13 prírodných divov Slovenska

Príroda má silu a schopnosti, ktorým sa ľudstvo nikdy nedokáže vyrovnať. Po celom svete nájdete výtvory prírody, ktoré nás odjakživa fascinovali a stali sa obľúbenými turistickými atrakciami. Ako inak, takéto výnimočné miesta nájdete aj na Slovensku! Prečítajte si náš výber 13 prírodných divov Slovenska a hor sa objavovať! :)

 

Herliansky gejzír

Gejzír v Herľanoch je aktívny nepretržite od roku 1872 pričom v roku 1987 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Zaujímavosťou je, že v rokoch 1957 - 2002 bol jediným studeným gejzírom v Európe. Dnes sú podobné aktívne gejzíry na Islande a v Nemecku. Voda v gejzíre je silne mineralizovaná a vyviera pri teplote 14-18 °C.

Zdroj: vypadni.sk

 

Skalné gule Megoňky

Takúto prírodnú raritu by ste inde hľadali len veľmi ťažko. V osade Megoňky neďaleko Čadce sa nachádzajú takmer dokonalo tvarované kamenné gule s veľkosťou od 30 centimetrov do 2 metrov. Je to najväčšie nálezisko takýchto gúľ v Európe, pričom v minulosti sa tu nachádzali aj gule s priemerom okolo 5 metrov. Ich vznik a pôvod doteraz nie sú úplne známe.

Zdroj: vypadni.sk

 

Kamenný vodopád a kamenné more Šomoška

Ak ste si mysleli, že vodopád môže byť len z vody, mýlili ste sa. Vo svete totiž existuje viacero kamenných vodopádov a jedným sa môžeme pochváliť aj u nás. Vznikol stuhnutím lávy asi pred 4 000 000 rokmi.  Je vysoký až 9 metrov a nájdete ho priamo pod Hradom Šomoška, navyše sa tu nachádza aj zaujímavé kamenné more, takže sa tu rozhodne nebudete nudiť. 

Zdroj: modrehory.sk

 

Pralesy

Za pralesmi vôbec nemusíte chodiť do Brazílie alebo do iných tropických krajín! Tie naše sú dokonca zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Najznámejšie pralesy na našom území sú Dobročský prales, Prales Stužica, Vihorlatský prales a Badínsky prales. Napríklad taký Badínsky prales pri Banskej Bytrici je chránený už od roku 1913 a navštívil ho aj princ Charles. Asi najviac chráneným je Dobročský prales, do ktorého je prísny zákaz vstupu, na jeho okraj sa však dostanete po turistickej značke.

Zdroj: vydra.sk

 

Kvapeľ Rožňavských jaskyniarov

Blog o jaskyniach ste už u nás mali možnosť čítať. Každá má niečo do seba, ale v Krásnohorskej jaskyni sa nachádza špecialita, ktorej výnimočnosť ju dostala do tohto výberu. Hovoríme o 34 metrov vysokom a približne 2000 ton vážiacom Kvapli Rožňavských jaskyniarov. Nie je veľmi známy, je to však najväčší kvapeľ v miernom klimatickom pásme. Väčšie sa už na svete nachádzajú len v jaskyniach v trópoch. Návšteva tejto jaskyne je veľkým zážitkom, takže vrelo odporúčame! 

Zdroj: dusekarpat.cz

Šranecké piesky

Ďalšia špecialia, za ktorou by ste za normálnych okolností cestovali tisíce kilometrov. To ale nemusíte, pretože púštne prostredie máme aj na Slovensku! Konkrétne na Záhorí, pri obci Plavecký Mikuláš a nebyť borovíc, ktoré tu hojne rastú, pripadali by ste si naozaj ako na Sahare. Ako je možné, že máme na Slovensku piesočné duny? Piesok sem privial vietor z rieky Moravy v období pleistocénu (2,6 milióna až 10 000 p. n. l.). Toto miesto určite stojí aspoň za krátku prechádzku!

Zdroj: hiking.sk

 

Čertova skala

Fyzikálne zákony sa obísť nedajú, neďaleko Zvolena sa ale nachádza kameň, ktorý vyzerá akoby sa mu to podarilo. Jedná sa o veľký balvan s objemom približne 5000 litrov, ktorý je s pevným podkladom spojený len malou plochou. Pôsobí tak veľmi vratko, aj keď je na skale zasadený pomerne pevne. K balvanu sa viaže legenda, ktorá vraví, že balvan vypadol z rúk čertovi, ktorý ho chcel za trest zhodiť na obyvateľov obce Budča. Práve z tejto obce vedie ku kameňu náučný chodník.

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Korňanský ropný prameň

Všetci dobre vieme, že zo Slovákov nikdy nebudú ropní magnáti. To ale neznamená, že by na našom území nebol ropný prameň. Ropa si našla svoju cestu na povrch v malej Kysuckej obci Korňa pričom sa jedná o jediný podobný povrchový výver ropy v strednej Európe. V roku 1984 bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. 

Zdroj: planetslovakia.sk

Travertínová kopa Sivá brada

Travertín je u nás dobre známa hornina, vyskytujúca sa na rôznych miestach Slovenska. Vzniká vyzrážaním zo sladkovodných minerálnych vôd a vďaka minerálom a prítomným riasam môže nabrať rôzne farebné odtiene. Pri Spišskom Podhradí sa nachádza najväčšia travertínová kopa na našom území - Sivá brada. Výnimočná je ale aj vďaka trom minerálnym prameňom, ktoré tu vyvierajú. Na jej vrchole nájdete malé jazierko, v ktorom nepretržite bublá vyvierajúca minerálna voda.

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Platan v Komjaticiach

Stromy vedia narásť do naozaj gigantických rozmerov. Dôkazom toho je najhrubší strom Slovenska - platan v Komjaticiach. Tento obor dokonca patrí medzi sedem najväčších živých organizmov v Európe. Preukázateľne má najmenej 140 rokov, pričom ho pravdepodobne vysadili počas rekonštrukcie miestneho kaštieľa. V roku 2012 sa stal stromom roka na Slovensku.

tvnoviny.sk

 

Travertínový kráter vo Vyšných Ružbachoch

Vraciame sa k travertínu. Ten v spolupráci s vodou totiž vo Vyšných Ružbachoch vytvoril nielen slovenský ale aj svetový unikát. Kráter vznikol prepadnutím travertínovej kopy, má priemer 20 metrov a hĺbku 3 metre. Zásobovaný je minerálnou vodou priamo z prameňa so stálou teplotou 20°C takže je výborný aj na kúpanie. Vo svete sa nachádzajú len dva podobné krátery naplnené minerálnou vodou.

Zdroj:chatasebastian.sk

 

Pobyt vo Vyšných Ružbachoch

 

 

Ohnište

Ohnište je vynikajúcim cieľom turistiky, pokiaľ chcete vidieť výnimočný výtvor prírody. Jedná sa o veľký vápencový masív nad liptovskou obcou Malužiná. Na jeho vrchole sa nachádza množstvo závrtov a kamenných zrázov, určite najväčším lákadlom je ale veľké kamenné okno v závere tohto masívu. Cez toto okno sa vám naskytne krásny výhľad na Liptov a na druhej strane zas na masív Nízkych Tatier. Podobnú scenériu by ste inde hľadali len veľmi ťažko.

 

Súľovské skaly

Súľovské skaly sú často nazývané aj "skalné mesto". Stačí jedna návšteva a pochopíte prečo. Nájdete tu zaujímavé tvary reliéfu pripomínajúce ihly, veže, okná a brány s tiesňavami a roklinami. Vytvorené boli pôsobením dažďa, ľadu a vetra na tvárne a ľahko opracovateľné horniny. K najkrajším útvarom patrí Gotická brána s výškou 13 metrov. Najkrajšími miestami vás prevedie náučný chodník so sedemnástimi zastávkami. Nájdete tu aj najbohatšie nálezisko orchideí na Slovensku, Súľovský vodopád a zrúcaninu Súľovského hradu.

Zdroj: turistika.cz

 

Ako vidíte, príroda si niekedy robí, čo sa jej zachce. My, milovníci cestovania a zaujímavých miest, sme jej za to ale viac ako vďační. Vybrali ste si v našom zozname cieľ vášho ďalšieho výletu? Dajte nám vedieť, ktoré miesta ste navštívili a kam sa ešte chystáte. :)

 

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: