsku? Nie, nákupy na poľských trhoch sa nepočítajú. Ani hrdinské státie jednou nohou za hranicou počas turistiky v Tatrách. Poľsko je oproti Slovensku obrovská krajina, ktorá toho ponúka viac ako dosť. Hory na juhu, história napríklad v Krakowe a prímorské strediská severu. Pre nás, Slovákov, je najlepším cieľom juh Poľska. Ten by ste miestami nerozoznali od Liptova či Oravy. Ja som svoje poznávanie tejto krajiny začal počas pobytu v penzióne Klimek, v malom meste Muszyna. Prečo v tom mienim pokračovať? Čítajte! :)

Prvým dôvodom, prečo je Muszyna vynikajúcou destináciou na relax, je ľahká dostupnosť zo Slovenska. Nachádza sa totiž len 5 kilometrov od hraníc. Ani len sms oznámenie o prekročení hraníc nám nestihli poslať. Ak ste z východného Slovenska, túto výhodu si môžete vynásobiť dvoma. Nám trvala cesta z Vyšných Ružbách necelú hodinu. Pridajte k tomu scenérie ako z dokumentárneho filmu a zážitkom sa stane už samotná cesta. :)

Penzión a hotel Klimek

Už prvý dojem z penziónu bol vynikajúci. Nachádza sa v pokojnej časti mestečka, v uličke akoby postavenej na mieru pre penzión a hotel Klimek. Ulička na jej konci pokračuje v neupravenej podobe na zelenú turistickú trasu vedúcu do Krynice. Penzión je od hotela naozaj na skok - 70 metrov alebo v inej mierke 150 krokov (áno, počítal som si kroky). Dochádzanie do wellness centra alebo do reštaurácie je otázkou minúty.

Hotel Klimek zlava ubytovanie polsko

Výborný dojem pokračoval aj v interiéri penziónu. Toto len tak v hocijakom penzióne nenájdete. Mramorové steny na chodbách, štýlový a pohodlný nábytok, proste pecka. Ubytovaní sme boli v izbe na obrázku a musím povedať, že fotografia neklame ani v najmenšom detaile. Izba bola čistá. Aj moja príliš čistotná frajerka bola spokojná :) Tety upratovačky chodili izby upratovať každý deň. Vychváliť musím aj kúpeľňu, ktorá bola nablýskaná ako lakovky profesionálneho tanečníka. Tu sa dostávam k najväčšej bombe v celej izbe - veľkému sprchovému kútu s masážnymi tryskami a RÁDIOM. Že je rádio v sprche zbytočná hlúposť? Áno, možno je, ale takéto zbytočnosti milujem! 

iba hotel klimek

A to jedlo! Ak som za tie 4 dni pobytu nepribral, považujem to za zázrak. Na raňajky páročky s praženicou a pečivom, za tým pečivo s nutellou a vynikajúcim džemom, všetko zaliate mliekom - to boli moje raňajky šampiónov. Frajerka je pravý opak. Na raňajky má rada skôr cereálie a ovocie, no aj ona si vždy pochutila. Poľské hotely sú známe na naše pomery skorými večerami. Ide skôr o obedo-večere. Nám sa začínali už o 15:30, trvali ale do 18:00. O večernom menu by som mohol skladať ódy. Naše chuťové poháriky po každom súste priam spievali. Fakt, po hrajúcej sprche ďalšie veľké plus. :)

restauracia hotel klimek zlava

Wellness

Jedným z dôvodov, prečo sme sa rozhodli práve pre Klimek bolo wellness centrum s neobmedzeným vstupom. Pod wellness centrom si predstavte bazén pre plavcov, dve vírivky, sedací bazén pre najmenších, suchú saunu, parnú saunu a aromaterapiu. Je to proste pán wellness! Pozitívne bolo, že wellness centrum nebolo ani raz preplnené. Najväčšiu pecku si ale nechávam na koniec. TOBOGAN! Ten asi ocenia najmä deti, mojich 190 centimetrov sa ale po ňom spúštalo s rovnakou radosťou. 

V hodnoteniach penziónu sa často skloňovalo dochádzanie do hotelového wellness z penziónu, najmä počas chladnejších dní. Podľa môjho názoru žiaden problém. Vo wellness centre sú oddelené šatne pre mužov a pre ženy a každý hosť má svoju skrinku na kľúč. Okrem toho vám po vstupe plavčík poskytne čisté uteráky a deky do sauny. Do wellness sa teda môžete vybrať normálne oblečení. Zimu riešiť nebudete. :)

aquapark hotel klimek zlava

aquapark aj wellness hotel klimek zlava

bazen hotel klimek zlava

Mestá Muszyna, Krynica a ich krásne okolie

Dokážete sa odtrhnúť od výborného jedla a relaxu vo wellness centre? Mali by ste!  Typické poľské stánky prehýbajúce sa pod ťarchou krowiek tu nenájdete, za to krásnu prírodu a nekonečné možnosti prechádzok sú pre tento kraj typické. Ak sa tých krowiek naozaj nechcete vzdať, nájdete ich v obchode Biedronka priamo v meste Muszyna. Ja som ich tam kúpil 2,38 kg. Poliaci to s využitím verejných priestranstiev fakt vedia. V Muszyne napríklad nájdete hneď dve miesta, ktoré sú ako stvorené na prechádzku. Jedným je park neďaleko penziónu s množstvom strojov na cvičenie a druhým záhrady nad mestom, tzv. Ogrody Zmyslów (Záhrady zmyslov). Sú pretkané chodníčkami, kvetinovými záhonmi a na ich najvyššom bode sa nachádza vyhliadková veža. Vybehnite si aj k zrúcanine hradu! Vedie tam niekoľko chodníčkov a z hradných múrov budete mať výhľad ako pán celého kraja.

Ogrody Zmyslów
Ogrody Zmyslów priamo nad mestom
Zrúcaniny hradu s výhľadom na Muszynu
Zrúcaniny hradu s výhľadom na Muszynu

A to sme ešte nevyšli z mesta. :) Región je rajom pre cyklistov. Bicykle si môžete požičať priamo v hoteli a naháňať kilometre na jednej z mnohých cyklotrás v okolí. My sme vyskúšali asfaltovú cyklotrasu, ktorá vedie takmer až do Krynice. Zvládnu ju aj najmenší. Pri hľadaní vhodných cyklotrás som ale narazil na rôzne ďalšie, či už ľahšie alebo ťažšie, cyklotrasy takže výber je len na vás. 

Turistické topánky tu môžete zodierať na desiatkach kilometroch trás, z ktorých niektoré začínajú priamo v Muszyne. Počas prechádzok v prírode môžete ľahko naraziť na tzv. artikulárne kostoly. Sú to kostoly, ktoré neobsahujú žiadne kovové súčasti. Pri ich stavbe bolo použité len drevo. Ako je to možné naozaj netuším no v okolí ich je viac ako dosť. Jeden sa nachádza len asi 15 minút pešo po zelenej značke od hotela Klimek (na obrázku) a ďalší sme našli v dedinke Szczawnik len asi 3 km od hotela. Určite sa oplatí zaradiť ich do svojho harmonogramu!

Drevený kostol neďaleko hotela
Drevený kostol neďaleko hotela

Najznámejším mestom tohto regiónu je určite kúpeľné mesto Krynica. V tomto meste môžete vidieť, ako by vyzerali niektoré naše kúpele, keby v nich väčšina historických budov nechátrala. V niektorých kúpeľných budovách nájdete penzióny, v iných reštaurácie alebo múzeum. Tak to má byť. Centrom Krynice vedie pešia zóna. Môžete sa tu prechádzať, nakupovať v stánkoch po okraji promenády alebo najesť sa v niektorej z reštaurácii. Nachádza sa tu aj naozaj veľký horský park s množstvom chodníčkov. Ak sa unavíte turistikou, na bicykli alebo sa vám proste nechce potiť do kopca, na vrchol parku (kopec Góra Parkowa) vás odvezie lanovka. My sme tam neboli, takže viac vám o tom nepoviem. :)

Krynica polsko ubytovanie zlava
Ukážka kúpeľnej architektúry v Krynici

V mojom krátkom predstavení penziónu Klimek sa blížime ku koncu, tak si to poďme zrekapitulovať.

Plusy: celková úroveň ubytovania, epický sprchový kút s rádiom a masážnymi tryskami, ktorý chcem aj domov, vynikajúce jedlo, wellness a najmä tobogan vo wellness, ktorý tiež chcem domov, Muszyna, Krynica a ich okolie.
Mínusy: ako pri každom pobyte, aj po tomto sme museli ísť naspäť domov. Za mňa je to teda jasné. :)

Na záver sa možno pýtate: Vybrať si hotel alebo penzión? Je to naozaj len na vás. Výhody hotela vidím hlavne vo väčších izbách a v tom, že wellness a reštauráciu máte priamo pod izbami. Hostia ubytovaní v penzióne majú k dispozícii rovnaké služby ako hoteloví hostia, takže rozdielneho prístupu sa báť nemusíte. Tak ako sa rozhodnete? :)

Pobyt v Hoteli Klimek****

Večera + Wellness už za 69 €

Poby navštívil náš kolega Michal Kösegi
Michal má nastarosti najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Pozrieť pobyty v Poľsku

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: